A murit Fathi Taher, fostul patron al Rapid Bucureşti şi unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din România postcomunistă
Fathi Taher, fostul patron al Rapidului şi unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din România postcomunistă, a murit vineri la vârsta de 73 de ani. Acesta ar fi suferit de cancer la colon.
De Cornel Preda la 23.07.2021, 17:23Conform primelor informații, Fathi Taher s-a stins din viață la Istanbul și va fi înmormântat în Iordania, țara natală, la Amman, scrie Eurosport.ro.
Fathi Taher a devenit cunoscut în spațiul public în 2008, după ce s-a înțeles cu George Copos pentru a cumpăra 60% din acțiunile Rapidului. La scurt timp, acesta s-a retras din club, motivând că a pierdut prea mulți bani prin investițiile făcute în Giulești.
Fathi Taher era considerat la vremea respectivă una dintre cele mai bogate persoane din România, cu mai multe afaceri în industrie, turism şi imobiliare.
Cine a fost Fathi Taher
Fathi Taher a fost unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România postcomunistă, iar legăturile sale cu statul român datează de dinainte de 1989, când a fost reprezentant comercial al Kuweitului la București.
Controversatul om de afaceri Fathi Taher, de naţionalitate palestiniană, cu triplă cetăţenie - română, iordaniană şi greacă, a sosit în România în anii '70, când a şi intrat în coflict cu autorităţile drept pentru care i-a fost reţinut paşaportul. Taher şi-a început cariera prin a cumpăra îmbrăcăminte confecționată la comandă care să respecte principiile musulmane şi a deschis un stand la Romexpo, în 1976, dând mâna cu Ceauşescu la inaugurarea expoziţiei.
De numele său s-au legat afaceri precum Școala Româno-Americană din Pipera, hotelul Marriott din capitală, asigurătorul AIG România, Kandia, fabrica Griro, platforma Electroputere Craiova sau clubul de fotbal Rapid București, precum și alte business-uri imobiliare și hoteliere.
Conform site-ului companiei Taher Invest, iordanianul deținea hotelul Trei Brazi din Predeal, dar și fosta fabrică de armament Mija din județul Dâmbovița. În 1991, această întreprindere a intrat în componența nou-înființatei Regii Autonome de Tehnică Militară, unitate aflată în subordinea Ministerului Industriilor.