Bilanţul incendiilor din California a ajuns la 10 morţi. Flăcările se extind: E ca şi cum o bombă atomică ar fi fost aruncată
Bilanţul incendiilor care devastează împrejurimile Los Angelesului, cel de-al doilea cel mai important oraş american, a crescut vineri la zece morţi şi ar putea creşte în continuare, aproximativ 180.000 de persoane au primit ordin de evacuare, iar 10.000 de clădiri au fost distruse, relatează AFP.
De Redactia Observator la 10.01.2025, 09:23- Primul oraş din România în care fumatul ar putea fi interzis în parcuri şi în locurile de joacă. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Cristian Pîrvulescu, despre indecizia Coaliției în cazul lui Crin Antonescu: "Este evident că PSD dorește să aibă un candidat"
Cinci dintre aceste decese sunt cauzate de incendiul Eaton, iar oficialii şi-au exprimat îngrijorarea că numărul total al victimelor ar putea creşte. Guvernul federal îşi măreşte finanţarea pentru a acoperi în totalitate costurile de recuperare, a declarat joi preşedintele Joe Biden.
Incendiul Kenneth, numit pentru scurt timp incendiul Kennis, s-a extins pe o suprafaţă de peste 790 de acri la graniţa dintre Los Angeles şi Ventura, conform Departamentului de Silvicultură şi Protecţie împotriva Incendiilor din California. Autorităţile au închis o porţiune a autostrăzii 101 ca răspuns la această situaţie. Deşi incendiul s-a extins rapid în doar câteva ore, se pare că ritmul de creştere a încetinit, potrivit imaginilor de la afiliatul CNN, KABC. Zone mici care ard pot fi observate la graniţele incendiului, dar dealurile arse par în mare parte inactive.
Incendiul Eaton se extinde
Incendiul Eaton: Acest incendiu a distrus deja 13.690 de acri şi continuă să se extindă, a declarat şeful pompierilor din Los Angeles, Anthony Marrone, într-o conferinţă de presă de joi. Potenţial, între 4.000 şi 5.000 de structuri au fost deteriorate sau distruse, inclusiv locuinţe unifamiliale sau multifamiliale, spaţii comerciale, anexe sau vehicule, a adăugat el. Incendiul a ajuns în vârful muntelui Wilson din apropiere, ameninţând emiţătoarele de televiziune de pe vârful Munţilor San Gabriel, potrivit lui Carlos Herrera, ofiţer de informare publică pentru Los Angeles.
- Mărturiile românilor prinşi în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Andreea Antonescu: "Exact ca în filmele de...
- Trump îl acuză pe guvernatorul Californiei pentru incendiile devastatoare: "A vrut să protejeze un pește, dar nu...
- De ce s-au răspândit atât de repede incendiile din California. Reţeta pentru dezastru: Zona greu de evacuat,...
- Dezastru în cartierul vedetelor din LA. Tom Hanks, Ben Affleck, prințul Harry și Meghan au fugit din calea...
- Doi bărbați și un câine prinși într-o casă înconjurată de foc în Palisades, Los Angeles. Imagini filmate...
Au fost raportate „mai multe decese” în zonele afectate de incendii din Los Angeles, potrivit informaţiilor preliminare de la Departamentul Şerifului din Los Angeles. Şeriful Robert Luna a declarat joi că „sincer, încă nu ştim” care este adevăratul bilanţ al morţilor. Anchetatorii de la omucideri nu au avut ocazia să examineze niciuna dintre zonele afectate, din cauza riscurilor, inclusiv focuri izolate, linii electrice căzute şi scurgeri de gaze.
Şeriful din Los Angeles, Robert Luna, a declarat că arată „ca şi cum o bombă atomică ar fi fost aruncată în aceste zone”, pe măsură ce incendiile de vegetaţie continuă să facă ravagii. El a confirmat cinci decese despre care avea cunoştinţă din cauza incendiilor devastatoare, deşi alţi oficiali au confirmat şapte decese în întreaga regiune. „Dar chiar şi în timp ce vă spun asta, în momentul în care rostesc aceste cuvinte, sunt neliniştit de acest număr”, a spus Luna joi, într-o conferinţă de presă. Şeriful a adăugat că se roagă ca bilanţul victimelor să nu crească, „dar, având în vedere devastarea evidentă”, a spus că „nu se aşteaptă la veşti bune.”
Pompierii lucrează până la 48 de ore
Mulţi dintre pompierii care luptă împotriva incendiilor au muncit fără oprire şi au transportat echipamente de până la 45 de kilograme de când au intervenit la incendiul din Pacific Palisades marţi dimineaţă, a declarat un purtător de cuvânt al sindicatului Pompierilor Profesionişti din California pentru CNN. Mulţi pompieri au lucrat între 40 şi 48 de ore înainte de a fi trimişi la incendiul iniţial şi ar putea fi de serviciu între 24 şi 48 de ore până când sosesc echipe suplimentare, a precizat sindicatul. Aceştia se confruntă cu „fum extrem de toxic din cauza chimicalelor provenite din structuri şi vehicule arse”, a adăugat purtătorul de cuvânt DeeDee Garcia.
Un incendiu de vegetaţie a devastat peste noapte o zonă de coastă de lux din Los Angeles, iar celebrităţile de la Hollywood s-au numărat printre cei evacuaţi cu maşina sau pe jos. Dar oficialii au avertizat că vântul urma să se intensifice din nou în cursul serii, conform prognozei, cu rafale de până la 96,5 km/h. Kristin Crowley, şefa Departamentului de Pompieri al oraşului Los Angeles, a declarat că locuitorii ar trebui să fie pregătiţi să-şi evacueze casele, dacă li se ordonă.
