"Capitalele sunt potenţiale victime". Rusia ameninţă Europa după anunţul că SUA vor trimite în Germania rachete Tomahawk și hipersonice
Război în Ucraina. Ţările europene s-ar pune în pericol, dacă ar accepta desfăşurarea de rachete americane cu rază lungă de acţiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o înregistrare video publicată sâmbătă, relatează Reuters.
De Redactia Observator la 13.07.2024, 19:14- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Întrebat de reporterul televiziunii de stat ruse Pavel Zarubin despre posibilitatea ca Statele Unite să desfăşoare rachete hipersonice în Europa, Peskov a declarat: "Avem suficient potenţial pentru a descuraja aceste rachete. Dar capitalele acestor state (europene) sunt potenţiale victime".
Peskov a menţionat că, pe tot parcursul Războiului Rece, rachetele americane cu baza în Europa erau îndreptate spre Rusia, iar rachetele ruseşti erau îndreptate în schimb spre Europa, făcând din ţările continentului principala victimă a oricărui conflict potenţial.
"Europa se destramă acum. Acesta nu este cel mai bun moment pentru Europa. Prin urmare, într-un fel sau altul, istoria se va repeta", a comentat Peskov.
Statele Unite şi Germania vor începe să desfăşoare capacităţi de tir cu rază lungă de acţiune
Statele Unite şi Germania au anunţat miercuri, la summitul NATO de la Washington, că vor începe să desfăşoare capacităţi de tir cu rază lungă de acţiune în Germania, în 2026, pentru a-şi demonstra angajamentul faţă de NATO şi faţă de apărarea europeană într-un moment în care Rusia poartă un război în Ucraina.
Reacţionând la acest anunţ, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova a anticipat mutarea rachetelor americano-germane, pe care a descris-o ca fiind menită să intimideze Rusia şi să destabilizeze şi mai mult securitatea regională şi relaţiile strategice. "Activitatea necesară pentru pregătirea contramăsurilor de echilibrare de către agenţiile de stat ruse relevante a fost începută cu mult timp înainte şi se desfăşoară în mod sistematic", a declarat Riabkov într-o declaraţie pe site-ul ministerului său. "Fără nervi, fără emoţii, vom dezvolta un răspuns militar, în primul rând, la acest nou joc", a punctat el.
Luna trecută, Putin a declarat că Rusia ar trebui să reia producţia de rachete cu rază intermediară şi mai scurtă de acţiune cu capacitate nucleară şi apoi să analizeze unde să le desfăşoare, după ce SUA au adus rachete similare în Europa şi Asia pentru exerciţii.