Antena Meniu Search
x

Întâlnirea Blinken - Lavrov, după ce Moscova a cerut retragerea NATO din România. ”SUA vor prezenta Rusiei un răspuns scris”

Întâlnirea dintre Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov, de la hotelul President Wilson din Geneva, s-a încheiat mai devreme decât se aștepta. SUA au promis că vor prezenta Rusiei un răspuns scris săptămâna viitoare, a spus Lavrov la final.

de Redactia Observator

la 24.01.2022, 14:47

Vezi și

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Statele Unite vor oferi săptămâna viitoare răspuns scris la cererile Rusiei privitoare la Ucraina și NATO, potrivit AP. Blinken a confirmat că SUA vor trimite „idei” scrise Rusiei săptămâna viitoare și a spus că speră la mai multă diplomație pentru a rezolva criza din Ucraina. El nu a precizat dacă va fi vorba despre un răspuns la cererile Kremlinului legate prezenţa NATO în Europa de Est şi de o posibilă integrare a Ucrainei în alianţă. 

Lavrov a mai declarat, la final, în conferință de presă, că Rusia „nu a amenințat niciodată” „poporul ucrainean” și că speră că „emoțiile se vor reduce” după discuțiile „deschise” cu SUA. ”Blinken a cerut explicații cu privire la ajutorul oferit de Rusia Kazahstanului, dar Europa și SUA cred că au un statut special pentru a face ce vor” a mai aruncat cu săgeți ministrul rus de Externe.

Șeful diplomației ruse a mai transmis că omologul său american „a încercat să pună problemele de la granița cu Ucraina în prim-planul discuțiilor”, iar SUA au fost de acord să ofere răspunsuri scrise la solicitările Rusiei. ”Vom înțelege dacă suntem pe drumul cel bun după ce vom primi un răspuns din partea SUA”. Discuțiile au fost „constructive și utile”, dar este încă greu de spus „dacă suntem pe calea cea bună”, a susținut Rusia. Reuniunea celor doi a durat o oră şi jumătate, mai devreme decât era programat, respectiv două ore. 

“Dacă ei vor continua să aducă trupe, noi vom continua să ajutăm Ucraina să se pregătească de invazie.”, a transmis Antony Blinken la final. Diplomatul a cerut Rusiei să dovedească faptul că nu intenţionează să atace Ucraina, prin retragerea celor peste 100.000 de soldaţi pe care i-a masat aproape de graniţa cu această ţară.

Pe acelaşi subiect

Rusia  a cerut ca NATO să-și retragă militarii și echipamentele din Bulgaria și România

Secretarul de stat al SUA şi Ministrul de externe rus s-au întîlnit la Geneva pentru, posibil, cele mai tăioase negocieri de până acum. Rusia vrea control absolut la Marea Neagră şi după mai mulţi ani în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de scutul anti-rachetă de la Deveselu cere acum răspicat retragerea trupelor şi echipamentelor militare NATO din ţara noastră, dar şi din Bulgaria. Solicitarea Rusiei se bate cap-n cap însă cu principiile care stau la baza Alianţei. 

Ministerul Afacerilor Externe a respins ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a dat mâna cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la hotelul President Wilson, unde a avut loc întâlnirea lor, înainte ca aceștia să se așeze să discute. 

Înainte de a începe discuțiile, Lavrov i-a transmis lui Blinken că nu se așteptă la un succes . „Propunerile (noastre) sunt extrem de concrete și așteptăm răspunsuri la fel de concrete”, a spus Lavrov.

"Acesta este un moment critic. Ai dreptate: nu ne așteptăm să rezolvăm diferențele noastre aici astăzi", a spus Blinken în deschiderea discuțiilor. „Dar sper și aștept că putem testa dacă calea diplomației, a dialogului rămâne deschisă. Ne angajăm să mergem pe această cale, să rezolvăm divergențele în mod pașnic și sper să testăm această propunere astăzi”, a adăugat Blinken.

Washingtonul a atras atenţia că vor urma sancţiuni dure împotriva Moscovei în cazul unui atac al acesteia asupra Ucrainei, la graniţa căreia sunt masaţi peste 100.000 de soldaţi ruşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Întâlnirea Blinken - Lavrov, după ce Moscova a cerut retragerea NATO din România. ”SUA vor prezenta Rusiei un răspuns scris”