Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Război Rusia - Ucraina, ziua 5 LIVE TEXT. Rusia continuă asaltul asupra Kievului / Kremlinul amenință țările care ajută Ucraina cu arme letale și carburanți: "Vor fi responsabile"

Război Rusia - Ucraina, ziua 5. A cincea zi a războiului pe care președintele rus Vladimir Putin l-a declarat Ucrainei a început cu noi bombardamente. Au fost auzite explozii în capitala Kiev și în principalul oraș Harkov, potrivit The Jerusalem Post, care citează Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina. După câteva ore de calm, rușii au lansat un nou atac masiv în Harkov, soldat cu zeci de morți și răniți, potrivit consilierului ministrului ucrainean de Interne Anton Herashchenko. Între timp, la Gomel, în Belarus, continuă negocierile între delegațiile Rusiei și Ucrainei. MAE recomandă cetăţenilor români să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând.

de Redactia Observator

la 01.03.2022 , 12:47

  • Vezi aici desfăşurarea războiului Rusia - Ucraina live text, în ziua de marţi, 1 martie
  • Se pare că Belarus se alătură Rusiei în invazia Ucrainei. O aeronavă de transport Ilyushin Il-76 ar urma să transporte parașutiști belaruși care vor fi dislocați la Kiev sau Jytomyr.
  • Aseară, ministrul de Interne din Ucraina, Evgeny Yenin, a anunţat că negocierile dintre Rusia şi delegaţia trimisă de la Kiev vor avea loc luni dimineaţă, la graniţa cu Belarus, lângă Râul Pripyat."Suntem pregătiți pentru discuții de pace, nu suntem pregătiți să ne predăm", a declarat ambasadorul Ucrainei în SUA.
  • Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de genocid şi a depus plângere la Tribunal Internațional de la Haga, în timp ce Vladimir Putin a ordonat ca arsenalul nuclear al țării să fie pus în stare de alertă maximă. 
  • Comisia Europeană a anunţat sancţiunile la adresa Rusiei care vor fi implementate în următoarele zile. Pe listă se află îndepărtarea băncilor ruseşti din sistemul SWIFT, ceea ce va asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internaţional şi le este blocată posibilitatea să opereze global.
  • Vladimir Putin numeşte Occidentul un "Imperiu al minciunilor" după sancţiunile dure dictate de comunitatea internațională împotriva Rusiei în ultimele ore.
  • Vezi cum s-au desfăşurat evenimentele în ZIUA 2, ZIUA 3 și ZIUA 4 de război din Ucraina. Desfășurarea evenimentelor din data de 24 februarie poate fi urmărită AICI.

UPDATE 00:47 Ucraina nu va mai solicita vize străinilor care îşi doresc să lupte împotriva armatei ruse

Președintele Ucrainei ridică temporar obligativitatea vizelor de intrare pentru orice străin care dorește să se alăture Legiunii Internaționale de Apărare a Ucrainei și să lupte de partea Ucrainei împotriva trupelor ruse invadatoare, relatează AP.

Articolul continuă după reclamă

Decretul lui Zelensky intră în vigoare marți și va rămâne activ atâta timp cât legea marțială este în aplicare. Cererea de voluntari străini vine după ce forțele ruse au lansat atacuri cu rachete care au ucis „zeci” de civili la Harkov și au reînnoit atacul asupra capitalei Kiev.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 00:20 Facebook și Instagram restricţionează accesul instituțiilor media de stat din Rusia

Nick Clegg, șeful afacerilor globale al companiei, a declarat că a primit solicitări de la mai multe guverne și UE pentru a lua măsuri împotriva instituțiilor mass-media ruse controlate de stat, Russia Today și Sputnik.

Reprezentanţii Meta au spus că a descoperit o rețea de dezinformare „relativ mică” care vizează Ucraina, formată din aproximativ 40 de conturi, pagini și grupuri de pe cele două platforme de socializare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 23:25. Rusia amenință țările care ajută Ucraina cu arme letale și carburanți: "Vor fi responsabile"

Ministerul rus de Externe, citat de Tass, amenință că structurile UE și cetățenii implicați în furnizarea de arme letale și carburanți și lubrifianți către Forțele Armate ale Ucrainei "vor fi responsabili pentru consecințele acestor acțiuni pe fondul operațiunii speciale în curs de desfășurare în Ucraina".

