Antena Meniu Search
x

100 de morți și peste o mie de răniți în Sudan. Cine sunt generalii care se luptă pentru putere în cea mai săracă ţară din lume

Război civil în Sudan. Cel puțin 100 de morți și peste o mie de răniți, după trei zile de lupte intense între armată și un grup paramilitar, aliate până de curând. Spitalele din capitală şi din jurul acesteia sunt copleşite din cauza luptelor grele care au izbucnit la Khartoum în weekend, a transmis OMS.

de Redactia Observator

la 17.04.2023, 12:07

100 de morți și peste o mie de răniți în Sudan. Cine sunt generalii care se luptă pentru putere în cea mai săracă ţară din lume
Generalii Dagalo şi Burhan - Profimedia / Getty Images

Locuitorii din capitala Khartoum s-au trezit luni în zgomotul bombardamentelor de artilerie şi ale avioanelor de luptă. Luptele intense au intrat în a treia zi, iar bilanțul morților s-a apropiat de 100, alte aproape o mie de oameni fiind răniți. ONU, Liga Arabă, Uniunea Africană, SUA, Rusia și China au îndemnat ambele tabere să înceteze focul. 

Şefii diplomaţiilor din SUA şi Marea Britanie au lansat luni un apel la încetarea imediată a violenţelor în Sudan. "Există o puternică îngrijorare pe tema luptelor, a violenţei din Sudan, a ameninţării pe care aceasta o reprezintă pentru civili, pentru naţiunea sudaneză şi, potenţial, chiar pentru regiune", a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după o întâlnire cu ministrul de externe britanic, James Cleverly.

Cel puţin 100 de civili au fost ucişi în Sudan, unde tiruri şi explozii zguduiau fără întrerupere capitala Khartoum luni dimineaţă, în a treia zi de lupte între armata generalului Abdel Fattah al-Burhan şi puternica forţă paramilitară a generalului Mohamed Hamdane Daglo. "Le cerem să dea prioritate păcii, să pună capăt luptelor şi să reia negocierile", a spus Blinken. "Toţi partenerii noştri sunt ferm convinşi de necesitatea încetării imediate a focului şi reluării discuţiilor", a adăugat secretarul de stat.

Aceste discuţii "erau foarte promiţătoare, punând Sudanul pe calea unei tranziţii complete spre un guvern condus de civili", a spus Blinken de la Karuizawa, în Japonia, unde are loc de duminică o reuniune a şefilor diplomaţiilor din statele G7. "Sudanezii vor ca militarii să reintre în cazărmi. Ei vor democraţie. Ei vor un guvern condus de civili. Sudanul trebuie să regăsească această cale", a subliniat Blinken.

Pe acelaşi subiect

Cine sunt generalii care se luptă pentru putere în cea mai săracă ţară din lume

Luptele  au izbucnit între armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhane şi Forţele de Sprijin Rapid (FSR), formată din foşti luptători participanţi la războiul din Darfur care au devenit auxiliari ai armatei înainte de a încerca să o înlăture de la putere sâmbătă. Conflictul mocnea de câteva săptămâni, împiedicând orice soluţionare politică într-una dintre cele mai sărace ţări din lume.

De la revolta populară care l-a răsturnat pe Omar al-Bashir în 2019, Sudanul a încercat să organizeze primele alegeri libere după 30 de ani de dictatură. În timpul puciului care a pus capăt tranziţiei democratice în octombrie 2021, generalul Abdel Fattah al-Burhan şi generalul Daglo şi-au unit forţele pentru a îndepărta civilii de la putere. Însă rivalitatea lor a explodat sâmbătă.

De atunci, comunitatea internaţională a multiplicat apelurile la încetarea focului. Liga Arabă şi Uniunea Africană s-au întâlnit de urgenţă. La Cairo, ţările arabe au convenit să condamne violenţa şi să solicite o soluţie politică, o opţiune care nu a condus până acum la revenirea la tranziţia democratică în Sudan, ieşită în 2019 dintr-o dictatură islamico-militară de 30 de ani.

La rândul său, Uniunea Africană a anunţat că îl va trimite în Sudan pe preşedintele Comisiei sale, Moussa Faki Mahamat, "pentru a angaja părţile la o încetare a focului". Aeroportul este închis, precum şi mai multe graniţe, în special cea cu Ciad. FSR a anunţat că a preluat controlul asupra aeroportului sâmbătă, dar armata a negat. Din Emiratele Arabe Unite, fostul prim-ministru civil Abdallah Hamdok, arestat de generalul Burhane în timpul puciului din octombrie 2021, a făcut apel la "împiedicarea oricărei interferenţe străine".

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » 100 de morți și peste o mie de răniți în Sudan. Cine sunt generalii care se luptă pentru putere în cea mai săracă ţară din lume