Bahmut, cea mai lungă bătălie a războiului din Ucraina. Kievul susține că pentru fiecare ucrainean mort, rușii pierd 7 soldați
Ucrainenii primesc în sfârşit ce aşteptau încă de la începutul războiului, ca să facă faţă asaltului ruşilor. Polonia şi Slovacia sunt primele state NATO care au anunţat că trimit avioane MiG-29 Kievului. Însă nu întârzie să apară neînţelegeri legate de furnizarea de armament. Germania a avertizat Varşovia că ar putea avea nevoie de aprobarea Berlinului pentru a livra avioanele MIG-29 Ucrainei, pentru că unele dintre ele pot proveni din foste stocuri germane.
De Redactia Observator la 17.03.2023, 21:30Slovacia a anunţat că trimite 13 avioane de luptă de producție sovietică în Ucraina, la o zi după ce preşedintele Poloniei a promis că Varşovia va transfera patru aeronave MiG-29 Kievului, în următoarele zile.
Eduard Heger, premierul Slovaciei: "Aceste MiG-uri pe care le dăm Ucrainei sunt menite să apere civilii de bombele care le-au lovit casele şi adăposturile, unde mulţi mor."
După anunţurile celor două state NATO, Kremlinul a avertizat că mişcarea nu va schimba rezultatul războiului.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Va aduce şi mai multă nenorocire Ucrainei şi poporului ucrainean. În timpul operaţiunii militare speciale, toate aceste echipamente vor fi distruse."
Ucrainenii spun că au nevoie de echipament militar modern pentru a apăra în continuare Bahmutul, pe care îl consideră un simbol al rezistenţei.
"Aceasta este o mitralieră Maxim. 120 de ani de istorie în uciderea ruşilor. O armă folosită în Primul Război Mondial."
Analiştii susţin că din cauza pierderilor enorme, dar şi a încălzirii vremii, ruşii au încetinit ofensivele. Ministerul britanic al Apărării estimează că Moscova va relua asaltul odată cu trimiterea de noi trupe şi armament.
Quentin Sommerville, corespondent BBC: "Aceasta este cea mai îndelungată bătălie a războiului, de până acum. În nord, în est şi aici, în sud, Rusia a înaintat. Dar îi costă. Ucrainenii spun că pentru fiecare soldat pe care-l pierd, Rusia pierde şapte."
Putin așteaptă vizita lui Xi Jinping
Între timp, Putin aşteaptă o vizită importantă. Săptămâna viitoare urmează să fie primit la Moscova preşedintele Chinei, care va semna mai multe acorduri importante. Cele două ţări au încheiat un parteneriat "nelimitat" în februarie 2022.
Wang Wenbin, purtător de cuvânt MAE chinez: "În timpul vizitei sale de stat în Rusia, preşedintele chinez Xi Jinping va avea un schimb profund de opinii cu preşedintele rus Vladimir Putin, privind relaţiile bilaterale şi problemele majore internaţionale şi regionale, va promova cooperarea strategică şi practică între cele două ţări."
Vizita are loc în contextul în care China s-a oferit să medieze pacea în Ucraina, efort privit cu scepticism de ţările occidentale, dat fiind sprijinul diplomatic al Beijingului faţă de Rusia.
Wang Wenbin, purtător de cuvânt MAE chinez: "China va respecta obiectivul său şi poziţia imparţială privind criza din Ucraina şi va juca un rol constructiv în promovarea păcii prin discuţii."
Până atunci, liderul de la Kremlin a luat peste picior autorităţile din Marea Britanie, unde secretarul mediului i-a îndemnat pe cetăţeni să preţuiască mai mult produsele autohtone, precum napii, şi nu pe cele din import.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Liderii le-au spus cetăţenilor să cumpere napi, în loc de salată verde şi roşii. Napii sunt un produs bun, dar probabil vor trebui să apeleze la cei din Rusia, pentru că nivelul recoltei noastre este mult mai mare decât al vecinilor noştri din Europa."
Discursul anti-occidental al lui Putin e premergător unui eveniment important pentru liderul rus. Pe 18 martie se împlinesc nouă ani de la anexarea Crimeii la Federaţia Rusă.