Antena LIVE

Curs valutar

Video

Capsula Starliner făcută de Boeing a andocat cu emoții pe Stația Spațială Internațională, după ce mai multe propulsoare au cedat

Noua capsulă Starliner a companiei Boeing a reuşit să ajungă în siguranţă pe Staţia Spaţială Internaţională. Andocarea a fost una care a provocat emoţii pe Pământ, după ce nava a suferit o scurgere de heliu şi a fost forţată să renunţe la mai multe propulsoare pentru controlul direcţiei. Zborul pe orbita terestră a durat aproape 27 de ore, iar cei doi astronauţi vor rămâne pe Staţia Spaţială Internaţională timp de 8 zile, după care se vor întoarce pe Pământ. Aterizarea ar urma să aibă loc într-o zonă deşertică din sud-vestul Statelor Unite. 

De la 07.06.2024, 14:06
WhatsApp
Capsula Starliner făcută de Boeing a andocat cu emoții pe Stația Spațială Internațională, după ce mai multe propulsoare au cedat Profimedia Images

Capsula Boeing Starliner care transporta primii astronauți din istorie a andocat joi la Stația Spațială Internațională, după ce a depășit provocări neașteptate apărute din cauza unor defecțiuni ale propulsoarelor și a unor scurgeri de heliu.

Nava spațială botezată "Calypso" s-a întâlnit cu laboratorul orbital la ora 13:34 ET (1734 GMT) deasupra sudului Oceanului Indian, permițându-le colegilor de echipaj Butch Wilmore și Suni Williams să intre puțin mai târziu, potrivit France 24.

"Suntem gata să ne apucăm de treabă", a declarat Wilmore, în timp ce Williams a executat un mic dans pentru a sărbători sosirea, a treia ședere la bordul ISS pentru ambii foști piloți de încercare din Marina Militară.

Pe acelaşi subiect

Andocarea capsulei Boeing la Stația Spațială Internațională, întârziată timp de o oră

Andocarea a fost întârziată cu mai mult de o oră după ce unele dintre propulsoarele Starliner care asigură manevrele fine nu au reușit inițial să se activeze, obligându-i pe astronauți să efectueze un "foc încins" pentru a le activa.

"Aș spune că Starliner ne-a făcut să muncim un pic mai mult pentru a ne andoca", a declarat ulterior reporterilor Steve Stich, managerul programului Commercial Crew Program al NASA, explicând că echipele de la sol trebuiau acum să lucreze pentru a înțelege problemele apărute în timpul zborului.

Wilmore și Williams sunt primul echipaj care a zburat cu Starliner, pe care Boeing și NASA speră să îl certifice pentru curse regulate către ISS - un rol pe care SpaceX l-a îndeplinit în ultimii patru ani.

Nava spațială a decolat miercuri din Florida, în vârful unei rachete Altas V a United Launch Alliance, după ani de întârzieri și temeri legate de siguranță - precum și după două încercări de lansare eșuate recent, care au avut loc în timp ce astronauții erau deja legați și gata de plecare.

Înainte de lansare, se știa că exista o scurgere de heliu care afecta Starliner

Deși necombustibil, heliul asigură presiunea sistemului de propulsie. Dar s-a stabilit că scurgerea era prea mică pentru a provoca un impact semnificativ.

În timpul zborului, însă, au mai apărut două scurgeri, iar o alta a fost descoperită după andocare, pentru un total de patru.

Acest lucru face mai probabilă existența unei probleme comune, mai degrabă decât a unei defecțiuni unice, cum ar fi o garnitură de cauciuc defectă.

Echipele de ingineri cred că a rămas mai mult decât suficient heliu în rezervă, iar Starliner nu va mai avea scurgeri în timpul andocării la ISS.

Însă problema va trebui monitorizată și studiată mai amănunțit la alte Starliner aflate în construcție la fabrica Boeing, a declarat Mark Nappi, vicepreședinte și director de program al programului Commercial Crew Program al Boeing.

Încă nu se știe de ce au cedat propulsoarele capsulei Starliner

Și, deși patru dintre cele cinci propulsoare care au cedat au fost ulterior reactivate, nu se înțelege pe deplin ce a declanșat defecțiunea, a spus Stich.

Problemele de început cu noile nave spațiale nu sunt neobișnuite, a subliniat el. Programul Space Shuttle la începuturile sale s-a confruntat cu partea sa de probleme, la fel ca și programul Dragon al SpaceX la începutul anilor 2010, când nava respectivă era o navă spațială destinată exclusiv transportului de marfă.

Starliner este doar al șaselea tip de navă spațială construită de SUA care a transportat astronauți NASA, după programele Mercury, Gemini și Apollo din anii 1960 și 1970, naveta spațială din 1981 până în 2011 și Crew Dragon al SpaceX din 2020.

După andocare, Starliner va reintra în atmosferă, echipajul urmând să experimenteze 3,5G în timp ce încetinește de la 28.000 de kilometri pe oră (17.500 de mile) până la o aterizare ușoară cu parașuta și airbaguri în vestul Statelor Unite.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

boeing capsula statia spatiala internationala nasa
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024