UPDATE 23:15. Joe Biden: "Continuăm să acordăm sprijin pentru poporul ucrainean şi suntem dispuşi să impunem costuri severe Rusiei"

Preşedintele american Joe Biden a declarat, luni seară, că SUA şi aliaţii săi vor continua să ofere sprijin Ucrainei şi şi-a reafirmat disponibilitatea de a impune noi sancţiuni Rusiei.

"Am vorbit astăzi cu aliaţii şi partenerii pentru a discuta despre războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să acordăm sprijin pentru poporul ucrainean, în timp ce acesta îşi apără ţara şi ne afirmăm disponibilitatea de a continua să impunem costuri severe Rusiei dacă situaţia nu se detensionează", a scris Biden pe Twitter.

UPDATE 23:05. Opt președinți ai unor ţări UE cer ca Ucraina să devină "imediat" candidată și să înceapă negocierile de aderare

Președinții din opt state ale Uniunii Europene au cerut, luni, acordarea "imediată" a statutului de țară candidată pentru Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare a acesteia la blocul european, potrivit unei scrisori deschise, citate de Reuters.

Anunțul vine după ce Volodimir Zelenski a cerut oficial aderarea țării sale la UE printr-o procedură de urgență, în contextul războiului de agresiune pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.

"Noi, preşedinţii statelor membre UE: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE", se arată în scrisoare.

UPDATE 22.15. Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă cu privire la presupuse crime de război comise în Ucraina

Procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan anunţă, luni, că va deschide o anchetă asupra presupuselor crime de război comise de Rusia în Ucraina.

"Există argumente solide pentru a crede că în Ucraina au fost comise atât presupuse crime de război, cât şi crime împotriva umanităţii", a declarat procurorul Curţii Penale Internaţionale, Karim Khan.   

"Intenţia mea este ca această anchetă să cuprindă şi orice noi presupuse infracţiuni care intră în jurisdicţia Oficiului meu şi care sunt comise de orice parte la conflict, pe orice parte a teritoriului Ucrainei", a adăugat acesta.

Guvernul Lituaniei a anunţat, luni, că va înainta o cerere procurorilor de la Curtea Penală Internaţională de a investiga "crimele de război şi crimele împotriva umanităţii din Ucraina".

UPDATE 22:05. Şase oligarhi ruşi, zece jurnalişti şi Dmitri Peskov, pe lista neagră a sancţiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei Ucrainei

Uniunea Europeană (UE) a decis luni să adauge numele unor oligarhi ruşi şi al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pe ”lista neagră” a sancţiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei Ucrainei.

UE le interzice sejurul pe teritoriul european şi le blochează activele persoanelor incluse pe această listă, pe care le acuză de susţinerea războiului Rusiei în Ucraina.

Numele a şase oligarhi ruşi, ale mai multor personalităţi apropiate preşedintelui rus Vladimir Putin, inclusiv al purtătorului de cuvânt al acestuia, şi ale aproximativ zece jurnalişti apar pe această listă - de 26 de nume -, aprobată de către statele membre UE şi publicată luni în Jurnalul Oficial al Uniunii.

Numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi ministrului său de Externe Sergjei Lavrov au fost introduse pe această listă vineri.

UPDATE 22:00. SUA expulzează 12 membri ai Ambasadei Rusiei la la ONU

Statele Unite au expulzat luni 12 membri ai Ambasadei Rusiei la ONU, anunţă ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia.

Imediat ce a început conferinţa de presă pe care o avea programată, ambasadorul rus le-a cerut jurnaliştilor un moment pentru a răspunde unui mesaj telefonic. Nebenzia a anunţat apoi că tocmai a aflat că Statele Unite l-au notificat de această expulzare.

UPDATE 21:45. Ungaria nu autorizează transferul de armament UE în Ucraina pe teritoriul ungar

Ungaria anunţă luni că nu autorizează vreun transfer de armament pe teritoriul ungar, după ce Uniunea Europeană şi statele membre UE au decis să trimită un ajutor militar Ucrainei,.

