Începe bătălia pentru gaz pe planetă în această iarnă. Criza energetică din UE va lovi și restul lumii: ”Ne temem că nu va fi destul gaz pentru încălzire în anumite părți ale Europei”
În această iarnă, lumea se va lupta pentru gaz, scrie Bloomberg într-o amplă analiză. Țările se bazează mai mult decât oricând pe gazul natural pentru încălzirea caselor și susținerea industriilor în contextul în care depun eforturi mari pentru a renunța la cărbune și a crește energia din surse curate.
De Redactia Observator la 27.09.2021, 14:35Nu există suficient gaz pentru a alimenta redresarea economică post-pandemică și pentru a reumple stocurile epuizate înainte de sosirea iernii. Țările supralicitează pentru aprovizionarea cu gaz, deoarece exportatori precum Rusia încearcă să păstreze mai mult gaz natural acasă. Situația se va agrava și mai tare atunci când temperaturile vor scădea. Criza din Europa prefațează probleme pentru restul planetei. Lipsa de energie de pe continent determină guvernele să avertizeze că vor exista întreruperi de curent electric sau gaze iar fabricile se vor închide, scrie Bloomberg.
Inventarele depozitelor europene sunt la niveluri minime istorice pentru această perioadă a anului. Fluxul în conductele din Rusia și Norvegia a fost limitat. Acest lucru este îngrijorător şi pentru că vremea mai calmă a redus producția turbinelor eoliene, în timp ce centralele nucleare îmbătrânite ale Europei sunt treptat scoase din funcţiune sau sunt mai predispuse la întreruperi - ceea ce face ca gazul să fie și mai necesar. Nu este de mirare că prețurile gazelor europene au crescut cu aproape 500% în ultimul an și se tranzacționează la niveluri record.
Anumite părți ale Europei riscă să rămână fără gaze în această iarnă
Creșterea prețurilor a forțat unii producători de îngrășăminte din Europa să reducă producția, ceea ce ar putea duce la majorarea costurilor pentru fermieri și la creșterea inflației alimentare la nivel global. În Marea Britanie, prețurile ridicate la energie au forțat mai mulți furnizori de electricitate să renunțe la afaceri.
- Iarna cu cele mai mari facturi la întreţineri. Bucureştenii plătesc cel mai puţin deşi au cele mai mari salarii
- Scenariu sumbru, după prăbuşirea Evergrande: colapsul gigantului imobiliar ar putea pune la pământ economia...
- China cere firmelor care livrează gaze și cărbune să-și majoreze producţia pentru încălzirea locuinţelor în...
Chiar și o iarnă normal de rece în emisfera nordică va duce la creșterea prețurilor la gazele naturale în întreaga lume. În China, utilizatorii industriali, inclusiv producătorii de ceramică, sticlă și ciment, pot crește prețurile. Și brazilienii se vor confrunta cu facturi ridicate la energie electrică. Țările care nu își pot permite combustibilul - cum ar fi Pakistan sau Bangladesh - ar putea pur și simplu să-și oprească economiile.
Toată lumea se roagă pentru temperaturi blânde, deoarece este deja prea târziu pentru a crește stocurile. Perspectiva exploziei costurilor la energie, coroborată cu lanțurile suprasolicitate de aprovizionare și cu prețurile la alimente aflate la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, determină bancherii să se întrebe dacă mărirea inflației este la fel de trecătoare pe cât ar fi sperat. Fiecare prognoză meteo publicată de acum până în decembrie va fi disecată cu atenție de comercianți.
"Dacă iarna asta chiar va fi una rece, sunt îngrijorat că nu vom avea suficient gaz pentru încălzire în anumite părți ale Europei", a declarat pentru Bloomberg Amos Hochstein, consilierul principal pentru securitate energetică din Departamentul de Stat al SUA. ”Nu va fi doar o valoare recesională, ci efectiv va afecta capacitatea de a furniza gaz pentru încălzire. Afectează viața tuturor."
