Alexander Lukașenko, reacție la fuga atletei Krystsina Tsimanouskaya în Polonia, după ce ar fi fost forțată să se întoarcă în Belarus
Preşedintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat luni că atleta bielorusă care ”a abandonat” Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost manipulată de forțe externe, altfel nu ar fi fugit în străinătate.
Alexander Lukașenko a negat că ar fi un dictator și a declarat că nu ar fi implicat în moartea activistului Vitaly Șișov, găsit spânzurat într-un parc din Kiev, Ucraina, săptămâna trecută.
"Astăzi, Belarus se află în centrul atenției lumii întregi", a declarat Lukașenko într-o conferință de presă de câteva ore care a avut loc la Minsk. El a spus că a câștigat corect alegerile prezidențiale din 9 august anul trecut și a salvat Belarusul de o revoltă violentă, susținând că unii oameni „se pregăteau pentru alegeri corecte, în timp ce alții cereau ... o lovitură de stat", scrie Reuters.
Alexander Lukaşenko a fost ales pentru prima dată preşedinte al Belarus în 1994
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în 2020 în cea mai mare provocare a guvernării lui Lukașenko de când a devenit președinte, în 1994. El a răspuns protestelor cu o represiune împotriva oponenților și mulți au fost arestați sau au plecat în exil în străinătate.
- Atleta Krystsina Tsimanouskaya, refugiată în Polonia, își licitează o medalie de argint pentru a sprijini...
- Doi antrenori din Belarus au fost excluşi de la Jocurile Olimpice, în urma scandalului cu Krystina Timanovskaya
- Activistul Vitaly Șișov, care ajuta fugari din Belarus, a fost găsit spânzurat în Kiev. Poliţia ia în calcul...
Belarusul a fost din nou pus în lumina reflectoarelor internaționale săptămâna trecută, când sprinterul Krystsina Tsimanouskaya a fugit la Varșovia în urma unei dispute cu echipa sa de antrenori, despre care a spus că ar fi forțat-o să se întoarcă acasă, în Belarus.
Lukaşenko să vina pe Polonia în scandalul de la Tokyo
„Nu a făcut-o singură, a fost manipulată. Din Japonia, din Tokyo și-a contactat prietenii din Polonia și ei i-au spus - literalmente - când ajungi la aeroport, fugi la un ofițer de poliție japonez și strigă că cei care au lăsat-o la aeroport sunt agenți KGB", a spus Lukașenko.
"Nu a existat niciun agent de servicii speciale în Japonia", a spus președintele din Belarus.
Alexander Lukașenko, în vârstă de 66 de ani, și-a păstrat puterea datorită sprijinului financiar primit din partea Rusiei, care vede în Belarus un stat tampon împotriva NATO și UE. Lukașenko a respins acuzațiile ”urâte” că ar fi un dictator, spunând că este ”o persoană complet sănătoasă” și că ”nu am dictat nimănui și nu o voi face".
Tensiunile statului Belarus cu puterile occidentale au atins apogeul când autoritățile din această țară au forțat un avion Ryanair să aterizeze la Minsk, pentru ca un jurnalist disident de la bord să poată fi arestat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