Elefanții morți în Botswana, uciși de bacteriile otrăvitoare din apa pe care au băut-o (Foto)
Cei 330 de elefanți găsiți morți în Delta Okavango, din Botswana, începând cu luna mai, au pierit din cauza toxinelor din apă produse de cianobacterii.
De Ana Maria Ghiarasim la 22.09.2020, 08:34- Autoritățile spun că nu există dovezi care să sugereze că viața sălbatică din Botswana este amenințată.
- Sute de elefanți au murit în această vară în regiune, iar experții vorbesc despre un adevărat „dezastru pentru conservarea speciilor”.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19.
Este concluzia la care au ajuns specialiștii din țara sud-africană, după analizarea tuturor probelor prelevate din deltă.
Cianobacteriile sunt organisme microscopice care trăiesc în apă și uneori pot fi regăsite și în sol. Nu toate produc toxine, dar oamenii de știință spun că ele se înmulțesc din ce în ce mai repede pe măsură ce temperaturile cresc, ca urmare a schimbărilor climatice, scrie Reuters.
Cyril Taolo, director adjunct al Departamentului pentru faunei sălbatice și parcuri naționale, a declarat într-o conferință de presă că numărul carcaselor de elefanți descoperite a crescut la 330, de la 281, câte erau în iulie.
„Ceea ce știm în acest moment este că decesele au fost determinate de o toxină cauzată de cianobacterii”, a spus Taolo, adăugând că tipul specific de neurotoxină nu a fost încă stabilit.
Autoritățile au anunțat că vor monitoriza situația în următorul sezon ploios, dar Taolo a spus că, cel puțin deocamdată, nu există dovezi care să sugereze că viața sălbatică din Botswana este amenințată.
Rămâne însă un mare semn de întrebare cu privire la motivul pentru care doar elefanții au fost afectați.
Alte animale din regiunea Okavango Panhandle nu au părut afectate de calitatea apei.
Autoritățile locale au exclus încă de la început braconajul drept cauză pentru aceste decese, carcasele de elefanți fiind descoperite în stare intactă.
Citește și: