AVERTISMENTUL experţilor: “Pe Terra va izbucni o nouă PANDEMIE”
Experţi consultaţi de CNN susţin că pe Terra este inevitabilă izbucnirea unei noi pandemii, aceştia prezentând şapte FACTORI care vor contribui la apariţia acesteia.
De Redactia Observator la 04.04.2017, 12:28- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Experţi consultaţi de CNN susţin că pe Terra este inevitabilă izbucnirea unei noi pandemii, aceştia prezentând şapte FACTORI care vor contribui la apariţia acesteia.
“Un strănut, un sărut, o atingere sau o muşcătură ar putea să ne schimbe viaţa pentru luni, dacă nu chiar ani de zile. Experţi în sănătatea publică sunt convinşi că suntem expuşi unui nivel ridicat de risc privind izbucnirea unei noi pandemii”, scrie CNN.
Potrivit sursei citate, peste 28.000 de oameni au fost infectaţi în perioada 2014-2016 în timpul epidemiei de Ebola, dintre aceştia 11.000 pierzându-şi viaţa. De asemenea, la 10 martie 2017, 84 de ţări au raportat infecţii cu virusul Zika. Această boală a fost descoperită în 1940, însă prima epidemie a apărut în 2007 in Micronezia, după care a început să se răspândească masiv în 2015.
De fiecare dată când o infecţie apare pe neaşteptate, la o scară care este fără precedent, atunci lumea devine vulnerabilă.
- Imagini impresionante: Un bărbat a fost SALVAT de la MOARTE, cu un MINUT înainte de a fi prea târziu (VIDEO)
- PRIMA MĂRTURIE DIN VAGONUL MORŢII: "Mai întâi am fost lovită la cap, apoi mi-a luat foc părul!". Noi DETALII...
- FOCURI DE ARMĂ, la graniţa cu Ucraina. Doi bărbaţi au fost prinşi când încercau să aducă ilegal în ţară...
"Omenirea este expusă pericolului la fel ca cea mai vulnerabilă ţară. Infecţiile nu ştiu ce înseamnă graniţele. Multe dintre aspectele vieţii noastre ne expun riscului. Suntem mai expuşi ca niciodată", spune Jimmy Whitworth, profesor de sănătate publică la London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Iată care sunt FACTORII care vor contribui la apariţie unei pandemii pe Terra:
1. Creşterea populaţiei planetei şi a gradului de urbanizare
Potrivit Naţiunilor Unite, 66 la sută din populaţia globului va locui la zone urbane până în 2050. "Mai mulţi oameni înseamnă probleme mai mari din punct de vedere al salubrităţii. După proximitatea oamenilor, reziduurile sunt a doua sursă de infecţie, în timp ce a treia sursă de infecţie este reprezentată de creşterea necesarului de hrană, fermierii fiind nevoiţi să cultive mai multe plante, să crească mai multe animale, astfel că se vor apropia şi mai mult de acestea", susţine David Heymann, coordonatorului Centre for Global Health Security din cadrul Chatham House.
2. Cucerirea de noi medii
Oamenii vor căuta să se extindă pe noi teritorii, cum ar fi pădurile. Aici însă oamenii vor intra în contact cu alte animale, ceea ce înseamnă, inevitabil, noi infecţii.
"Febra Lassa a apărut ca urmare a faptului că oamenii au distrus pădurile pentru a le transforma în terenuri arabile", a mai spus David Heymann.
3. Schimbările de climă
Există tot mai multe dovezi că schimbările de climă provoacă inundaţii devastatoare şi valuri de căldură, care pot conduce la apariţie unor boli precum holera şi a factorilor de transmitere a maladiilor, cum ar fi ţânţarii.
4. Transportul internaţional
"Suntem vulnerabili din cauza creşterii transportului la nivel internaţional", susţine Jimmy Whitworth.
Sosirile de turişti la nivel internaţional s-au ridicat la aproximativ 1,2 miliarde în 2015, cu 50 de milioane mai mult decât în 2014. Acesta este al cincilea an consecutiv cu o creştere peste medie, iar asta se traduce în tot mai multe şanse de a se răspândi o infecţie.
5. Conflictele civile
"Dacă un sistem public de sănătate nu poate opri o infecţie, atunci vorbim despre o pandemie. Epidemiile pot bloca complet o ţară", a declarat David Heymann, dând exemplu unor ţări precum Sierra Leone, Guinea şi Liberia, care s-au aflat "în pragul colapsului" în timpul epidemiei de Ebola din 2014.
6. Numărul redus de doctori şi asistente în zonele vulnerabile
"Trebuie să recunoaştem această realitate. Unele ţări chiar îşi încurajează tinerele cadre medicale să călătorească în alte regiuni. Este dificil să faci faţă migraţiei din sănătate", a precizat David Heymann.
7. Era Internetului
În această eră a informaţiei, noile modalităţi de comunicare înseamnă şi un nivel ridicat de teamă şi mai multe posibilităţi de răspândire a panicii, susţin experţii.
"Oamenii caută o autoritate, însă social-media a devenit un domeniu activ, iar asta este greu de controlat. Nu toate informaţii de pe Internet sunt corecte", crede Heyman.