Austria vrea să scape mai repede de solicitanții de azil. Karl Nehammer ar fi de acord cu extinderea Schengen dacă va fi adoptată o nouă directivă europeană
Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, vrea o nouă directivă europeană pentru reducerea numărului cererilor de azil, potrivit Der Standard.
De Redactia Observator la 24.01.2023, 15:12Aceasta ar trebui să permită respingerea solicitanților cu șanse mici sau inexistente de protecție, fără să mai fie nevoie să treacă printr-o procedură de azil, a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului austriac de Interne.
Propunerea face parte dintr-un plan în cinci puncte al Austriei, în care ministrul Karner cerea Comisiei Europene să acționeze în consecință. Duminică, într-un interviu televizat, ministrul austriac a cerut modalități mai simple de respingere a refugiaților. Totodată, vineri, alături de omologul său cipriot, a cerut ca procedurile de azil să se desfăşoare în ţări terţe.
Planul austriecilor, criticat de experții în Drepturile Omului
Planul austriecilor s-a lovit deja de opoziția experților. Potrivit acestora, solicitarea reprezintă o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.
- Bulgaria l-a plimbat degeaba cu elicopterul pe cancelarul austriac. La final, Karl Nehammer a cerut 2 miliarde de euro
- Sfidare la adresa României? Şeful diplomaţiei române, reacţie la vizita cancelarului austriac la vecinii bulgari
- Austria vrea alianţă cu Bulgaria. Karl Nehammer cere UE două miliarde de euro pentru gardul de frontieră al...
Convenția de la Geneva privind statutul refugiaților nu permite acest lucru, a spus expertul constituțional Bernd-Christian Funk, într-un interviu pentru publicația Standard. Nu este posibilă returnarea solicitanților de azil fără efectuarea unei proceduri corespunzătoare, în fiecare caz în parte.
Pe baza Cartei drepturilor fundamentale a UE, o directivă de repatriere este „probabil posibilă din punct de vedere juridic, dar imposibil de realizat din punct de vedere practic”, a explicat Funk. Ce trebuie făcut cu persoanele respinse și cine ar trebui să le asigure repatrierea poate fi stabilită doar cu consensul tuturor statelor membre UE.