În Pacific Palisades, un cartier luxos şi pitoresc de coastă, în care locuiesc multe celebrităţi, casele odinioară somptuoase erau în ruine, în timp ce liniile electrice căzute şi maşinile abandonate împânzeau şoselele. Mirosul greu de fum umplea aerul, iar localnicii, cu măşti, se deplasau cu bicicletele, în speranţa de a arunca o privire asupra caselor lor avariate. „Se poate spune cu siguranţă că incendiul din Palisades este unul dintre cele mai distructive dezastre naturale din istoria oraşului Los Angeles”, a declarat Crowley.
Echipele de pompieri au reuşit să respingă un al treilea incendiu, cunoscut sub numele de Sunset Fire, care a impus miercuri seara evacuări obligatorii în Hollywood şi pe dealurile Hollywood-ului - inclusiv în locaţii celebre din show-business, cum ar fi Teatrul chinezesc TCL şi Hollywood Walk of Fame.
Incendiul a fost complet izolat, a anunţat primarul oraşului Los Angeles, Karen Bass, joi în jurul prânzului. Nicio clădire din zonă nu a fost distrusă, a declarat o purtătoare de cuvânt a departamentului de pompieri al oraşului, iar ordinul de evacuare a fost ridicat.
Acesta a fost unul dintre cele cel puţin cinci incendii separate care au ars joi în comitatul Los Angeles, în timp ce vânturile puternice au răspândit flăcările pe un teren arid care nu a mai văzut ploaie de luni de zile.
Primarul metropolei, care se afla într-o călătorie oficială în Ghana în momentul izbucnirii primelor incendii, s-a confruntat cu unele critici cu privire la pregătirea adecvată a oraşului. Ea a declarat joi reporterilor că, în acest moment, se concentrează pe protejarea oamenilor şi că oraşul va evalua eficienţa răspunsului după ce criza va fi izolată. „Trebuie să salvăm vieţi şi trebuie să salvăm case”, a spus ea.
Preşedintele SUA, Joe Biden, urma să se întâlnească după-amiază cu înalţi oficiali ai administraţiei pentru a discuta despre răspunsul federal, a declarat Casa Albă.
Incendii vizibile din spaţiu
Cele mai mari două evenimente - incendiile Palisades şi Eaton - au format o centură în jurul oraşului, atât de mare încât a fost vizibilă din spaţiu. Casele vedetelor de cinema şi ale celebrităţilor au fost printre cele mistuite de flăcări, care au distrus unele dintre cele mai somptuoase proprietăţi imobiliare din lume. „Avem inima frântă, desigur, dar cu dragostea copiilor şi a prietenilor vom trece peste asta”, au declarat starul de cinema Billy Crystal şi soţia sa Janice, anunţând că le-a fost distrusă casa din Pacific Palisades în care locuiau din 1979.
Personalitatea media Paris Hilton a declarat, de asemenea, că are „inima frântă dincolo de cuvinte” după ce şi-a văzut casa de pe malul mării din Malibu „arzând din temelii, în direct la TV”. Incendiile au lovit într-un moment deosebit de vulnerabil pentru sudul Californiei, care nu a înregistrat precipitaţii semnificative de luni de zile. Apoi au venit vânturile puternice cunoscute sub numele de Santa Ana, care au adus aer uscat de deşert dinspre est spre munţii de coastă, alimentând incendiile în timp ce suflau peste vârfurile dealurilor şi prin canioane.
Serviciul meteorologic naţional a prelungit avertizările Red Flag - emise atunci când riscul de incendiu este ridicat din cauza umidităţii scăzute, a vântului puternic şi a temperaturilor ridicate - pentru comitatele Los Angeles şi Ventura până vineri la ora locală 18.00 (sâmbătă, ora 1.00, ora României). Lipsa apei a provocat secarea unor hidranţi în cartierul bogat Pacific Palisades, situat între Malibu şi Santa Monica, au declarat miercuri autorităţile.
Unii rezidenţi s-au aventurat să revină în zonele deja mistuite de foc, unde doar coşurile de cărămidă au mai rămas în picioare deasupra deşeurilor carbonizate şi a vehiculelor arse. Pe un stâlp fluturau rămăşiţele unui steag american zdrenţuit şi ars.
Mii de locuitori din Los Angeles care fugeau de flăcări s-au refugiat în adăposturi temporare. Foad Farid a venit în sala de sport a Westwood Recreation Center cu nimic altceva decât maşina şi telefonul. Vecinii au adus pături, haine, apă, pizza şi mâncare pentru animale.
Kevin Williams, aflat la un centru de evacuare din Pasadena, a declarat că a ştiut că este timpul să fugă atunci când buteliile de gaz de la casele vecinilor săi au început să explodeze sub efectul căldurii. „Vântul se înteţea, flăcările se ridicau la o înălţime de 10 sau 12 metri şi auzeai poc, poc, poc. Se auzea ca într-o zonă de război”, a povestit bărbatul.
Amploarea şi răspândirea flăcărilor au depăşit capacitatea echipajelor de pompieri epuizate. Pompieri din alte şase state americane au fost trimişi de urgenţă în California, în timp ce alte 250 de companii de pompieri cu efective de 1.000 de persoane au fost mutate din California de Nord în California de Sud.
Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că ţara sa a trimis bombardiere cu apă în sudul Californiei pentru a ajuta şi că 250 de pompieri canadieni sunt gata de intervenţie. Forţele armate canadiene au fost pregătite să deplaseze personal şi echipamente. Canada s-a confruntat cu incendii grave de vegetaţie în ultimii ani, din cauza secetei şi a condiţiilor extrem de calde care, potrivit experţilor, vor continua să se agraveze din cauza schimbărilor climatice. „Pentru vecinii noştri americani: Canada este aici pentru a ajuta”, a declarat Trudeau.