35 de ani de la căderea Zidului Berlinului. 200 de oameni şi-au pierdut viaţa încercând să fugă spre libertate
Astăzi se împlinesc 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului. 35 de ani de când germanii din Est au păşit, fără nicio restricţie, către democraţie. Simbolul Războiului Rece s-a întins pe o lungime de 155 de kilometri, iar aproape 200 de oameni şi-au pierdut viaţa încercând să fugă spre libertate. Astăzi, de-a lungul traselui Zidului, sunt expuse mesaje de unitate.
De Redactia Observator la 09.11.2024, 10:15- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- A treia răsturnare de situație în cazul asasinării lui Ioan Crișan. Fiica lui, lăsată în libertate acum 3 săptămâni, a fost arestată alături de complici
9 noiembrie 1989 - ziua în care simbolul dictaturii totalitare din Germania s-a prăbuşit. Zidul de 155 de kilometri care îi despărţea pe cei din Est de democraţie s-a spulberat după mai bine de 28 de ani. Acum, puteau păşi spre libertate fără nicio barieră.
"Dacă ar fi fost cineva care ar fi dormit timp de opt săptămâni şi i-ai spune ce s-a întâmplat aici, ar crede că eşti nebun", spune un localnic.
În timpul existenţei Zidului, peste 100.000 de oameni au încercat să evadeze
În timpul existenţei Zidului, peste 100.000 de oameni au încercat să evadeze - unii au reuşit, însă pentru 140 dintre ei a însemnat sfârşitul. Zilele care au precedat momentul istoric au fost marcate de proteste masive în Est. Liderii au încercat să calmeze spiritele prin adoptarea unei legislații care să faciliteze, pe baza unor aprobări prealabile, accesul spre Occident. Schimbările erau minore, însă modul în care au fost anunţate a dus la consecinţe majore.
- Anul 2024 va fi "aproape sigur" cel mai fierbinte din istorie. Încălzirea va depăși pragul de 1,5 grade Celsius,...
- Primul satelit din lemn: LignoSat este mai mic decât o palmă de om şi va fi supus unor condiții extreme pe orbită
- Povestea celui mai mare escroc din istorie. Cum a reuşit să vândă Turneul Eiffel la fier vechi, de două ori
"Am decis astăzi să implementăm noi reguli care să permită fiecărui cetăţean din Republica Democrată Germană să-şi părăsească ţara, prin orice punct de trecere a frontierei", spune Gunter Schabowski, purtător de cuvânt al guvernului.
Oficialul a adăugat că măsura intră în vigoare imediat, fără întârziere. Vestea ar fi trebuit să fie dată ziua următoare şi, mai mult, germanii aveau nevoie şi de o viză pentru a călători. Era prea târziu însă. 70.000 de oameni au luat cu asalt punctele de frontieră pentru că aşa auziseră la televizor.
Distrugerea simbolului Războiului rece a dus imediat la reunificarea Germaniei, finalizată pe 3 octombrie 1990. Acum, 35 de ani mai târziu, germanii sărbătoresc momentul printr-o uriaşă instalaţie artistică în aer liber. Aproximativ 5.000 de afişe sunt expuse în centrul Berlinului de-a lungul fostului traseu al zidului.