Antena LIVE

Curs valutar

Austria respinge boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE: Să nu vorbim între noi este cea mai rea dintre soluţii

Cancelarul austriac Karl Nehammer a respins marţi boicotul pe care l-a anunţat Comisia Europeană împotriva reuniunilor preşedinţiei ungare a Consiliului UE în urma vizitelor efectuate de premierul ungar Viktor Orban în Rusia şi China, relatează agenţia EFE.

De la 17.07.2024, 10:54
Austria respinge boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE Profimedia

Într-un comunicat remis agenţiei austriece de presă APA, cancelarul Nehammer precizează că nu este favorabil boicotării reuniunilor şefilor de guvern şi ale miniştrilor europeni.

Austria: Să nu vorbim între noi în interiorul UE este cea mai rea dintre soluţii

Viktor Orban "a spart un tabu, pe care trebuie să-l discutăm. Totuşi, nu trebuie să răspundem acestuia cu spargerea altui tabu, adică cu un boicot", a semnalat cancelarul austriac în legătură cu vizitele efectuate de Orban la Moscova şi Beijing şi cu o întâlnire pe care premierul ungar a avut-o cu candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, acţiuni neagreate de Bruxelles.

"Trebuie să-i reproşăm lui Orban lipsa lui de coordonare, dar nu să boicotăm preşedinţia Consiliului UE", a atras atenţia şeful guvernului federal austriac."Să nu vorbim între noi în interiorul UE este cea mai rea dintre soluţii", a mai avertizat Nehammer, adăugând că se aşteaptă ca miniştrii conservatori din guvernul său să participe în continuare la reuniunile preşedinţiei semestriale a Consiliului UE, pe care Ungaria o deţine până la sfârşitul anului.

Pe acelaşi subiect

În schimb, ministrul ecologist al Afacerilor Sociale în guvernul austriac, Johannes Rauch, a anunţat că se alătură boicotului cerut de Comisia Europeană. Totuşi, titulara Mediului şi Energiei în guvernul de la Viena, Leonore Gewessler, de asemenea ecologistă, a participat marţi la Budapesta la o reuniune informală a miniştrilor europeni ai energiei şi a declarat că aceasta a fost o "decizie politică personală".

În acest timp, liderul Partidului Libertăţii (FPOe), formaţiune de extremă dreapta aflată în opoziţie, Herbert Kickl, i-a cerut marţi cancelarului Nehammer ca eurodeputaţii din formaţiunea de dreapta a acestuia, Partidul Popular austriac (OeVP), să voteze în Parlamentul European împotriva numirii Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de preşedintă a Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a cerut boicotarea Ungariei

Ursula von der Leyen este cea care a cerut boicotarea reuniunilor preşedinţiei ungare a Consiliului UE şi în plus a anulat, pentru prima dată în istoria UE, vizita pe care Comisia Europeană o efectuează la începutul preşedinţiei semestriale a Consiliului UE în ţara care a preluat această preşedinţie.

Comisia Europeană "nu este altceva decât angajata statelor membre în UE, deci nu este şefa lor", a mai spus Herbert Kickl, al cărui partid conduce în sondaje cu 27% din intenţiile de vot în perspectiva alegerilor legislative care vor avea loc în Austria pe 29 septembrie.

Viktor Orban a efectuat la începutul lunii iulie o vizită la Kiev, unde s-a întâlnit cu  Volodimir Zelenski. Dar trei zile mai târziu premierul ungar a vizitat de asemenea Moscova şi a avut o întrevedere cu Vladimir Putin, demers condamnat de liderii europeni, cărora Orban le-a trimis acum o scrisoare cu concluziile sale după vizitele la Kiev şi Moscova în urma turneului său care a cuprins şi Beijingul.

Viktor Orban: UE a copiat politica pro-război a SUA

În scrisoarea rezumată de Reuters, premierul ungar menţionează că actualul preşedinte democrat al SUA, Joe Biden, "nu este capabil să schimbe actuala politică pro-război al SUA", dar republicanul Donald Trump (cu care s-a întâlnit săptămâna trecută în Florida) este pregătit să acţioneze "imediat" ca mediator în negocieri de pace între Rusia şi Ucraina dacă va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Orban critică în scrisoare abordarea UE, despre care a estimat că este lipsită de o strategie independentă şi suverană şi că "a copiat în numele unităţii transatlantice politica pro-război a SUA". "Propun să discutăm dacă continuarea acestei politici este raţională în viitor", mai notează Orban, care sugerează de asemenea "redeschiderea canalelor de comunicare directă cu Rusia" concomitent cu menţinerea contactelor la nivel înalt cu Kievul şi cu desfăşurarea unor discuţii cu China "asupra modalităţilor unei viitoare conferinţe de pace".

Dar această abordare a premierului ungar vine în contradicţie cu concluziile ultimului summit al UE din 27 iunie, când liderii europeni şi-au reconfirmat angajamentul neclintit de a oferi Ucrainei sprijin politic, financiar, economic, umanitar, militar şi diplomatic în continuare şi "atât timp cât este nevoie şi cât de intens este necesar".

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

austria ungaria boicot comisia europeana viktor orban karl nehammer
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Copănele de pui în crustă crocantă de porumb. Rețetă adorată de întreaga...
Hello taste
Publicat 19.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Efectele lipsei de fibre în dieta femeilor însărcinate. Sfaturi pentru o...
Medicool
Publicat 19.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024