Antena LIVE

Curs valutar

"Ajunge cu moartea şi umilinţele". Cel puţin 29 de palestinieni, ucişi în sudul Fâşiei Gaza. Hamas: Negocierile ar putea fi în pericol

Război Israel - Hamas. Cel puţin 29 de palestinieni au fost ucişi într-un atac aerian israelian la Abassan, în sudul Fâşiei Gaza, în timp ce tancurile armatei israeliene care înaintează în oraşul Gaza i-au forţat pe locuitori să fugă sub tiruri, iar Israelul intensifică o ofensivă despre care Hamas spune că ar putea pune în pericol negocierile de încetare a focului, transmite miercuri Reuters.

De la 10.07.2024, 18:48
WhatsApp
Cel puţin 29 de palestinieni, ucişi în sudul Fâşiei Gaza Profimedia

Bombardamentul aerian a lovit corturile unor familii strămutate în exteriorul unei şcoli la Abassan, la est de Khan Younis, omorând cel puţin 29 de persoane, majoritatea femei şi copii, au indicat responsabili medicali palestinieni.

Armata israeliană a declarat că analizează relatările despre victimele civile şi că incidentul a avut loc atunci când a lovit cu 'muniţie de precizie' un luptător Hamas care a luat parte la atacul din 7 octombrie. Ismail Al-Thawabta, directorul biroului media în guvernul Hamas, a declarat că atacurile aeriene au ucis 60 de palestinieni şi au rănit alţi zeci în centrul Gazei marţi.

Tancurile israeliene au tras asupra drumurilor şi clădirilor

Localnici au relatat că tancurile israeliene care au intrat în cartierele Tel Al-Hawa, Shejaia şi Sabra din oraşul Gaza au tras asupra drumurilor şi clădirilor, forţându-i să-şi părăsească casele. Imediat după aceea, armata israeliană a dat ordine de evacuare, postate pe social media, a câtorva cartiere din estul şi vestul oraşului, inclusiv cele amintite.

"Ţinem responsabile ocupaţia (israeliană) şi administraţia Statelor Unite pentru masacrele oribile împotriva civililor", a declarat Thawabta într-un comunicat.

Semiluna Roşie palestiniană a anunţat miercuri dimineaţă pe Facebook că echipele sale au primit zeci de apeluri din oraşul Gaza, dar nu au putut să ofere ajutor din cauza intensităţii bombardamentelor de acolo.

Pe liniile frontului din oraşul Gaza, aripile armate ale Hamas şi Jihadului Islamic au spus că luptătorii lor au tras asupra forţelor israeliene cu mitraliere, mortiere şi rachete antitanc, omorând şi rănind soldaţi.

Armata israeliană nu comentează în legătură cu victimele

Armata israeliană nu comentează în legătură cu victimele din rândul său, dar a transmis că militarii săi duc lupte cu militanţi, au scos din luptă peste 150 dintre aceştia săptămâna trecută şi au distrus clădiri minate şi explozivi.

Cele mai recente lupte au avut loc în timp ce oficiali americani se aflau în regiune pentru a face presiuni pentru o încetare a focului după concesiile Hamas de săptămâna trecută. Însă campania intensificată a Israelului ameninţă negocierile într-un moment crucial şi, potrivit liderului Hamas, Ismail Haniyeh, le-ar putea aduce 'din nou la punctul zero'.

Videoclipuri postate pe reţelele de socializare arată familii înghesuite în cărucioare trase de măgari sau în camioane, împreună cu saltele şi alte bunuri, croindu-şi drum pe străzile oraşului Gaza pentru a fugi din zonele aflate sub ordinele de evacuare israeliene.

Într-un mesaj pe aplicaţia de chat a Reuters, Um Tamer, mama a şapte copii, a spus că este pentru a şaptea oară când familia sa s-a refugiat din locuinţa lor din oraşul Gaza, situat în nordul enclavei şi una din primele ţinte ale Israelului de la începutul războiului în octombrie. 'Nu mai suportăm, ajunge cu moartea şi umilinţele. Puneţi capăt războiului acum', a spus ea.

Semiluna Roşie palestiniană spune că toate clinicile sunt nefuncţionale

Semiluna Roşie palestiniană a transmis că toate clinicile sale medicale din oraşul Gaza sunt nefuncţionale din cauza ordinelor israeliene de evacuare care au împins mii de persoane spre vest, către Mediterana, şi spre sud.

