Antena LIVE

Curs valutar

Alegeri Franţa. Rezultatele finale ale turului II al legislativelor: Noul Front Popular, 182 locuri, partidul lui Macron, 168 de locuri, iar extrema dreaptă, 143 locuri

Alegeri Franţa. Cutremur pe scena politică din Franţa, după al doilea tur al alegerilor parlamentare! Adunarea Naţională, partidul lui Jordan Bardella şi Marine le Pen a obţinut locul 3, deşi era favorit. Marele câştigător al serii a fost însă alianţa de stânga - Noul Front Popular - o formaţiune din care fac parte socialişti şi comunişti. La scurt timp, în marile oraşe s-a dezlănţuit haosul. Mii de francezi nemulţumiţi au ieşit pe străzi, unde au aruncat cu fumigene şi artificii. Forţele de ordine au făcut faţă cu greu valului de protestatari. 

De la 08.07.2024, 09:05

Francezii s-au răzgândit în turul doi al alegerilor parlamentare. De această dată, cei mai mulţi au votat cu alianţa de stânga - Noul Front Popular, care, potrivit celor mai recente estimări, a obţinut 182 de locuri. Însă voturile nu sunt suficiente pentru a-şi forma propriul guvern. Exit poll-urile au dat peste cap previziunile, asta în ideea în care Adunarea Naţională, partidul lui Jordan Bardella şi Marine le Pen era favorit.

"Alianţele ruşinoase şi înţelegerile electorale periculoase pe care Emmanuel Macron şi Gabriel Attal le-au încheiat cu grupurile de extremă-stânga au privat poporul francez de politicile care ar fi reparat Franţa, care ne-au adus în fruntea alegerilor europene şi duminica trecută, în timpul primului tur, cu aproape 34% din voturi", a declarat Jordan Bardella, preşedintele Adunării Naţionale. "Este regretabil, vom pierde încă un an, un an de imigraţie ilegală, un an de pierdere a puterii de cumpărare, un an de explozie a nesiguranţei în ţara noastră", a transmis şi Marine Le Pen. 

Răsturnarea de situaţie vine şi în contextul în care imediat după eşecul zdrobitor din primul tur, partidul lui Macron şi alianţa de stânga au făcut front comun, care pare că a dat roade. Au fost mai bine de 200 de retrageri tactice de candidaturi din partea partidelor principale, menite să crească şansele ca să învingă extrema dreapta. "Poporul nostru a respins în mod clar cel mai rău scenariu. În această seară, Adunarea Naţională este departe de a avea majoritatea absolută pe care o preconizau comentatorii. Şeful statului trebuie să se încline şi să accepte înfrângerea. Premierul trebuie să plece", a declarat Jean-Luc Mélenchon.

Şi asta s-a şi întâmplat. "Fidel tradiţiei republicane şi principiilor mele, mâine dimineaţă îi voi înmâna Preşedintelui Republicii demisia mea", a fost mesajul lui Gabriel Attal.

Pe acelaşi subiect

Alegeri legislative în Franţa, rezultate finale

Noul Front Popular a obținut cele mai multe locuri în alegerile parlamentare din Franța, dar nu majoritatea. Ministerul francez de Interne a confirmat rezultatele finale ale alegerilor de duminică, care au înregistrat o prezență la vot de 66,63%.

Cel mai mare număr de locuri a fost câștigat de alianța de stânga Noul Front Popular - cu 182 de locuri. Partidul de centru al lui Emmanuel Macron a obținut 168 de locuri. Pe locul al treilea, Partidul de extremă-dreapta Adunarea Națională și aliații săi au obținut 143 de locuri.

Asta înseamnă că niciun partid nu a obținut cele 289 de locuri necesare pentru o majoritate absolută și pare să arunce Franța în incertitudine politică. Cum niciun partid nu este aproape de a obține majoritatea, parlamentul va fi probabil paralizat, împărțit între trei blocuri, notează CNN.

Proteste violente în stradă

O dată cu afişarea rezultatetor preliminare au apărut şi primele violenţe pe străzi. În Piaţa Republicii din Paris, manifestanții au aruncat cu artificii și fumigene. Unii, de furie, alţii de veselie. La Marsilia, cinci mii de persoane au mărșăluit pe străzi în semn de nemulţumire. Peste 30.000 de mii de poliţişti au fost mobilizaţi. Noul Front National a luat naştere în urmă cu mai puţin de o lună, imediat după ce Macron a dizolvat Parlamentul ca urmare a victoriei extremiştilor de drepta la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Din componenţa alianţei, fac parte socialişti, comunişti și alte câteva partide de stânga. Deși nu are un lider oficial, Jean-Luc Melenchon este considerat capul partidului. În vârstă de 72 de ani, Melenchon este o figură cunoscută în politica franceză de stânga pentru pozițiile sale controversate în politica externă, în special în conflictul din Gaza. A candidat de trei ori la alegerile prezidențiale, iar de fiecare dată şi-a îmbunătăţit scorul. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri franta marine le pen extrema dreapta
Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Stațiunea abandonată, de la munte, care încearcă să renască din propria...
Fanatik.ro
Publicat 20.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Cu câți lei a ajuns să se vândă 1 kg de vinete, în Carrefour. Reacția...
Gandul
Publicat 21.09.2024
Ucrainenii ar fi atacat o bază militară din Rusia unde se află temutele rachete...
Adevărul
Publicat 21.09.2024
Bogdan Ionescu de la Insula Iubirii s-a căsătorit! Fostul iubit al lui Hannelore...
A1
Publicat 21.09.2024
Horoscopul zilei de 22 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să se...
CaTine
Publicat 21.09.2024
Irinel Columbeanu și-a găsit liniștea alături de o altă femeie! Cine îi...
spynews.ro
Publicat 20.09.2024
Viața în România a unui străin aflat la 11.000 km distanță de casă. Ce a...
GSP
Publicat 21.09.2024
Medana, replică tranșantă pentru Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea!...
Click.ro
Publicat 20.09.2024
Cum se schimbă creierul femeilor în timpul sarcinii. Efectul real a fost...
Useit
Publicat 22.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum...
Redacţia.ro
Publicat 20.09.2024
Dunărea a inundat un întreg oraș aflat la 25 km de Budapesta. Viitura ajunge...
libertatea.ro
Publicat 21.09.2024
Britney Spears a dezvăluit că a eliminat oameni din viața ei din cauza...
ZU
Publicat 21.09.2024
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Hello taste
Publicat 21.09.2024
Sarea în alimentația bebelușului. Cât de sănătoasă este și de la ce...
Deparinti
Publicat 21.09.2024
Ce comisari riscă refuzul Parlamentului European. Legături cu Federația Rusă...
ziare.com
Publicat 21.09.2024
Fiica faimoasei Adamari López este model la vârsta de 9 ani. Alaïa a îmbrăcat...
Happy
Publicat 20.09.2024
Ce este Rage Therapy. Cum funcționează această tehnică psihologică
Medicool
Publicat 21.09.2024
"Spun de trei ani! Asta e problema la Rapid". Daniel Pancu a intervenit şi a...
orangesport.ro
Publicat 19.09.2024