Catastrofă umanitară în Sudan: cel puţin 185 de morţi după confruntări violente cu armata. Armistiţiul impus de SUA, încălcat după câteva minute
Cele două facţiuni militare rivale din Sudan au acceptat să înceteze focul timp de 24 de ore, la presiunea Statelor Unite, dar armistiţiul a fost încălcat chiar din primele minute. Bombardamentele şi schimburile de focuri continuă în capitala ţării, Khartum, şi în alte mari oraşe. În numai patru zile de confruntări armate au murit cel puţin 185 de oameni, în marea majoritate civili. Mulţi localnici sunt lipsiţi de hrană, apă şi curent electric, iar sistemul medical s-a prăbuşit. ONU descrie situaţia drept o catastrofă umanitară.
De Redactia Observator la 19.04.2023, 08:47Explozii şi schimburi intense de focuri au fost înregistrate după ora la care era programat armistiţiul, de televiziunile arabe care transmit permanent în direct din Khartum. Reporterii care se mai află în oraş relatează despre dueluri de artilerie, un atac aerian şi ample mişcări de trupe. Cei doi generali care se luptă pentru stăpânirea Sudanului acceptaseră încetarea focului la insistenţele Statelor Unite, după ce fusese atacat şi un convoi diplomatic american. "Această acțiune a fost nesăbuită. A fost iresponsabilă și, desigur, periculoasă. Să tragi asupra unui convoi diplomatic, cu plăcuțe diplomatice şi steaguri SUA", a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA.
Un purtător de cuvânt al ONU a recunoscut că nu are niciun indiciu că luptele ar fi fost oprite
Un purtător de cuvânt al ONU a recunoscut că nu are niciun indiciu că luptele ar fi fost oprite. Situaţia populaţiei civile este disperată: alimentarea cu apă şi energie electrică este întreruptă într-o mare parte a capitalei, în plină lună a Ramadanului. Iar între două schimburi de focuri, soldaţii nu ezită să-i jefuiască pe localnici. Din spitale au fugit, îngroziţi, atât medicii cât şi bolnavii sau răniţii care se mai puteau deplasa. "Ne lipsesc personalul, medicamentele şi oxigenul. Spitalul se confruntă cu mari lipsuri, chiar şi medicii au plecat şi nu a mai rămas nimeni în spital", a declarat Mohamed Al-Mostafa, director de spital.
Conflictul violent şi izbucnit pe neaşteptate a surprins în Sudan un tânăr din India care colindă lumea făcând autostop. El îşi relatează impresiile pe reţelele sociale, unde are peste două sute de mii de abonaţi. Acum, postările sale sunt cu totul diferite de cele normale: descriu războiul, pericolul de moarte permanent, magazinele goale şi suferinţele localnicilor. Bloggerul este în contact cu ambasada ţării sale şi speră să fie evacuat şi să-şi poată continua călătoria. Dar milioanele de sudanezi, prinşi în miezul confruntărilor, nu vor avea această şansă.