"Nu vom autoriza transferul de armament letal pe teritoriul ungar", anunţă într-un mesaj postat pe Facebook ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto. Budapesta a luat această decizie cu scopul de a asigura securitatea ungarilor atât în ţară, cât şi la frontiera cu Ucraina, justifică şeful diplomaţiei ungare.

"Aceste livrări pot deveni cu uşurinţă ţinte ale unor atacuri miltare", subliniază Peter Szijjarto. "Sarcina noastră cea mai importantă este să garantăm securtatea ţării şi a populaţiei ungare. Prin urmare, nu vom fi implicaţi în războiul care se desfăşoară alături", anunţă şeful diplomaţiei ungare.

UPDATE 21:30. Klaus Iohannis i-a transmis lui Joe Biden că România se oferă să fie hub de distribuție a asistenței umanitare în Ucraina

Klaus Iohannis a participat luni, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, la o nouă rundă de consultări în format restrâns cu lideri globali aliați și ai instituțiilor multilaterale, în contextul desfășurării agresiunii militare nejustificate și ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

La discuții au mai participat Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Poloniei, Andrzej Duda, Prim-Ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, Prim-Ministrul Canadei, Justin Trudeau, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, Prim-Ministrul Italiei, Mario Draghi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Președintele Consiliului European, Charles Michel, și, pentru prima dată în acest format, Prim-Ministrul Japoniei, Fumio Kishida.

Liderii au analizat situația gravă de pe teren și au reiterat măsurile concrete și ferme de răspuns întreprinse de comunitatea internațională pentru descurajarea Rusiei, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, precum și la măsurile care pot fi întreprinse pentru prevenirea escaladării acestor acțiuni, inclusiv având în vedere amenințarea cu utilizarea armelor nucleare de către Președintele rus, pe care liderii au condamnat-o.

Accentul a fost pus, în continuare, pe strategia cuprinzătoare și concretă prin care poate fi sprijinită Ucraina, pe toate dimensiunile, în fața acestei agresiuni, în vederea asigurării suveranității și integrității teritoriale ale acestui stat, și a restabilirii păcii și securității pe continentul european.

În intervenția sa, Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale și asupra ordinii internaționale bazate pe reguli, inclusiv din perspectiva amenințării utilizării armelor nucleare de către Federația Rusă.

Președintele României a reafirmat, și cu acest prilej, sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate. El a evidențiat, de asemenea, impactul amplu al actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic.

Klaus Iohannis a reiterat faptul că actuala situație gravă de securitate regională demonstrează, o dată în plus, necesitatea consolidării, de o manieră coerentă și unitară, a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră.

De asemenea, președintele a subliniat, și în acest context, importanța accelerării procesului de creare a Grupului de Luptă al NATO în România, ca măsură de a consolida suplimentar postura de descurajare și apărare a NATO în regiune. Totodată, Președintele României a reluat apelul la trimiterea în țara noastră, de către aliați, a unui număr suplimentar de trupe și de capabilități.

Totodată, Klaus Iohannis a menționat măsurile concrete întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, cu referire la ajutorul în valoare de peste 3 milioane de euro, constând în donarea de echipament de protecție, combustibil, alimente, apă și medicamente. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a exprimat disponibilitatea ca România să servească în calitate de hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția sa de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, disponibilitate apreciată de liderii prezenți.

Președintele României a subliniat că la eforturile depuse de țara noastră se adaugă facilitarea fluxului cetățenilor ucraineni de la frontieră, precum și asigurarea tranzitării în siguranță a unui număr mare de cetățeni ai altor state și a membrilor misiunilor diplomatice din Ucraina.

UPDATE 21:00. Preşedintele Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la UE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu dreptul european, notează AFP. Procesul necesită negocieri complexe asupra a numeroase subiecte şi criterii dificile de respectat pentru o ţară în război, cum ar fi stabilitatea politică şi o economie de piaţă viabilă.

UPDATE 20:45. Care e marea greşeală făcută de Vladimir Putin când a invadat Ucraina?

Sunt cinci zile de când ceea ce se voia un atac-fulger devine o luptă prelungită. Puternica armată a Rusiei se clatină în faţa unui popor care se apără chiar şi cu mâinile goale. Putin a calculat greşit când a subestimat rezistenţa ucraineană, spun analiştii militari. Aşa că a trimis la luptă soldaţi fără experienţă, care au rămas blocaţi în tancuri fără combustibil. 

