Camera Reprezentanţilor a aprobat o lege prin care congresmenii pot impune în mod direct noi sancţiuni împotriva Rusiei, fără să depindă de preşedintele american
Reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor au aprobat în mod covârşitor marţi noaptea o nouă lege a sancţiunilor împotriva Rusiei, care-l va forţa pe preşedintele Trump să obţină aprobarea congresmenilor înainte de o posibilă relaxare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea, sprijinirea rebelilor proruşi din Donbas şi implicarea în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 26.07.2017, 07:34Reprezentanţii Camerei Reprezentanţilor au aprobat în mod covârşitor marţi noaptea o nouă lege a sancţiunilor împotriva Rusiei, care-l va forţa pe preşedintele Trump să obţină aprobarea congresmenilor înainte de o posibilă relaxare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru anexarea peninsulei Crimeea, sprijinirea rebelilor proruşi din Donbas şi implicarea în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, transmite Reuters.
De asemenea, această lege este considerată esenţială pentru ca congresmenii să poată impună în mod direct noi sancţiuni împotriva Rusiei, fără să depindă de preşedintele de la Casa Albă.
Această lege trebuie să treacă în continuare de camera superioară a legislativului, unde senatorii sunt împotmoliţi în dezbaterea legii de abrogare a Obamacare şi încearcă să elimine toate obstacolele procedurale înainte de intrarea în vacanţa de vară a Congresului,
Nu este clară poziţia preşedintelui Trump vizavi de această lege, miliardarul având posibilitatea de a o semna sau de a o bloca prin veto, dând un semnal puternic al apropierii îngrijorătoare faţă de liderul Rusiei, Vladimir Putin.
”În timp ce preşedintele susţine sancţiuni dure împotriva Coreei de Nord, Iranului şi Rusiei, Casa Albă va evalua legislaţia adoptată de Camera Reprezentanţilor şi aşteaptă ca forma finală a legii să ajungă pe biroul preşedintelui Trump”, a declarat noua purtătoare de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Huckabee Sanders.
De asemenea, legea sancţiunilor vine într-un context extrem de complicat, în timp ce congresmenii investighează posibilele interferenţe ale Rusiei în alegerile prezidenţiale din Statele Unite şi presupusele contacte dintre asociaţii campaniei Trump şi agenţii Kremlinului, care ar fi acţionat în favoarea republicanului Donald Trump.
Moscova a negat orice implicare în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Congresmenii şi-au demonstrat sprijinul covârşitor pentru această lege, care impune sancţiuni şi împotriva regimurilor de la Teheran şi Phenian, votând 419 ”pentru” şi doar 3 ”împotrivă” în sesiunea din Camera Reprezentanţilor.
Asta înseamnă că există o susţinere bipartizană pentru impunerea de noi sancţiuni Rusiei, în ciuda poziţiei preşedintelui american, care vrea să menţină controlul complet asupra sancţiunilor impuse la nivel internaţional de către Statele Unite.
Senatorii au adoptat deja o versiune iniţială a acestei legi, care s-a bucarat de o susţine aproape unanimă în camera superioară a Congresului.
Camera Reprezentanţilor a adăugat sancţiunile împotriva regimului nord-coreean, după ce senatorii nu au reuşit să avanseze legea într-o sesiune din luna mai. Congresmenul Ed Royce a explicat că cele trei ţări incluse în legea sancţiunilor îşi destabilizează vecinii şi ameninţă interesele vitale ale SUA.
Însă, senatorii sunt nemulţumiţi de sacţiunile împotriva regimului nord-coreean, care au fost strecurate în lege, iar preşedintele republican al Comisiei pentru Relaţii Internaţionale din Senat şi-a exprimat îngrijorarea că această lege a sancţiunilor nu va avea tocmai un zbor lin prin a doua cameră a Congresului.
”Singurul limbaj pe care l-am acceptat a fost împotriva Iranului şi Rusiei. După ce au adăugat Coreea de Nord, chiar nu ştiu cum vom rezolva asta”, a declarat senatorul republican Bob Corker.
Această lege a sancţiunilor a trezit îngrijorări printre aliaţii din Uniunea Europeană, întrucât multe ţări europene se bazează pe importurile de gaze naturale din Rusia.
Sursă: news.ro