Alertă! O spărtură s-a creat în acoperişul unui REACTOR al centralei NUCLEARE de la Fukushima
O rafală puternică de vânt a provocat, indirect, marţi o spărtură în acoperişul care protejează reactorul numărul 1 al centralei avariate Fukushima
De Redactia Observator la 28.10.2014, 10:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
O rafală puternică de vânt a provocat, indirect, marţi o spărtură în acoperişul care protejează reactorul numărul 1 al centralei avariate Fukushima
"Incidentul s-a produs în timp ce o macara era în mişcare: în acoperiş se crease o spărtură pătrată de aproximativ 30 de centimetri pentru lucrări, dar din cauza unei rafale care a provocat o mişcare bruscă a braţului macaralei, aceasta a fost lărgită la un metru pe doi. Măsurătorile la faţa locului nu au semnalat nicio schimbare le nivel de radioactivitate, a explicat pentru AFP, conform Mediafax, un purtător de cuvânt al Tepco.
Vântul sufla marţi cu aproximativ doi metri pe secundă în jurul centralei Fukushima Daiichi şi nu împiedica lucrările, dar o rafală bruscă a surprins echipele, în jurul orei locale 08.30 (01.30 ora României).
Reactorul numărul 1, unul dintre cele trei avariate şi a cărui clădire a fost distrusă de explozii de hidrogen, a fost reacoperit în octombrie 2011.
Acest acoperiş provizoriu trebuie îndepărtat pentru a face loc echipamentelor destinate evacuării reziduurilor şi extragerii celor circa 500 de bare de combustibil uzat rămase în piscina de dezactivare.
Demontarea acestui acoperiş este delicată, deoarece există riscul scurgerii unor importante cantităţi de substanţe radioactive dacă nu sunt luate măsuri speciale.
Prima fază a demontării constă în limitarea unor astfel de scurgeri prin injectarea unei substanţe de fixare a pulberii radioactive. Această activitate era în desfăşurare marţi dimineaţa.
La începutul lui noiembrie, trebuia să fie scoase două panouri, dar incidentul de marţi riscă să întârzie această etapă, în timp ce activitatea de demontare integrală nu ar trebui efectuată înainte de lună martie 2015.