Video SUA resping categoric decizia CPI care îl vizează pe Netanyahu. Casa Albă: "Nu este competentă juridic în acest caz"
Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu. Vizaţi de aceeaşi măsură sunt şi fostul său ministru al apărării şi şeful aripii militare a Hamas. Cei doi oficiali israelieni sunt consideraţi a fi principalii responsabili de comiterea de crime de război în Fâşia Gaza. Statele Unite resping decizia, în timp ce unii experţi cred că mandatul de arestare nu va duce la oprirea conflictului din enclavă.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"O zi neagră în istoria naţiunilor" - aşa a descris premierul israelian decizia Curţii Penale Internaţionale de a emite un mandat internaţional de arestare împotriva sa şi a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant.
"Este un pas antisemit care are un singur scop: să mă descurajeze, să ne descurajeze din a exercita dreptul nostru natural de a ne apăra împotriva inamicilor care caută să ne distrugă", spune Benjamin Netanyahu, premierul israelian.
Netanyahu, primul lider dintr-un stat aliat Occidentului care este vizat de o asemenea măsură
Netanyahu devine astfel primul lider dintr-un stat aliat Occidentului care este vizat de o asemenea măsură. Premierul statului evreu a spus că ţara sa nu va recunoaşte decizia.
- Reacția lui Netanyahu, după ce Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru crime de război pe...
- Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru crime de război pe numele lui Benjamin Netanyahu
- Emisarul special al lui Biden merge în Israel pentru a obţine un armistiţiu în conflictul cu Liban. Netanyahu nu...
"Suntem acuzaţi că am înfometat un popor - în timp ce aducem sute de mii de tone de mâncare pentru a hrăni populaţia, Hamas fură această mâncare şi îi înfometează pe locuitorii din Gaza. Totul este pe dos. Binele devine rău şi răul devine bine", a continuat Benjamin Netanyahu, premierul israelian.
La rândul lor, americanii, aliaţi puternici ai Israelului, au respins cu fermitate măsura luată împotriva oficialilor.
"Rămânem profund îngrijoraţi de graba procurorului de a solicita mandate de arestare şi de erorile procesului îngrijorător care au dus la această decizie. Statele Unite au foarte foarte clare, Curtea Penală Internaţională nu are jurisdicţie asupra acestei probleme", spune Karine Jean-Pierre, secretar de presă Casa Albă.
Statele Unite resping decizia
Curtea Penală Internaţională susține însă că are jurisdicție asupra Gazei, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să fie subordonați principiilor fondatoare ale curții în 2015. Chiar şi aşa, experţii sunt de părere că decizia nu va duce la oprirea războiului din Gaza.
"Nu cred că Netanyahu va fi arestat, pentru că nu va risca să călătorească în altă ţară care ar putea să emită un mandat de arestare. În acest sens, îi va fi limitată libertatea de mişcare, dar asta doar îi va întări legăturile cu Donald Trump", Nomi Bar-Yaacov, avocat internaţional.
Țările de Jos au anunţat deja că vor executa ordinul de arestare a premierului israelian dacă acesta va vizita țara. Inclusiv Josep Borrell s-a numărat printre cei mai acerbi critici ai situaţiei umanitare din Fâşia Gaza.
"Nu este o decizie politică, este o decizie a unei instanțe, a unei curți de justiție, a unei curți internaționale de justiție. Și decizia instanței trebuie respectată și pusă în aplicare", Josep Borrell, șeful politicii externe UE.
Palestinienii au primit cu entuziasm vestea, mai ales că reprezintă o recunoaştere internaţională a catastrofei umanitare din enclavă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