UPDATE 20:35. Coloane de blindate ruseşti se apropie de Kiev

Un convoi militar rus care se afla duminică în afara orașului Ivankiv, Ucraina, a ajuns de atunci la periferia Kievului, arată imaginile din satelit.

Duminică, convoiul se afla la aproximativ 60 de kilometri nord-vest de capitala Ucrainei, potrivit imaginilor furnizate de Maxar Technologies.Convoiul se întinde pe  aproximativ 25 de kilometri, anunţă cei de la Maxar, care spun că ar fi vorba despre vehicule blindate, tancuri, artilerie tractată și alte vehicule logistice.

UPDATE 19:35. Noi explozii puternice în Kiev

Noi explozii puternice au loc, luni seară, la Kiev. Sirenele au început din nou să sune în Capitala Ucrainei.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cel puţin două explozii puternice au avut loc luni la Kiev, la scurt timp după prima rundă de negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.

Într-un video transmis de agenţia de presă ucraineană UNIAN se vede o uriaşă minge de foc pe cerul înserat al Kievului.

Cel puţin trei explozii au fost auzite şi la Harkov, oraş din estul Ucrainei, a relatat de asemenea UNIAN.

Sirene de atenţionare pentru raiduri aeriene au fost auzite totodată şi în alte centre regionale.

UPDATE 19:25. Ursula von der Leyen: ”Comisia Europeană a deschis calea pentru intrarea Ucrainei în UE. Sunt de-ai noştri”

Comisia Europeană a deschis calea pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană, însă acest lucru nu se poate face imediat, în ciuda solicitării Kievului pentru o procedură în vederea unei aderări "fără întârziere", comentează luni AFP.

UPDATE 19:05. Finlanda anunță o decizie istorică: va livra arme și muniție Ucrainei

Finlanda, ţară nealiniată, dar membră a Uniunii Europene, a anunţat luni că a luat decizia "istorică" de a trimite arme şi muniţii Ucrainei ca urmare a invadării acestei ţări de către Rusia, informează Agerpres.

"Finlanda va furniza asistenţă militară Ucrainei. Este o decizie istorică pentru Finlanda", a declarat şefa guvernului de la Helsinki, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă.

Transportul va include 2.500 puşti de asalt, 150.000 gloanţe, 1.500 lansatoare de rachete şi 70.000 pachete de alimente, a precizat ministrul apărării, Antti Kaikkonen.

UPDATE 18:45. A doua rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc la granița dintre Polonia și Belarus

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Următoarea rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina va avea loc la granița dintre Polonia și Belarus, anunță Ria Novosti, care citează o declarație a lui Vladimir Medinski, liderul grupului rus de negociere.

UPDATE 18:15. Negocierile pentru pace dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat

Negocierile pentru pace de la granița Ucrainei cu Belarus s-au încheiat fără un rezultat concret, anunță CNN, care citează agenția rusă TASS.

UPDATE 17:30. Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut luni o nouă conversaţie telefonică. Potrivit Kremlinului, o înțelegere cu Ucraina este posibilă dacă "țin cont de interesele legitime ale Rusiei în domeniul securității":

  • recunoașterea suveranității Rusiei asupra Crimeei;
  • demilitarizarea și denazificarea Ucrainei;
  • asigurarea statutului neutru al Ucrainei.

UPDATE 17:10. Cel puţin 11 morţi şi zeci de răniţi în bombardamente ruse la Harkov vizând cartiere rezidenţiale

Cel puţin 11 persoane au fost ucise luni la Harkov, al doilea cel mai mporant oraş ucrainean, anunţă guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, în bombardamente care au fost reluate în timp ce au loc negocieri între Ucraina şi Rusia la frontiera cu Belarusul, relatează AFP.

"Inamicul rus a bombardat cartiere rezidenţiale", acuză guvernatorul ucrainean pe reţele de socializare. "Din cauza acestor bombardamente, care se află în curs, nu putem recurge la serviciile de salvare", spune oficialul. "În prezent există 11 morţi şi zeci de răniţi", anunţă Oleg Sinegubov.

