Bulgaria respinge solicitările Rusiei privind retragerea trupelor NATO: ”Suntem țară suverană, am ales să fim membri NATO”
Bulgaria este un stat suveran și decide asupra planurilor sale de apărare în coordonare cu aliații săi din NATO, a declarat vineri prim-ministrul Kiril Petkov, după ce Rusia a declarat că solicitările sale pentru încetarea crizei din Ucraina includ ca forțele NATO să părăsească Bulgaria și România.
De Redactia Observator la 24.01.2022, 14:47- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
"Bulgaria este o țară suverană, care a făcut de multă vreme alegerea de a deveni membră NATO. Ca atare, noi singuri decidem să organizăm apărarea țării noastre în coordonare cu partenerii noștri", a declarat Petkov de la tribuna Parlamentului.
"Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre cărora apărarea colectivă li se aplică selectiv sau într-o măsură limitată", a subliniat el.”Facem apel la Rusia să rămână ataşată unui dialog constructiv cu privire la dezescaladarea tensiunilor şi să lucreze pentru o Europă mai sigură, bazată pe statul de drept şi implementarea strictă a angajamentelor juridice internaţionale", a insistat premierul Kiril Petkov, citat de Reuters.
Rusia a cerut ca forțele NATO să părăsească Bulgaria și România
Moscova a cerut garanții obligatorii din punct de vedere juridic că NATO își va opri extinderea și va reveni la granițele sale din 1997. Bulgaria, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei în perioada Războiului Rece, a aderat la NATO în 2004.
- Bursa de la Bucureşti scade accelerat după ce Rusia a cerut oficial retragerea NATO din România
- Întâlnirea Blinken - Lavrov, după ce Moscova a cerut retragerea NATO din România. ”SUA vor prezenta Rusiei un...
- Klaus Iohannis a convocat, miercuri, şedinţa CSAT pentru a discuta despre situația de la granița Ucrainei
O notă publicată vineri pe site-ul Ministerului rus de Externe menţiona că în propunerile sale de securitate, Rusia a cerut retragerea trupelor NATO din Bulgaria şi România, care au devenit membre ale Alianţei Nord-Atlantice după 1997.
Răspunsul României la solicitarea Rusiei
Ministerul Afacerilor Externe respinge ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO.
”Prezenţa NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliaţi şi implementate de structurile aliate politice şi militare responsabile în acest sens, este o reacţie strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federaţiei Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv. Solicitarea ca postura forţelor NATO în toate statele Alianţei care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerinţelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021”, arată comunicatul de presă al MAE.