Antena Meniu Search
x

Austria vrea alianţă cu Bulgaria. Karl Nehammer cere UE două miliarde de euro pentru gardul de frontieră al bulgarilor

Cancelarul austriac Karl Nehammer îşi menţine opinia privind intrarea României în Schengen. Ţara sa se opune pentru moment extinderii acestui spaţiu atâta timp cât protecţia frontierelor externe nu funcţionează. Nehammer şi ministrul de interne austriac au ajuns azi la graniţa bulgaro-turcă pentru o inspecţie locală privind securitatea zonei Schengen. Nehammer cere UE două miliarde de euro pentru gardul de frontieră al Bulgariei cu Turcia. Potrivit publicaţiei Kurier, Nehammer vrea să încheie o alianță cu Bulgaria, unde a fost primit cu onoruri militare.

de Redactia Observator

la 23.01.2023, 15:46

Cancelarul Austriei, care s-a opus aderării noastre la Spaţiul Schengen, s-a întâlnit luni cu preşedintele bulgar la graniţa cu Turcia, la invitaţia şefului de stat din ţara vecină. Karl Nehammer și Gerhard Karner, ministrul de interne, vor să încheie o alianță cu Bulgaria unde au fost primiți cu onoruri militare, scrie publicaţia austriacă Kurier. Semnalul de la ÖVP (Partidul Popular Austriac al cărui lider este Nehammer) este că vor să formeze o alianță cu bulgarii.

"Vizita mea de astăzi în Bulgaria este dedicată luptei comune împotriva migrației ilegale. Austria este alături de Bulgaria aici.Trebuie să călcăm pe frâna de migraţie în toată Europa. Protecția frontierelor externe trebuie să fie prioritatea principală pentru Comisia Europeană" este mesajul postat pe Twitter de Karl Nehammer. Cancelarul a publicat inclusiv poze din elicopterul care l-a dus la graniţa cu Turcia. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cancelarul austriac şi ministrul de Interne de la Viena împreună cu preşedintele Bulgariei au aterizat luni la prânz la Centrul de Supraveghere al Poliţiei de Frontieră din Elhovo, oraş aflat în apropiere de graniţa Bulgariei cu Turcia. Este vorba de o frontieră de 250 de km unde bulgarii au ridicat deja garduri de sârmă ghimpată. Delegaţia de jurnalişti din România aflată în Bulgaria pentru acest eveniment nu a putut adresa întrebări la conferinţa de presă nici în engleză, nici în bulgară sau nici în germană, potrivit reporterului Observator Bianca Iacob. Înainte de această vizită, Karl Nehammer a anunţat că îşi menţine opinia privind intrarea României în Schengen: "Veto-ul Schengen rămâne în vigoare" a spus el. 

Pe acelaşi subiect

Rămâne de văzut ce va obţine cancelarul austriac şi de la Comisia Europeană având în vedere condiţiile pe care le-a pus pe pactul de migraţie şi ţinând cont de faptul că la finalul lunii vor fi alegeri în Austria Inferioară iar acest lucru poate fi folosit drept un mod de a câştiga voturi.

Aderarea României și a Bulgariei la spațiul european de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor a fost blocată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE de la Bruxelles din 8 decembrie, după veto-urile exprimate de Austria și Olanda. Croația a fost admisă, deoarece candidatura sa a fost aprobată de toate țările membre.

Nehammer cere UE două miliarde de euro pentru gardul de frontieră al Bulgariei cu Turcia

Austria va sprijini solicitarea de 2 miliarde de euro adresată de Bulgaria Comisiei Europene pentru a consolida securitatea frontierelor, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit televiziunii bulgare, citată de news.ro.

Radev şi Nehamer au vizitat luni punctul de frontieră Elhovo, de la graniţa cu Turcia, pentru a vedea ce măsuri pot fi luate pentru securizarea frontierei externe a UE.Cei doi oficiali au discutat despre securizarea frontierei bulgare şi combaterea presiunii migraţiei, precum şi despre punerea în aplicare a legislaţiei europene privind Schengen.

"Mă bucur că delegaţia austriacă a avut ocazia să vadă frontiera şi să se familiarizeze cu modul în care o asigurăm. Migraţia ilegală este o problemă dificilă pentru Europa. Bulgaria, pentru apărarea securităţii sale naţionale şi în calitate de membru responsabil al Uniunii Europene, depune eforturi mari pentru a face faţă acestei probleme", a declarat preşedintele Radev. "Am construit cu un buget exclusiv naţional securitatea de-a lungul întregii frontiere. Au fost instalate sisteme de supraveghere video fixe şi mobile de-a lungul frontierei", a adăugat el.

El a subliniat că presiunea migratorie de-a lungul frontierei a crescut brusc în ultimul an. "În decurs de patru luni am pierdut patru poliţişti şi alte zeci de persoane au fost rănite", a declarat preşedintele bulgar. "Apreciem sprijinul Austriei în lupta împotriva migraţiei ilegale. Aş dori să îi mulţumesc cancelarului Nehmer pentru cooperarea fructuoasă pe care am stabilit-o  cu guvernul său. Acţiunile comune dau deja roade", a mai declarat Rumen Radev, citat de "24 Ceasa".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Austria vrea alianţă cu Bulgaria. Karl Nehammer cere UE două miliarde de euro pentru gardul de frontieră al bulgarilor