UPDATE 16:25. Uniunea Europeană intenționează să acorde refugiaților ucraineni dreptul de ședere de până la 3 ani, în țările din blocul comunitar

Uniunea Europeană se pregătește să acorde ucrainenilor care fug din țara devastată de război dreptul de a rămâne și de a munci în cele 27 de națiuni din blocul comunitar timp de până la trei ani, au declarat, luni, înalți oficiali europeni, adăugând că statele de frontieră vor primi ajutor pentru a face față fluxului de refugiați.

UPDATE 16:05. Nouă răbufnire a lui Vladimir Putin. Acuză Occidentul că este "Imperiul minciunilor"

Vladimir Putin numeşte Occidentul un "Imperiu al minciunilor" după sancţiunile dure dictate de comunitatea internațională împotriva Rusiei în ultimele ore.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a numit Occidentul un „imperiu al minciunilor”, în timpul discuţiilor purtate, luni, cu oficiali de rang înalt despre situația economică a Rusiei după impunerea sancţiunilor drastice împotriva Moscovei, relatează Reuters.

UPDATE 15:30. Slovacia a livrat Ucrainei 486 de rachete antiaeriene, aeriene şi antitanc

Slovacia a livrat Ucrainei materialul militar şi medical aprobat de guvern în weekend, a transmis luni pe Twitter ministrul apărării, Jaroslav Nad, transmite Reuters.

Guvernul slovac a aprobat trimiterea în Ucraina a două transporturi de materiale în valoare de 15,4 milioane de euro, ce include 486 de rachete antiaeriene aeriene şi antitanc, 100 de lansatoare de apărare antiaeriană, muniţie de artilerie de 120 mm şi combustibili.

Tot luni, Ministerul de Interne a comunicat că Slovacia va cere ajutorul agenţiei europene Frontex pentru securizarea graniţei sale cu Ucraina.

UPDATE 15:15. Eroii de pe Insula Șerpilor sunt în viață, dar sunt prizonierii rușilor

Apar noi informații despre eroii de pe Insula Șerpilor. Soldații, care le-au "urat" rușilor să "se ducă dracului", după ce au fost somaţi să capituleze, sunt în viață, dar au fost luați prizonieri, potrivit jurnalistului The Kyiv Independent, Illia Ponomarenko. 

UPDATE 15:00. Kremlinul refuză să spună ce vrea la negocieri, Kievul cere un armistiţiu "imediat" şi o retragere a trupelor ruse din Ucraina

Kremlinul refuză să-şi dezvăluie poziţia înaintea negocierilor cu Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, în timp ce Kievul cere un armistiţiu "imediat" şi o retragere a trupelor ruse, potrivit preşedinţiei ucrainene, relatează AFP.

"Nu voi anunţa poziţiile pe care le avem. Negocierile trebuie să aibă loc în tăcere”, a declarat el în conferinţa sa de presă zilnică. "Să lăsăm negociatorii să se instaleze", a subliniat Peskov.

"În fiecare oră în plus de război mor cetăţeni şi militari ucraineni. Ne-am înţeles să ajungem la un acord, dar el trebuie să fie în interesul ambelor părţi", a declarat la televiziune negociatorul rus Vladimir Medinski, un consilier al Kremlinului.

Negocierile între Rusia şi Ucraina au început luni, în Belarus - prmele între cele două ţări de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, lansată de Moscova, potrivit agenţiei oficiale belaruse de presă Belta.

Delegaţia rusă este condusă de către consilierul de la Kremlin Vladimir Medinski, iar delegaţia ucraineană de către Ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov, care ia parte la negocieri în uniformă militară kaki.

UPDATE 14:50. MAE le recomandă românilor să părăsească Rusia cât mai curând

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă insistent cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Federaţia Rusă, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse cât mai curând, prin intermediul zborurilor comerciale încă disponibile. 

UPDATE 14:13. Atacuri masive în Harkov: "Sunt civili uciși"

Bombardamente masive au loc la această oră în Harkov. Al doilea cel mai mare oraș ucrainean a fost lovit de rachete BM-21 Grad. Canalul media a publicat pe Twitter imagini dramatice, cu persoane care zac fără viață pe străzi.

"Un adevărat iad are loc în Harkov. Sunt civili uciși", este mesajul care însoțește materialul video.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Între timp, în Belarus continuă negocirerile între delegațiile Rusiei și Ucrainei.

