Zeci de pompieri români ajută autorităţile albaneze să caute supravieţuitori, după cutremurul devastator
Se dă o luptă contra cronometru pentru viaţă în Albania după mai multe oraşe şi sate au fost puse ieri la pământ de un cutremur de 6,4 pe scara Richter. Seismul a fost urmat de peste 180 de replici.
De Redactia Observator la 04.12.2019, 14:29Se dă o luptă contra cronometru pentru viaţă în Albania după mai multe oraşe şi sate au fost puse ieri la pământ de un cutremur de 6,4 pe scara Richter. Seismul a fost urmat de peste 180 de replici. Până acum, autorităţile spun că 27 de oameni au murit şi peste 650 au sunt răniţi dar se aşteaptă ca bilanţul vieţilor pierdute să fie mult mai mare.
Operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor sunt în plină desfăşurare iar la ele participă 52 de pompieri români, un medic şi un asistent de la SMURD, alături de câini de urmă. O echipă Observator îi însoţeşte.
Mai sunt foarte multe persoane prinse sub dărâmături, tocmai de aceea au şi trimis cei de la noi 52 de pompieri salvatori cu 4 câini special antrenaţi care să caute sub dărâmături cu speranţa că vor mai găsi pe cineva în viaţă.
Salvatorii lucrează fără oprire de mai bine de 24 de ore. Cel mai afectat este oraşul Durres, unde mai multe blocuri au fost puse la pământ. De frica unor noi replici, oamenii şi-au petrecut noapte în aer liber. Mai exact pe un stadion de fotbal unde au fost instalate mai multe corturi.
Numărul morţilor se schimbă de la o oră la alta. Spitalele albaneze sunt pline de răniţi, iar localnicii aşteaptă disperaţi informaţii despre rudele dispărute sub ruine.
Între timp, statul Kosovo a anunţat că va oferi adăpost sinistraţilor din Albania. Agenţiile de transport au pus deja la dispoziţia oamenilor mai multe autobuze.
"Cutremurul ne-a lăsat fără adăpost. Totul este distrus. Apartamentul, geamurile, totul! Nu mai putem locui acolo", spune un localnic.
Seismul din Albania - considerat cel mai puterinc din ultimii 40 de ani - a fost urmat de 187 de replici, unele dintre ele cu magnitudinea de peste 5 grade, resimţite şi în ţările vecine.