Antena Meniu Search
x

Ce discută Orban şi Putin la Moscova. NATO şi UE furioase: Nu ne reprezintă în Rusia

Vladimir Putin a declarat că îl primeşte pe Viktor Orban la Moscova în calitate de partener al Rusiei şi reprezentant al Uniunii Europene. NATO a fost informată în avans despre vizită. Orban nu reprezintă NATO la Moscova, a transmis Jens Stoltenberg în timp ce înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat şi el că Orban "nu reprezintă în niciun fel UE".

de Redactia Observator

la 05.07.2024 , 15:26

Vladimir Putin a declarat vineri în prezenţa premierului ungar Viktor Orban, aflat în vizită la Moscova, că îl primeşte nu doar ca partener al Rusiei, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, relatează  EFE.

Viktor Orban şi Vladimir Putin, faţă în faţă la Moscova 

"Stimate prim-ministru, dragi colegi, bine aţi venit la Moscova. Înţeleg că de data aceasta aţi ajuns nu doar ca vechi partener al nostru, ci şi ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene", a declarat Putin la începutul întâlnirii de la Kremlin, transmisă în direct de televiziunea de stat rusă.

Vezi și

"Sper să avem ocazia să facem un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale în această situaţie dificilă. Şi, bineînţeles, să vorbim despre perspectivele de dezvoltare a celei mai mari crize europene, mă refer la Ucraina", i-a transmis Putin lui Orban.

Pe acelaşi subiect

Liderul de la Kremlin a apreciat că Orban cunoaşte deja propunerea rusă de încetare a focului în Ucraina şi l-a invitat pe premierul ungar "să dezbată nuanţele acesteia". Putin a mai declarat că este gata să asculte poziţia premierului ungar asupra Ucrainei şi să fie pus la curent de către Orban cu privire la opiniile altor parteneri europeni.

La rândul său, la întâlnirea de la Kremlin cu Putin, premierul Ungariei a apreciat că ţara sa este una dintre puţinele care se află în prezent în situaţia de a media între Rusia şi Ucraina. "Numărul ţărilor care pot vorbi cu ambele părţi este redus drastic, iar în curând Ungaria ar putea deveni singura care poate face acest lucru", a susţinut Orban la începutul întâlnirii cvu şeful statului rus.

Premierul ungar i-a mulţumit lui Putin pentru că a acceptat să-l primească "în condiţii atât de grele" şi a amintit că întâlnirea anterioară a avut loc în februarie 2022, cu puţin timp înainte de începerea invaziei ruse din Ucraina. "Aceasta este deosebirea dintre aceste două întâlniri", a apreciat Orban, care a subliniat caracterul special al întâlnirii din această vineri. 

"Aş dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. Şi aş dori să ştiu poziţia dumneavoastră cu privire la o serie de probleme importante pentru Europa", i-a transmis Orban lui Putin.

Furie în UE: Orban nu a primit niciun mandat din partea Celor 27

"Cu o astfel de întâlnire preşedinţia ungară se încheie înainte să înceapă cu adevărat", a declarat un diplomat UE. "Ungaria nu pare să-şi înţeleagă rolul... Scepticismul statelor membre UE a fost din nefericire justificat; totul este despre promovarea intereselor Budapestei", a adăugat el.

La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a denunţat vineri vizita premierului ungar la Moscova, criticând tentaţia "concilierii", care "nu îl va opri" pe preşedintele rus. Tentaţia "concilierii nu îl va opri pe Putin. Numai unitatea şi determinarea vor deschide calea către o pace completă, justă şi durabilă în Ucraina", a reacţionat ea pe X.

Orban "nu a primit niciun mandat" din partea Celor 27, a subliniat Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE, precizând că el "nu reprezintă UE sub nicio formă". Premierul finlandez Petteri Orpo a descris informaţia privind vizita lui Orban drept foarte deranjantă. "Vizita sa arată dispreţ faţă de îndatoririle preşedinţiei UE şi subminează interesele UE", a postat el joi pe Twitter. Cancelarul german Olaf Scholz a promis că susţinerea UE faţă de Ucraina nu va slăbi în pofida călătoriei controversate a lui Viktor Orban la Moscova de vineri.

Orban nu reprezintă UE în această vizită, a declarat Scholz presei, subliniind că "mesajul clar al Uniunii este că Ucraina poate conta pe solidaritatea noastră". Vladimir Putin "nu trebuie să se aştepte ca această solidaritate şi susţinere să se diminueze, fie din cauza problemelor bugetare în anumite ţări, fie a faptului că voinţa politică nu este poate peste tot la fel", a adăugat el, potrivit AFP.

Pavel Havlicek, cercetător la Asociaţia pentru afaceri internaţionale, a declarat că vizita lui Orban este un abuz pe fondul vidului de putere de la Bruxelles şi o subminare periculoasă a poziţiei europene comune. Orban a spus că recunoaşte că nu are mandat să negocieze în numele UE, dar a adăugat că pacea nu se poate face "stând pe scaun la Bruxelles". "Nu putem să stăm şi să aşteptăm ca războiul să se încheie miraculos", a scris el pe X. 

NATO: Orban nu reprezintă NATO la Moscova

"Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria sa ţară", a spus Stoltenberg în conferinţa de presă premergătoare summitului NATO de la Washington de săptămâna viitoare. El a precizat că premierul ungar a informat NATO în avans despre vizita la Moscova şi că este sigur că vor avea loc discuţii pe această temă şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.

Stoltenberg a reiterat faptul că Ungaria a sprijinit în trecut mai multe declaraţii care condamnau invazia Rusiei asupra Ucrainei. "Este important ca toţi aliaţii, inclusiv Ungaria, să fie de acord că Rusia este agresoarea şi este responsabilă pentru război", a subliniat secretarul general al NATO. 

Considerat liderul european cel mai apropiat de Moscova, şeful guvernului ungar a avut o întrevedere marţi la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în calcul posibilitatea de a negocia cu Rusia o încetare a focului care să permită "accelerarea" discuţiilor de pace.

Iniţiativa prezentată acum două săptămâni de Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina presupune anexarea a patru regiuni ucrainene, retragerea trupelor Kievului din estul şi sudul ţării şi renunţarea Ucrainei la planurile de aderare la NATO.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat vineri că Orban nu reprezintă NATO la Moscova şi a informat că premierul ungar a notificat Alianţa Atlantică în prealabil despre vizita sa la Moscova. În acest context, secretarul general al NATO i-a amintit lui Orban că Ungaria a sprijinit multe declaraţii de condamnare a invaziei ruse în Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Obişnuiţi să consumaţi multivitamine, fără recomandarea medicului?
Observator » Stiri externe » Ce discută Orban şi Putin la Moscova. NATO şi UE furioase: Nu ne reprezintă în Rusia