UPDATE 13:10. Roman Abramovici ar participa la negocieri

Roman Abramovici s-ar afla în Belarus, pentru a asista la negocierile dintre Rusia și Ucraina, ca parte a unui efort de a pune capăt războiului. Miliardarul ruso-israelian ar participa la discuții, la invitația Ucrainei, potrivit The Jerusalem Post.

UPDATE 12:46. Negocierile dintre Rusia și Ucraina au început. Jurnaliștii, scoși din sala unde se poartă discuțiile

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că au început discuțiile cu Rusia în Belarus, potrivit Reuters. Întâlnirea de la granița dintre Ucraina și Belarus se va concentra pe obținerea unei încetări imediate a focului și pe retragerea forțelor rusești, a precizat anterior președinția ucraineană într-o declarație. Din delegația care a sosit în regiunea Gomel cu un elicopter face parte și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

Este de așteptat ca negocierile să dureze câteva ore.

UPDATE 12:25. Volodimir Zelenski, pe Twitter: Sunt recunoscător României

Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj pe Twitter în care mulțumește României, pentru sprijinul acordat Ucrainei

"Sunt recunoscător României pentru contribuția sa semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. îi sunt recunoscător@KlausIohannispentru sprijinirea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri", a scris Volodimir Zelenski.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11:45. Armata Ucrainei: Soldații ruși dezertează

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat luni noapte că soldații ruși sunt demoralizați și suportă pierderi grele, sunt frecvente cazurile de dezertare și neascultare. Ucrainenii au respins și varianta rușilor că au capturat centrala nucleară de la Zaporojie  - cea mai mare din Europa - unde s-au dus lupte grele. 

UPDATE 11:43. Zelenski cere aderarea imediată la UE

Volodimir Zelenski a cerut aderarea Ucrainei la UE în regim de urgență, în cadrul unei proceduri speciale. Președintele a declarat că ucrainenii au dreptul de a fi pe picior de egalitate cu toți europenii și a subliniat că acest lucru este posibil.

De asemenea, Volodmir Zelenski le-a cerut soldaţilor ruşi care au invadat Ucraina să depună armele.

Apelul a fost făcut chiar înaintea negocierilor ruso-ucrainene din Belarus. Zelenski li s-a adresat direct, în rusă, militarilor trimişi de Moscova în ţara sa: "Depuneţi armele, plecaţi de-aici, nu vă credeţi comandanţii, nu vă credeţi propagandiştii. Salvaţi-vă vieţile, pur şi simplu".

UPDATE 10:44. Rusia, interesată să ajungă la un acord cu Ucraina

Rusia este interesată să ajungă la un acord care să fie în interesul ambelor părţi la negocierile cu Ucraina, a declarat luni negociatorul rus Vladimir Medinski, în timp ce oficiali se pregătesc să se întâlnească la frontiera ucraineano-belarusă, transmite Reuters. 

UPDATE 10:38. Delegația ucraineană a ajuns la locul negocierilor cu Rusia

O delegație din Ucraina a sosit cu elicopterul la locul negocierilor cu Rusia în regiunea Gomel din Belarus, transmite corespondentul RIA Novosti. Delegația ucraineană include ministrul apărării, șeful fracțiunii Servitorul Poporului și viceministrul de externe.

UPDATE 10:09. Armata Rusiei susține că a stabilit supremația aeriană asupra Ucrainei

Armata Rusiei spune că a stabilit supremația aeriană asupra Ucrainei. De asemenea, a dat asigurări că civilii pot părăsi liber Kievul, capitala Ucrainei, acuzând totodată puterea ucraineană că îi foloseşte ca "scuturi umane", informează AFP şi Reuters.

"Toţi civilii din oraş pot părăsi capitala ucraineană liber, pe drumul Kiev-Vasilkiv", la sud-vest de capitală, a declarat la televiziune purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, care a revendicat şi "supremaţia aeriană" în toată Ucraina. Potrivit ministerului, citat de Interfax, forţele ruse au cucerit oraşele Berdiansk şi Energodar situate în sud-estul regiunii Zaporojie, precum şi zona de lângă centrala nucleară din Zaporojie. Informaţia privind cucerirea zonei de lângă centrala nucleară din Zaporojie a fost dezminţită de partea ucraineană, potrivit Interfax. 

