Ambasada Arabiei Saudite din Iran, devastată de manifestanți
Ambasada Arabiei Saudite din Iran a fost devastată de manifestanţi furioşi, după ce 47 de oameni condamnaţi pentru terorism au fost executaţi în regatul saudit. Printre ei se afla un cleric şiit foarte respectat, care critica sever regimul saudit darnu a îndemnase niciodată la violenţă.
De Redactia Observator la 03.01.2016, 10:34Ambasada Arabiei Saudite din Iran a fost devastată de manifestanţi furioşi, după ce 47 de oameni condamnaţi pentru terorism au fost executaţi în regatul saudit. Printre ei se afla un cleric şiit foarte respectat, care critica sever regimul saudit darnu a îndemnase niciodată la violenţă. Execuţiile au suscitat proteste în mai multe state musulmane dar şi în Europa.
Poliţia iraniană a intervenit cu gaze lacrimogene după ce un grup de manifestanţi a pătruns în sediul ambasadei saudite şi a devastat birourile. În clădire au izbucnit incendii. Deocamdată nu s-a anunţat dacă există victime sau răniţi dar, potrivit unor ziarişti din Teheran, personalul ambasadei fusese evacuat.
Incidente violente s-au produs şi la consulatul Arabiei Saudite dintr-un oraş iranian de provincie. Manifestaţiile au fost declanşate de moartea şeicului Nimr al-Nimr, unul din cei 47 de bărbaţi executaţi simultan în închisorile saudite. Cleric şiit, Nimr fusese condamnat la moarte cu toate că se opunea violenţei. El critica, însă, fără menajamente regimul din Arabia Saudită, mai ales pentru reprimarea şiiţilor, minoritari în ţară.
Majoritatea celorlalţi indivizi executaţi erau musulmani sunniţi, afiliaţi reţelei al-Qaida şi implicaţi, într-adevăr, în atacuri armate. Cum era de aşteptat, execuţia lui Nimr a fost condamnată imediat în ţările unde islamiştii şiiţi sunt la putere şi în primul rând în Iran. Îndrumătorul religios suprem iranian, ayatollahul Khamenei, a comparat, chiar, pe o reţea socială, Arabia Saudită cu Statul Islamic.
Pe lângă manifestaţiile violente din Iran, proteste au avut loc în regiunile locuite de şiiţi din Arabia Saudită, în Bahrein, Pakistan dar şi la Londra. Uniunea Europeană avertizează că execuţia lui Nimr poate avea "consecinţe periculoase". Şi chiar Statele Unite, aliatul Arabiei Saudite, relevă că execuţia riscă să agraveze tensiunile între şiiţi şi sunniţi într-un moment când se impune, dimpotrivă, calmarea lor.