Ce ar însemna pentru România anexarea Transnistriei de către Rusia: "Când Putin se adresează Consiliului Federaţiei se întâmplă lucrurile rele"
Pericolul se mută tot mai aproape de România. Transnistria ar urma să ceară alipirea la Rusia, iar anunţul ar putea fi făcut chiar la sfârşitul lunii de Vladimir Putin. În teritoriul aflat în estul Republicii Moldova, Kremlinul are cel mai mare depozit de armament din Europa şi aproape două mii de soldaţi. Observator vă arată viaţa vorbitorilor de limba română din regiune.
De Bianca Iacob la 23.02.2024, 21:22La est de Republica Moldova este teritoriul separatist, Transnistria sau Republica Moldovenească Nistreană. 5.000 de kilometri pătraţi cu o populaţie cam cât a unui judeţ din România. Doar că acolo Kremlinul are în jur de două mii de militari şi un depozit de 20.000 de tone de armament, cel mai mare din Europa. În 2006, peste 98 la sută dintre locuitorii din Tiraspol au votat la referendum alipirea la Rusia, însă majoritatea ţărilor lumii nu au recunoscut votul.
- ANATOL ŞALARU, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: Putin întotdeauna a folosit Transnistria ca un instrument de şantaj şi împotriva Republicii Moldova şi împotriva Uniunii Europene. Acest referendum nu este legitim, depinde doar de dorinţa lui Putin de a face o provocare în această zonă de Europa. Analizează foarte atent dacă va sacrifica sau nu Transnistria fiindcă o eventuală anexare ar însemna o izolare a acestui teritoriu.
Dacă Vladimir Putin anexează Transnistria, militarii ruși ar ajunge la Prut în 24 de ore
Într-un scenariu sumbru, militarii ruşi dislocaţi în regiune ar putea ajunge la Prut în 24 de ore, fără a întâmpina nicio rezistență.
- Motivul pentru care Transnistria ar putea "cere" alipirea la Rusia. Putin ar fi pus ochii pe un depozit imens de...
- Tiraspolul ar putea cere anexarea la Federaţia Rusă, susţine un politician din Transnistria: congres extins,...
- Maia Sandu vrea ca R. Moldova să intre în UE fără rezolvarea conflictului înghețat din Transnistria: "Putin ar...
- ANATOL ŞALARU, fost ministru al Apărării din Republica Moldova: Putin este imprevizibil şi întotdeauna faţă de acţiunile lui o să existe anumite îngrijorări. Rusia a vrut întotdeauna să îşi păstreze acest cap de pod, Transnistria, pentru a ameninţa Republica Moldova, pentru a ameninţa NATO şi Ucraina.
Un congres extraordinar ar urma să aibă loc pe 28 februarie, tocmai pentru a decide anexarea la Rusia. Putin ar trebui să facă marele anunţ a doua zi, în faţa parlamentului de la Kremlin.
Chişinăul spune că nu sunt motive de îngrijorare.
- ANGELA GRĂMADĂ, analist politică externă: Asta nu înseamnă că nu există vigilenţă la Chişinău şi că nu există asistenţă pentru autorităţile de acolo.
Unii analişti susţin că alipirea Transnistriei ar putea fi o manipulare a liderului de la Kremlin, după ce a eşuat tentativa de ocupare a Odessei şi a litoralului Mării Negre de pe partea ucraineană.
- ANGELA GRĂMADĂ, analist politică externă: Vine într-un moment în care Lavrov declară că va susţine cele două sute de mii de persoane care au cetăţenie rusă din regiunea transnistreană şi în contextul în care Putin se adresează consiliului Federaţiei. Când Putin se adresează Consiliului Federaţiei se întâmplă lucrurile rele.
În regiunea separatistă Transnistria foarte puţine lucruri sunt permise
O echipă Observator a trecut în Transnistria, pentru câteva ore, în 2022.
- Cristi Popovici, reporter Observator: Caractere chirilice, dar scris în moldoveneşte, Republica Moldovenească Transnistria. secerea şi ciocanul, simbolurile Uniunii Sovietice. Clădirea sovietului suprem, bineînţeles, străjuită de statuia lui Lenin. Drumul de la chişinău la Tiraspol durează aprox o oră şi costă 50 de lei moldoveneşti, aproximativ 13 lei româneşti. Filmatul şi fotografiatul sunt inerzise aproape peste tot, sunt însemne peste tot, mai ales pe lângă instituţiile publice. Dacă vă prinde poliţia, puteţi fi arestat pentru 72 de ore pentru acuzaţii gen spionaj.
În regiunea separatistă trăieşte o comunitate importantă de vorbitori de limba română, o treime dintre locuitori au şi cetăţenie. Cu greu reuşesc să păstreze graiul românesc la şcoală. La liceul Lucian Blaga, fiecare zi este o luptă.
- Cristi Popovici, reporter Observator: Elevii care învaţă aici speră să ia o notă cât mai mare la bac şi apoi să fie admişi la o universitate din Republica Moldova sau România. Mai departe, după terminarea studiilor, speră să prindă un loc de muncă fie în cele două ţări, fie într-o ţară europeană. Un lucru este cert, niciunul dintre cei care învaţă aici nu mai vrea să rămână în Tiraspol.
Regiunea transnistreană depinde foarte mult din punct de vedere economic de Republica Moldova şi de exporturile prin Moldova către state din Uniunea Europeană. Însă, de curând, Moldova a impus taxe vamale, asta provocând supărări pentru regimul separatist de la Tiraspol.