UPDATE 9:48. Ucrainenii au frânat avansul trupelor ruse către Kiev

Conducerea armatei ucrainene a anunţat luni că Forţele Armate ale ţării au frânat avansul trupelor ruse către Kiev, transmite EFE. "Au dat greş toate tentativele trupelor de ocupaţie ruse în a-şi îndeplini obiectivele", a declarat generalul-colonel Oleksandr Sirski, comandantul şef al armatei terestre, cu privire la intenţiile ruşilor de a lua cu asalt zona din jurul capitalei ucrainene.

Sirski, citat de agenţia UNIAN, a insistat că "duşmanul a înregistrat pierderi considerabile". Potrivit armatei terestre, toate deplasările trupelor ruse sunt controlate. Totodată, Statul Major ucrainean a anunţat că armata ucraineană "a încetinit ritmul ofensivei" ruse.

UPDATE 9:40. Negocierile dintre Ucraina și Rusia ar urma sa înceapă la 11.00, ora României

La propunerea Rusiei, partea ucraineană a acceptat să participe la negocieri. Discuţiile între cele două delegaţii ar urma să înceapă la 11.00, ora României, a declarat șeful delegației ruse Vladimir Medinsky, potrivit tvrain.ru.

Negocierile vor avea loc la Gomel, în Belarus.

UPDATE 8:06. Google Maps dezactivează informaţiile despre trafic în Ucraina

Google a decis să nu mai furnizeze informaţii în timp real despre traficul de pe străzile din Ucraina, în urma consultărilor cu autorităţile locale, scrie News.ro. După Facebook şi Twitter, Google este şi el pus în situaţia să aducă modificări speciale pentru Ucraina produselor sale, asta după ce, deja, a oprit monetizarea mai multor canale ruseşti de YouTube.

Acum, în discuţie este cel mai folosit serviciu de navigare din lume, Google Maps, care nu va mai afişa informaţiile în timp real despre traficul de pe arterele din Ucraina.

UPDATE 7:00. Joe Biden, consultări cu aliații despre situația din Ucraina

Președintele Joe Biden va avea luni o convorbire telefonică cu aliații SUA pentru a discuta despre situația din Ucraina și despre răspunsul lor coordonat, potrivit Casei Albe, citate de CNN.

Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken și omologii săi din G7 au „subliniat” „răspunsul unificat la invazia Rusiei”, în cadrul unei convorbiri telefonice cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

UPDATE 6:10. Belarus s-ar alătura Rusiei în invazia Ucrainei

Se pare că Belarus se alătură Rusiei în invazia Ucrainei, a informat The Kyiv Independent luni dimineață. O aeronavă de transport Ilyushin Il-76 va transporta parașutiști belaruși care urmează să fie dislocați la Kiev sau Jytomyr, pentru a-i ajuta pe ruși. 

Informația potrivit căreia Belarus se pregătește să trimită trupe în Ucraina, în sprijinul Rusiei, a fost publicată și de Bloomberg, care citează The Washington Post.

UPDATE 5:50. Noi explozii în capitala Kiev și în principalul oraș Harkov

Luni dimineață, noi explozii au fost auzite în capitala ucraineană Kiev și în principalul oraș Harkov, a anunțat Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor din Ucraina, relatează The Jerusalem Post.

Autortățile ucrainene au anunțat că o clădire rezidențială din orașul Cernihiv din nordul Ucrainei a luat foc, după ce a fost lovită de o rachetă. Un alt oraș din nordul Ucrainei, Jytomyr, a fost lovit de rachete peste noapte, a declarat comandamentul Forțelor Terestre ucrainene pe Facebook.

Statul major al forțelor armate ucrainene a descris luptele de duminică drept „o perioadă dificilă” pentru armată, spunând că trupele ruse „au continuat să bombardeze în aproape toate direcțiile”.

Cu toate acestea, membrii forțelor de apărare din baza aeriană militară Vasylkiv din sud-vest de Kiev rezistă loviturilor de artilerie și atacurilor rusești.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri externe » Război Rusia - Ucraina, ziua 5 LIVE TEXT. Rusia continuă asaltul asupra Kievului / Kremlinul amenință țările care ajută Ucraina cu arme letale și carburanți: "Vor fi responsabile"