Antena Meniu Search
x

Curs valutar

SUA trimit în Germania rachete Tomahawk și hipersonice. Rusia anunţă că pregăteşte un răspuns militar la acest plan

Război în Ucraina. SUA vor desfășura în Germania arme convenționale cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete Tomahawk, dar și hipersonice, capabile să lovească ținte aflate la distanță mult mai mare față de actualele capacități ofensive ale Europei. Rusia a ameninţat imediat că va lucra la un răspuns militar la planul SUA

de Redactia Observator

la 11.07.2024 , 11:30

SUA trimit în Germania rachete Tomahawk și hipersonice. Rusia anunţă că pregăteşte un răspuns militar la acest plan
SUA trimit în Germania rachete Tomahawk și hipersonice. Rusia anunţă că pregăteşte un răspuns militar la acest plan - Profimedia

SUA vor staţiona rachete de croazieră Tomahawk în Germania pentru a întări capacitatea de descurajare militară a NATO în Europa, potrivit unei declaraţii comune de miercuri a guvernelor celor două ţări, citată de DW.

SUA vor începe din 2026 să desfășoare sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune în Germania. Joe Biden și Olaf Scholz au semnat un acord în acest sens în marja summitului NATO de la Washington.

SUA vor trimite în Germania rachete hipersonice şi cu rază lungă 

Articolul continuă după reclamă

Cele două țări au anunţat că sunt pregătite "desfășurari episodice" pentru staționarea pe termen mai lung a unor rachete cu rază lungă de acțiune precum SM-6 sau Tomahawk și arme hipersonice aflate în dezvoltare cu rază mai mare de acțiune decât capabilitățile actuale din Europa.

Pe acelaşi subiect

"Exercitarea acestor capabilități avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite față de NATO și contribuțiile sale la descurajarea integrată europeană", se arată în declarație.

Rusia va lucra la un răspuns militar la planul SUA

Rusia va dezvolta un răspuns militar la planul Statelor Unite de a desfăşura rachete cu rază lungă de acţiune în Germania, a declarat joi viceministrul de externe Serghei Riabkov, citat de presa oficială de la Moscova, potrivit Reuters.

"Fără nervi, fără emoţii, vom dezvolta, în primul rând, un răspuns militar la noua ameninţare", a afirmat Riabkov joi, răspunzând unei întrebări în marja Forumului parlamentar al BRICS ce are loc la Sankt Petersburg.

Potrivit lui Riabkov, planurile Pentagonului de a desfăşura rachete cu rază lungă în Germania sunt menite să dăuneze securităţii Federaţiei Ruse.

"Aceste acţiuni vizează în primul rând să dăuneze securităţii ţării noastre", a spus viceministrul rus.

Declaraţia comună americano-germană, publicată în marja summitului NATO de la Washington, menţionează că "desfăşurări episodice" ale rachetelor cu rază lungă vor începe în 2026.

Vor fi desfăşurate de asemenea rachete SM-6 şi "arme hipersonice aflate în dezvoltare", care au rază de acţiune mai mare decât rachetele staţionate în prezent în Europa.

"Exersarea acestor capabilităţi avansate va demonstra angajamentul Statelor Unite faţă de NATO şi contribuţiile sale la descurajarea integrată europeană", se adaugă în declaraţia citată.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » SUA trimit în Germania rachete Tomahawk și hipersonice. Rusia anunţă că pregăteşte un răspuns militar la acest plan