Britanicii au ales în proporţie covârşitoare ieşirea din Uniunea Europeană
Printr-un vot istoric, britanicii au ales în proporţie covârşitoare Brexit. După victoria Partidului Conservator, cea mai clară din ultimele trei decenii, Regatul se îndreaptă cu viteză spre ieşirea din Uniune.
De Redactia Observator la 13.12.2019, 22:13Printr-un vot istoric, britanicii au ales în proporţie covârşitoare Brexit. După victoria Partidului Conservator, cea mai clară din ultimele trei decenii, Regatul se îndreaptă cu viteză spre ieşirea din Uniune. Prin majoritatea obţinută în Parlament, premierul Boris Johnson îşi poate îndeplini promisiunea de a trece prin Legislativ acordul pentru Brexit, iar pe 31 ianuarie să semneze divorţul. Iar asta înseamnă stabilitate pentru sutele de mii de români, care trăiesc în Regat. Apare însă o nouă situaţie. Anglia şi Scoţia merg în direcţii separate.
Cu o majoritate zdrobitoare în Parlament, 364 de locuri, un număr pe care conservatorii nu l-au mai atins de pe vremea lui Margareth Thacher, Boris Johnson a trecut la treabă de la prima oră.
Primul pas a fost vizita la Regină, care i-a dat mandatul pentru a forma guvernul. De la Bruxelles, preşedintele României vede semne bune şi pentru românii din Regat.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Premierul Boris Johnson, împreună cu Partidul Conservator, au dorit şi cred că doresc în continuare să realizeze Brexitul cu acord. Un acord bun care îi protejează pe românii noştri, le acordă drepturi semnificative
Ca să rămână în Regat, românii trebuie să se înregistreze ca rezidenţi pe site-ul Ministerului britanic de Interne. Londra va garanta drepturile cetăţenilor europeni care se află pe teritoriul ei, dar va restricţiona libera circulaţie.
Din tabăra câştigătorilor fac parte şi independenţii scoţieni. Cu 48 de locuri în Camera Reprezentanţilor, au anunţat deja că vor cere un referendum pentru autonomie. Marele învins este, de departe, Partidul Laburist care a înregistrat cel mai slab scor electoral din ultimii 84 de ani.
Victoria conservatorilor a influenţat deja cursul lirei sterline. Moneda britanică a atins cel mai înalt nivel în faţa euro din ultimul deceniu - semn că investitorii sunt încântaţi de sfârşitul instabilităţii.
În România, moneda britanică a ajuns la 5 lei şi 71 de bani, o creştere de 5 bani faţă de ziua precedentă.