Antena LIVE

Curs valutar

Armata rusă se va mări la 1,5 milioane de militari, vârsta minimă de recrutare, crescută. Putin: Vor primi tot ce au nevoie

Ministerul Apărării din Rusia a propus miercuri creșterea treptată a vârstei de recrutare de la 18-27 de ani la 21-30 de ani. Serghei Şoigu vrea sporirea efectivelor armatei cu 50%, la 1,5 milioane de militari, de la 1 milion de militari, câţi are în prezent. Vladimir Putin a promis la o conferinţă de sfârşit de an cu oficialii militari că armata va primi tot ceea ce are nevoie pentru campania din Ucraina.

De la 21.12.2022, 16:55
Vladimir Putin şi Valeri Gherasimov Profimedia

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că este "necesară" mărirea efectivelor armatei Rusiei la 1,5 milioane de militari şi creşterea vârstei limită pentru efectuarea serviciului militar, în contextul ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Pentru a garanta îndeplinirea sarcinilor pentru asigurarea securităţii militare a Rusiei, este necesar să se crească efectivul forţelor armate la 1,5 milioane de militari, dintre care 695.000 sub contract", a declarat Şoigu la o reuniune în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, care a spus că este "de acord" cu aceste afirmaţii. Un decret prezidenţial care datează din luna august prevede deja creşterea la 1,15 milioane a numărului militarilor combatanţi începând de la 1 ianuarie.

Potrivit Reuters, Serghei Şoigu a mai afirmat că va fi mărită vârsta de recrutare pentru a include cetăţenii ruşi de 21-30 de ani. În baza actualei legi pot fi convocaţi pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu ruşii cu vârsta între 18 şi 27 de ani, deşi atât Şoigu, cât şi Putin au afirmat în mai multe rânduri că astfel de recruţi nu sunt trimişi să lupte în Ucraina.

De asemenea, Şoigu a spus că Rusia va accelera desfăşurarea de arme moderne pentru dotarea armatei. Armata rusă va instala baze navale de susţinere pentru flota sa la Marioupol şi Berdiansk, două oraşe pe care le controlează în sudul Ucrainei, a mai spus el. "Porturile Berdianks şi Mariupol funcţionează pe deplin. Intenţionăm să desfăşurăm baze pentru navele de susţinere, servicii de salvare de urgenţă şi unităţi de reparaţii navale ale marinei", a mai afirmat Serghei Şoigu.

Pe acelaşi subiect

Putin promite că armata va primi tot ceea ce îi este necesar pentru campania din Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin a promis că Rusia îşi va atinge toate obiectivele campaniei sale militare în Ucraina şi că forţele armate vor primi tot ceea ce le este necesar în acest scop. La reuniunea de bilanţ cu responsabilii din domeniul apărării, la Moscova, Putin i-a numit "eroi" pe soldaţii şi comandanţii acestora.

El a afirmat că nu vor exista limite financiare pentru ceea ce guvernul va furniza armatei în termeni de echipament şi armament. Putin a mai spus că NATO îşi foloseşte pe deplin capabilităţile împotriva Rusiei, preşedintele cerându-le responsabililor militari prezenţi să îşi utilizeze experienţa câştigată în luptele din Siria şi în cele zece luni ale "operaţiunii militare speciale" în Ucraina.

În acelaşi discurs, Putin a mai spus că Rusia trebuie să ia notă de importanţa dronelor în conflict. Racheta balistică intercontinentală Sarmat - cunoscută şi ca Satan II - va fi pregătită să fie desfăşurată în viitorul apropiat, a adăugat preşedintele rus.

Rusia va continua să-şi dezvolte potenţialul militar, inclusiv nuclear 

Vladimir Putin a mai transmis că ţara sa va continua să-şi dezvolte potenţialul militar, inclusiv "pregătirea pentru luptă" a forţelor sale nucleare. "Forţele armate şi capacităţile de luptă ale forţelor noastre armate cresc în mod constant şi în fiecare zi. Iar acest proces, desigur, îl vom dezvolta", a spus Putin la reuniunea menită să fixeze obiectivele armatei ruse pentru 2023.

"Vom continua să menţinem şi să creştem pregătirea pentru luptă a triadei noastre nucleare", a adăugat el. Putin a anunţat, spre exemplu, intrarea în serviciu la începutul lui ianuarie a noilor rachete hipersonice de croazieră Zircon, care aparţin noii familii de armamente dezvoltate în ultimii ani de Rusia.

La reuniune, ministrul apărării Serghei Şoigu a considerat necesare creşterea efectivelor armatei la 1,5 milioane de militari, majorarea vârstei limită pentru serviciul militar şi crearea a două noi entităţi administrative militare în nord-vestul Rusiei. "Sunt de acord cu propunerile dumneavoastră în ce priveşte viitoarele schimbări structurale ale forţelor armate", i-a răspuns Putin, dând asigurări că aceste evoluţii vor fi realizate "fără pagube" pentru societatea şi economia ţării.

El le-a adus, de altfel, un scurt omagiu soldaţilor ruşi căzuţi în timpul ofensivei. "Evident, operaţiunile militare sunt întotdeauna asociate cu tragedii şi pierderi umane. Dar, întrucât este inevitabil, e mai bine să se întâmple astăzi decât mâine", a spus el.

Potrivit lui Putin, conflictul din Ucraina este o "tragedie comună", însă nu Rusia este vinovată. În acelaşi discurs, el a dat asigurări că Moscova nu are nicio problemă în a finanţa campania militară, în pofida sancţiunilor occidentale.

"Nu avem nicio limită de finanţare. Ţara şi guvernul dau tot ceea ce armata cere. Cu adevărat tot!", a spus liderul rus, care a decretat în septembrie o mobilizare militară după o serie de retrageri ale forţelor armate.

El a reamintit că 300.000 de ruşi au fost mobilizaţi între timp şi că, dintre aceştia, "o parte" sunt deja în teatrul de operaţiuni. "150.000 (mobilizaţi) sunt în curs de instruire în bazele militare. Este o rezervă suficientă pentru a desfăşura operaţiuni, o rezervă strategică care nu a fost utilizată în operaţiunile militare", a mai afirmat el. 

Rusia refuză să stabilească termene-limită pentru campania sa militară din Ucraina

Preşedinta Senatului rus, Valentina Matviienko, a refuzat miercuri să stabilească termene-limită pentru "operaţiunea militară specială" din Ucraina, care a ajuns în cea de-a 301 zi. "Scopurile şi obiectivele operaţiunii militare speciale au fost stabilite. (Operaţiunea) se va încheia atunci când (scopurile şi obiectivele) vor fi îndeplinite", a susţinut Matviienko, într-o conferinţă de presă transmisă în direct la televizor.

Potrivit acesteia, "este incorect să vorbim de date concrete, pentru că, iniţial, atunci când s-a luat decizia de a începe o operaţiune militară specială, aceasta nu se conforma niciunei date şi niciunui termen".

Şefa Senatului rus a dat asigurări că aşa-numita "operaţiune militară specială" a Moscovei în Ucraina "a fost unica formă posibilă de a proteja securitatea" Rusiei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

rusia ucraina vladimir putin
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 20 septembrie 2024. Racii au parte de oportunități pe mai...
CaTine
Publicat 19.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024