Antena Meniu Search
x

Prima reacţie a Rusiei după ce pe numele lui Putin a fost emis mandat de arestare

Diplomaţia rusă a reacţionat vineri numind deciziile Curţii Penale Internaţionale "lipsite de sens" şi "lipsite de semnificaţie" adupă anunţul privind emiterea unui mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război.Concret Vladimir Putin este acuzat pentru deportarea copiilor ucraineni în Rusia, faptă considerată crimă de război. Mandatul de arestare poate fi aplicat doar dacă Putin ar intra într-unul din cele 123 de state membre CPI.

de Redactia Observator

la 17.03.2023, 18:43

Prima reacţie a Rusiei după ce pe numele lui Putin a fost emis mandat de arestare
Vladimir Putin - Getty Images

"Deciziile Curţii Penale Internaţionale sunt lipsite de sens pentru ţara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic", a reacţionat pe Telegram purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, fără să se refere în mod explicit la Vladimir Putin în mesajul său.

"Rusia nu este parte a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale şi nu are nicio obligaţie în virtutea acestuia", a subliniat Zaharova, adăugând că Moscova "nu cooperează" cu CPI. Ea a avertizat că "mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională vor fi insignifiante din punct de vedere juridic" pentru Rusia.

Statutul de la Roma este textul fondator al Curţii Penale Internaţionale, care îşi are sediul la Haga, în Ţările de Jos. Luni, ziarul american The New York Times  a dezvăluit că CPI se pregătea să deschidă urmăriri penale în cazul unor ruşi cu privire la deportarea de copii către Rusia şi la atacuri deliberate asupra unor infrastructuri civile în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a menționat anterior că Rusia nu recunoaște CPI și jurisdicția acesteia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Prima reacţie a Rusiei după ce pe numele lui Putin a fost emis mandat de arestare