Cele nouă luni de război şi strămutare au provocat o criză a foametei, iar moartea recentă de malnutriţie a încă unor copii în Fâşie arată că foametea s-a răspândit peste tot în enclava de coastă, a declarat un grup independent de experţi în drepturile omului, mandatat de ONU.

La Al-Nuseirat, în centrul Gazei, o lovitură aeriană asupra unui imobil cu mai multe etaje a ucis 17 persoane, printre care 14 copii şi o femeie, potrivit biroului media al Hamas. Cel mai recent bilanţ anunţat de autorităţile medicale ale Hamas indică un număr de 38.243 de palestinieni morţi în cele nouă luni ale ofensivei israeliene.

Oamenilor din Gaza li se cere să plece spre sud

Armata israeliană a distribuit miercuri pe cale aeriană pliante deasupra oraşului Gaza, prin care li se cere "tuturor oamenilor" din această localitate din nordul teritoriului palestinian asediat să plece spre sud folosind "coridoare de securitate", a constatat un jurnalist al AFP.

"Pentru toţi cei din oraşul Gaza, coridoarele sigure vă permit să călătoriţi rapid şi fără inspecţie din oraşul Gaza către adăposturile din Deir al-Balah şi Al Zawiya", se arată în broşură, văzută de un corespondent al AFP. "Oraşul Gaza rămâne o zonă de luptă periculoasă", avertizează textul.

Speranţele locuitorilor din Gaza într-o pauză în lupte au reapărut după ce Hamas a acceptat săptămâna trecută o parte cheie a propunerii americane de încetare a focului. Mediatori din Qatar şi Egipt, sprijiniţi de SUA, şi-au accelerat eforturile în această săptămână, iar discuţiile se vor relua la Doha miercuri, potrivit presei egiptene. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi israel razboi israel hamas teroristi hamas fasia gaza morti rapiti ostatici soldati
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Țara care s-a umplut de șerpi mari. Se află în Europa, iar românii o...
Fanatik.ro
Publicat 17.10.2024
Avertisment de la Washington: După Ucraina, Putin va invada Republica Moldova....
spotmedia.ro
Publicat 17.10.2024
O bază aeriană NATO din Europa de Est va găzdui avioane de luptă cu capacitate...
spotmedia.ro
Publicat 16.10.2024
Câștigători Asia Express 2024 | Cum au triumfat Nicolai Tand și Sorin Brotnei...
Gandul
Publicat 17.10.2024
Cine a fost Yahya Sinwar, liderul Hamas, pe care Israelul l-a numit „un om mort...
Adevărul
Publicat 17.10.2024
Care au fost ultimele clipe din viața lui Liam Payne. Ce ar fi făcut în camera...
A1
Publicat 17.10.2024
Horoscopul zilei de 17 octombrie 2024. Racii se îndrăgostesc. Află ce se...
CaTine
Publicat 17.10.2024
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins...
spynews.ro
Publicat 17.10.2024
Eduard Novak e scandalizat: „Contabila ia 162.000 de euro, mai mult decât David...
GSP
Publicat 16.10.2024
Testul pe care numai geniile îl pot rezolva în doar 10 secunde. Poți vedea al...
Click.ro
Publicat 17.10.2024
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie...
Useit
Publicat 17.10.2024
Doliu în lumea artistică. A murit unul dintre cei mai importanți actori și...
Redacţia.ro
Publicat 17.10.2024
Director de fabrică din Sălaj, apropiat al grupării liberale conduse de Lucian...
libertatea.ro
Publicat 17.10.2024
Tyla a purtat o costumație de înger la Victoria’s Secret Fashion Show 2024....
ZU
Publicat 17.10.2024
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged...
Hello taste
Publicat 17.10.2024
Sindromul ochilor uscați în sarcină: cauze și tratament
Deparinti
Publicat 17.10.2024
Cum este să fii avocat în România. Dezvăluiri de culise: „Se...
ziare.com
Publicat 17.10.2024
Paulina Mercado își anunță retragerea temporară din televiziune. Iubita lui...
Happy
Publicat 17.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Medicool
Publicat 17.10.2024
Ion Ţiriac, prins la volan cu 340 km/oră de poliţie şi trimis spre judecată....
orangesport.ro
Publicat 14.10.2024