Antena LIVE

Belarus se răzbună: Aduce migranți din Siria, Afganistan, Africa și-i împinge peste graniță în UE. Scene tulburătoare la frontiera cu Polonia

Miniștrii UE au condamnat Belarus pentru că folosește refugiați pentru a „ataca” Europa. Autoritățile din Vilnius au acuzat că regimul lui Aleksandr Lukașenko se răzbună pe sancțiunile primite din partea UE, ducând cu avionul migranți prin Bagdad și Istanbul la granița cu Lituania. 

De la 23.08.2021, 15:41
Galerie (10)
Migranți afgani aduși la granița dintre Belarus și Polonia, între poliția de frontieră poloneză și agenți de poliție ai Minskului Profimedia

Belarusul se folosește de ființe umane în ”scopuri politice”, au declarat săptămâna trecută 27 de miniștri de interne ai UE, după o întâlnire de urgență prin videoconferință, solicitată de Vilnius. "Acest comportament agresiv este inacceptabil și echivalează cu un atac direct care vizează destabilizarea și constrângerea UE", au adăugat miniștrii. Ei au spus, de asemenea, că este „necesară întărirea întregii frontiere externe” a UE pentru a preveni migranții ilegali, relatează Euobserver.

Reuniunea a fost convocată după ce Lituania a publicat un videoclip cu 12 ofițeri de poliție din Belarus înarmați și echipați ca de proteste în timp ce împingeau aproximativ 35 de migranți peste graniță la începutul săptămânii trecute. Inclusiv ofițerii de poliție au trecut pentru scurt timp granița în Lituania. Vilnius a numit acțiunea o „provocare”. ”Am văzut acele acțiuni scandaloase când polițiștii împingeau oamenii peste graniță. Este atât o problemă a drepturilor omului, cât și o problemă a protejării frontierei UE", a declarat miercuri președintele Parlamentului European, David Sassoli, la Vilnius.

Belarus aduce cu avionul la granițele UE migranți din Siria, Afganistan și Africa de Vest prin Bagdad și Istanbul

Belarus aduce cu avionul migranți din Siria, Afganistan și Africa de Vest prin Bagdad și Istanbul de când UE a impus sancțiuni economice în iunie. Au existat deja 4.026 de treceri ilegale în acest an, comparativ cu 74 de anul trecut, susține Lituania. Polonia și Letonia s-au plâns, de asemenea, de probleme similare. Aproximativ 2.100 de persoane au încercat să intre în Polonia ilegal doar în august, comparativ cu 122 în 2020, au detaliat autoritățile poloneze. Postul polonez TVN24 susține că 50 de refugiați locuiesc în prezent într-o tabară între Belarus și Polonia, în așa numitul numitul ”No Man's Land”.

Pe acelaşi subiect

Lituania pune gard la granița cu Belarus, Polonia a trimis 1.000 de soldați la frontieră

Lituania a început să construiască un gard de sârmă ghimpată de 500 de milioane de euro de-a lungul frontierei sale cu Belarus. Polonia a trimis aproximativ 1.000 de soldați pentru a ajuta la poliția la granița cu Belarus. "Prioritatea guvernului este siguranța cetățenilor polonezi", a declarat ministerul Apărării. Între timp, poliția de frontieră letonă a împins cu forța înapoi în Belarus aproximativ 30 de migranți săptămâna trecută. Printre migranți se aflau femei și copii înspăimântați, potrivit Reuters. 

"Astfel de măsuri sunt acceptabile, atâta timp cât accesul la procedura de azil este respectat”, a reacționat Comisia Europeană, după ce Letonia a menționat că migranții care au fost împinși înapoi peste frontieră au fost sfătuiți să solicite azil la un punct oficial de trecere a frontierei. Dar agenția Națiunilor Unite pentru refugiați, UNHCR, precum și organizațiile caritabile, precum Crucea Roșie lituaniană, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la răspunsul dur al statelor UE.

La rândul ei, ministrul de interne al Lituaniei, Agnė Bilotaitė, a declarat miercuri că a primit 37 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a-și construi gardul de la graniță, dar că este nevoie de mai mult ajutor.

Mai multe sancțiuni pentru Belarus

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a cerut într-o scrisoare către șeful diplomației din UE, Josep Borrell, ca țări, precum Irakul sau Turcia, care ajută Belarusul să ducă migranți în nord, ar trebui să fie sancționate. „Țările și entitățile care participă la contrabanda de persoane trebuie să ... se confrunte cu repercusiuni care să le descurajeze”, a scris el. "Trebuie să ne asigurăm că nu participă nicio companie europeană ... ca, de exemplu, acele companii europene care închiriază avioane pentru compania Belavia (n.r. de stat) care a fost sancționată.", a adăugat el.

Discuțiile miniștrilor UE despre Belarus au venit în contextul în care prăbușirea Afganistanului în mâinile talibanilor va genera un noul val de migranți în Europa.  "Instabilitatea din Afganistan va duce probabil la creșterea presiunii migratorii", a declarat miercuri comisarul UE pentru afaceri interne Ylva Johansson. Peste 3,4 milioane de persoane au fost strămutate intern în Afganistan. 

"Nu ar trebui să așteptăm până când oamenii ajung la frontierele externe ale Uniunii Europene. Aceasta nu este o soluție", a adăugat ea, făcând aluzie la faptul că statele UE nu au reușit să cadă de acord asupra reformelor legilor de azil în ultimii ani. "În prezent, situația din Afganistan nu este sigură și nu va fi sigură nici în viitor. Prin urmare, nu putem forța oamenii să se întoarcă în Afganistan", a mai spus Johansson, chiar dacă unele state UE, în special Austria, susțineau acest plan.

Ți-a plăcut acest articol?

Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024