Bătaie pe importurile de gaz natural lichefiat în Asia
În Asia, importatorii de gaze naturale lichefiate plătesc prețuri record pentru această perioadă a anului pentru a-și asigura stocurile. Unele țări ba chiar încep să folosească iar combustibili murdari, cum ar fi cărbunele și motorina pentru încălzire, în cazul în care nu obțin suficient gaz lichefiat. Asta poate submina eforturile guvernelor de a atinge ambițioasele obiective ecologice. Gazul emite de două ori mai puțin dioxid de carbon decât cărbunele.
China, cel mai mare cumpărător mondial de gaze naturale, nu a umplut stocurile suficient de repede, chiar dacă importurile sunt aproape duble față de anul trecut, potrivit datelor vamale. Mai multe provincii chineze deja raționalizează electricitatea către industrii pentru a îndeplini obiectivele președintelui Xi Jinping privind eficiența energetică și reducerea poluării. O criză a energiei electrice ar putea exacerba penele de curent în cazul în care autoritățile deviază gazul pentru a lumina și încălzi casele oamenilor. Dacă fabricile chineze se vor confrunta cu lipsuri de energie pe scară largă, prețurile globale la oțel și aluminiu vor crește. Colac peste pupuză, China se confruntă și cu o penurie de cărbune.
În Japonia și Coreea de Sud facturile la utilități sunt în mare parte protejate de contracte pe termen lung pentru gaz natural lichefiat care sunt raportate la petrol. Cu toate acestea, Korea Electric Power Corporation, cea mai mare companie electrică din Coreea de Sud, a declarat pe 23 septembrie că va crește prețurile la electricitate pentru prima dată în aproape opt ani. O răcire bruscă ar putea obliga mai multe companii de energie electrică să se arunce pe piața spot pentru a cumpăra de urgență gaz la prețuri record. Așa s-a întâmplat iarna trecută.
Costul aprovizionării cu gaz natural lichefiat a stârnit o controversă politică în Pakistan unde politicienii din opoziție au cerut o anchetă cu privire la achizițiile efectuate de stat.
În Brazilia, cele mai mici debituri din ultimul secol în bazinul râului Parana au redus producția de hidroenergie. Țara a crescut importurile de gaze la un nivel record în luna iulie, iar facturile la energie electrică continuă să se majoreze. Cu inflația deja, în creștere acest lucru ar putea impacta alegerile prezidențiale de anul viitor.
Consumatorii industriali au cerut guvernului american să reducă exporturile de gaz lichefiat
Scene este pregătită pentru o luptă totală între Asia, Europa, Orientul Mijlociu și America de Sud pentru transporturile de gaz natural lichefiat de la exportatori precum Qatar, Trinidad Tobago și SUA. „Avem o cerere imensă de la toți clienții noștri și din păcate, nu putem răspunde tuturor ”, a avertizat Saad Al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar, la o conferință în această lună.
Exportatorii americani sunt pregătiți să livreze mai mult gaz natural lichefiat ca niciodată. Dar, pe măsură ce mai mult gaz pleacă în străinătate, mai puțin va fi disponibil acasă. Chiar dacă prețurile la gaz au fost semnificativ mai mici în SUA decât în Europa și Asia, acestea se tranzacționează aproape de cel mai înalt nivel din 2014 încoace. Stocurile de gaze se situează sub media lor sezonieră pe cinci ani, totuși companiile care exploatează gazele de șist în SUA nu prea vor să crească producția, îngrijorate că acest lucru le-ar zdrobi rentabilitatea și ar putea descuraja investitorii.
Consumatorii industriali de energie din America au solicitat Departamentului de Energie să reducă exporturile SUA până când stocurile revin la normal, o decizie care ar putea acutiza criza în afară. Înainte, consumatorii obișnuiți nu acordau mare atenție prețului de piață al gazelor naturale. Nu este ca în cazul petrolului, unde o decizie rapidă din partea OPEC afectează aproape imediat cât plătesc la pompă. În această iarnă, este posibil ca lumea să învețe cât de mult depinde economia globală de gazul natural.