Brexit, un nou început și pentru românii care muncesc în Marea Britanie
În capitala Marii Britanii, viaţa curge în continuare în ritmul obişnuit. Londonezii încă nu ştiu cât de mult vor fi afectaţi de Brexit. Însă cu toţii aşteaptă schimbările promise de politicieni.
De Redactia Observator la 29.03.2017, 20:09- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În capitala Marii Britanii, viaţa curge în continuare în ritmul obişnuit. Londonezii încă nu ştiu cât de mult vor fi afectaţi de Brexit. Însă cu toţii aşteaptă schimbările promise de politicieni.
Încă din ziua referendumului, cei mai neliniştiţi sunt cei peste 3 milioane de europeni, dintre care 300 de mii de români, care muncesc în Marea Britanie. O dată cu declanşarea Brexitului, românii vor trebui să demonstreze că au un loc de muncă, pentru a obţine permis de şedere. Ei bine, aici apar problemele. Londra ar putea impune cote privind imigraţia şi ar putea decide în ce sector are nevoie de forţă de muncă.
Roxana este medic urgentist la un spital londonez de 10 ani şi mai are multe de demonstrat în Marea Britanie. Pentru ea, întoarcerea în România nu este o soluţie.
Însă nici românii nu par, deocamdată, îngrijoraţi de efectele Brexit.
În comuna Racşa din judeţul Satu-Mare, peste 80% dintre tineri muncesc în Regatul Unit, mulţi dintre ei de peste zeci ani. Acasă, rudele lor se pregătesc de sărbători.
Puţini se vor întoarce acasă de Paşti, spre dezamăgirea părinţilor şi a bunicilor. Dacă o fi să nu mai poată munci peste hotare, ei îi aşteaptă pe copii şi nepoţi înapoi în ţară.
Petre s-a întors acasă după 9 ani de muncă în Londra. Dorul de casă a devenit de nesuportat. Acum, se gândeşte dacă să plece din nou.
Prioritatea autorităţilor britanice este acum să asigure respectarea drepturilor, atât pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, cât şi pentru cei peste 1 milion de britanici stabiliţi în ţările membre UE. Cei mai mulţi, 300 de mii, lucrează în Spania. Pe de altă parte, românii deja stabiliţi de ani de zile în Londra, nici măcar nu vor să se gândească la întoarcerea acasă.