Burgerii, subiect de amplă dezbatere în Parlamentul European
Război în Parlamentul European pe denumirea de burger. Aleşii trebuie să decidă dacă produsele vegetariene pot sau nu purta denumirile unor preparate făcute în mod tradiţional din carne.
De Redactia Observator la 22.10.2020, 16:35- Fermierii resping ideea pentru că le sunt afectate afacerile.
- Susţin că termenii induc în eroare consumatorii.
Război în Parlamentul European pe denumirea de burger. Aleşii trebuie să decidă dacă produsele vegetariene pot sau nu purta denumirile unor preparate făcute în mod tradiţional din carne. Fermierii resping ideea pentru că le sunt afectate afacerile şi susţin că termenii induc în eroare consumatorii.
O diferenţă pe care parlamentul european vrea să o facă şi mai clară prin interzicerea vânzării preparatelor vegetale sub denumirile produselor făcute în mod obişnuit din carne.
Proprietar foodtruck: Carnea e carne. Restul sunt substituturi, sunt produse alternative obţinute din proteină vegetală. De exemplu acest produs pe care îl folosim noi este obţinut dintr-o proteină de mazăre şi e colorat cu extrase de sfeclă. Clienţii care cer burger vegetal ştiu exact ce cer. Nu e niciun fel de confuzie.
Dacă totuşi burgerul vegetal îşi pierde dreptul de a fi numit burger, antreprenorii au soluţii.
Proprietar foodtruck: Probabil că toţi se vor orienta către denumiri creative. De exemplu burgerul nostru cu haloumi se numeşte veggie mary. Care merge pe un joc de cuvinte. Ceilalţi burgeri au nume de rockstars
Am vrut să vedem şi noi care sunt diferenţele dintre cele două materii prime. Mai întâi, timpul de preparare.
Bucătar: Este o diferenţă destul de mare. Pentru că cel vegetarian se găteşte în 4 minute. Cel de vită în 7 minute.
După aproximativ 7 minute, cei doi burgeri sunt gata. La exterior ei seamănă, însă, este suficient să ridicăm chiflă pentru a vedea că cel făcut din material vegetal este mai deschis la culoare şi are o textura mai faramicioasa decât cel făcut din carne de vită.
Lupta denumirii chiftelei de origine americană este cât se poate de dură.
Maria Grapini, europarlamentar: Ne-am mai luptat în mandatul trecut să schimbăm 3 directive pe acest lucru, tocmai pentru a avea o informare corectă a consumatorului. Confuzia legata de brand si de ambalaj sigur că induce în eroare consumatorul. Pentru că brandul de burger era pe un conţinut cu carne, nu vegetal.
Bucătar vegan: Dacă poţi să înlocuieşti carnea cu nuci, seminţe, soia, gluten sau alte produse cred că ce trebuie ţinut cont este nivelul de proteină pe care îl înlocuieşti. Un burger vegetal dacă nu este făcut corect poti sa ai la final un burger foarte gustos dar care să te înşele pe tine ca şi consumator în nivelul ăsta de nutrienţi
Propunerea va fi dezbătută zilele acestea în parlamentul european. Dacă va fi adoptată, românia va fi obligată să adopte şi ea o lege care să se alinieze noilor reglementări.