Ce este Grupul Wagner? Cum a fost înfiinţat grupul de mercenari trimis în Ucraina pentru a-l lichida pe Zelenski şi cine îl finanţează
Războiul din Ucraina a intrat în a cincea zi. Au fost auzite explozii în capitala Kiev și în principalul oraș Harkov, potrivit The Jerusalem Post, care citează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina. Deși rușii continuă să atace, soldații ucraineni răspund cu mult curaj și nu predau teritoriul lor inamicului.
De Redactia Observator la 28.02.2022, 15:47Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi devenit acum ţinta principala a Moscovei. Potrivit The Times, peste 400 de mercenari ruşi ar fi fost trimişi la Kiev cu ordin clar de a-l asasina pe Zelenski. Conform sursei citate, aceşti soldaţi ar face parte din Grupul Wagner, o organizaţie paralimitară, în fapt o armată privată care acţionează la ordinele venite de la Kremlin, dar fără a fi recunoscută în mod oficial.
Ce este Wagner Group?
Grupul Wagner este cunoscut drept "armata privată a lui Vladimir Putin", potrivit presei internaţionale. Wagner a fost implicată de-a lungul timpului în conflicte militare din Ucraina, Siria şi din anumite părţi din Africa. Wagner este considerată a fi drept cea mai mare companie militară privată din lume. Ideea creării unei astfel de "organizaţii" a apărut imediat după războiul dus de Rusia în Afganistan, în 1980. Atunci, Armata Roşie a suferit o înfrângere ruşinoasă şi a pierdut foarte mulţi militari.
Potrivit Rador, pentru a evita impactul psihologic negativ asupra populaţiei civile, şi pentru a alina suferinţele familiilor care îi pierdeau pe cei dragi în războaie, autorităţile sovietice au adus pentru prima dată în discuţie crearea unei armate private. Aceasta avea avantajul că poate fi trimisă acolo unde o armată conveţională nu ar fi avut acces, iar pierderile înregistrate în rândul unei armate private nu apar în statisticile oficiale.
- Un tată britanic, disperat să îşi scoată soţia şi copilul din Ucraina: "Sunt pregătit să mor încercând"
- SUA suspendă activitatea ambasadei sale din Belarus deoarece Rusia continuă agresiunea militară împotriva Ucrainei
- Război Rusia - Ucraina, ziua 5 LIVE TEXT. Atacuri masive în Harkov: "Sunt civili uciși". Continuă negocierile...
O primă încercare de a crea o astfel de armată a fost în 2012. Atunci, Vladimir Putin a declarat că astfel de organizaţie "este un instrument pentru realizarea intereselor naţionale fără implicarea directă a statului". Proiectul nu a fost sorţi de izbândă la acea vreme pentru că Ministerul Apărării din Rusia şi serviciile secrete s-au opus. Aceste instituţii credeau că vor fi înlocuite în timp de o armată privată. Planul nu a fost abandonat complet, Wagner fiind creată clandestin fără a exista în actele oficiale. Astfel, acţiunile Wagner nu pot fi judecate juridic sau politic, însă grupul militar răspunde direct în faţa liderului de la Kremlin.
Cine sunt militarii din conducerea Wagner?
Wagner este condusă de Dmitri Utkin, un fost ofiţer rus de informaţii militare. Acesta avea numele de cod "Wagner". Potrivit The Moscow Times, citat de RFI, Utkin este acuzat că ar fi ordonat torturarea şi execuţia unui dezertor sirian. De asemenea, Utkin ar fi responsabil pentru acţiunile grupului Wagner în Ucraina.
Alexander Kuzentsov, în vârstă de 44 de ani, ar fi "secundul" lui Dmitri Utkin şi comandantul companiei de atac şi recunoaştere. Numele său de cod ar fi "Ratibor". Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este alături de Dmitri Utkin, unul dintre fondatorii grupului Wagner. Acum, el îndeplineşte funcţia de director executiv, dar în trecut a comandat trupe în Siria, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, notează RFI. Numele său de cod ar fi "Siedoy".
Potrivit RFI, grupul Wagner ar fi finanţat de omul de afaceri Yevgeny Prigozhin, un cunoscut apropiat al lui Vladimir Putin. Potrivit BBC, "Wagner nu există în mod oficial", dar se estimează că până la 10.000 de soldaţi au făcut parte din Wagner de-a lungul timpului, mai exact din 2014 de când Wanger a fost trimis în Ucraina să sprijine separatiştii pro-ruşi. BBC Rusia a intervievat un fost luptător Wanger, iar acesta a declarat că "este o structură menită să promoveze interesele statului în afara graniţelor ţării noastre".
Anul trecut, în decembrie, toţi miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au adoptat în unanimitate sancţiuni dure împotriva grupului Wagner, anunţa Reuters.