Ce înțelegere a făcut Iohannis cu șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, în Emiratele Arabe Unite
Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu unul dintre cei mai bogaţi şi mai influenţi oameni din lume: Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite. Averea familiei Al Nahyan este estimată la peste 170 de miliarde de euro. La întâlnire au participat şi miniştrii Energiei, Cercetării şi Educaţiei plus Raed Arafat. După discuţiile oficiale, cei doi lideri au asistat la semnarea unor documente de colaborare în energie, securitate cibernetică și educaţie.
De Redactia Observator la 20.03.2023, 21:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Administrația prezidențială a anunțat că în timpul vizitei oficiale au fost semnate mai multe documente în domeniile energiei, securității cibernetice, educației și protecției civile.
„Ținând cont de potențialul semnificativ de cooperare între Ministerul Energiei din România și Ministerul Energiei și Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite în domeniul energiei din surse regenerabile, al eficienței energetice, al energiei nucleare, al aprovizionării cu produse petroliere și gaze naturale, inclusiv hidrogen din surse regenerabile, precum și al dezvoltării infrastructurii energetice, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere în domeniul energiei între Ministerul Energiei din România și Ministerul Energiei și Infrastructurii din Emiratele Arabe Unite”, au anunțat reprezentanții Palatului Cotroceni.
Potrivit acestora, memorandumul în domeniul energiei urmărește „intensificarea cooperării bilaterale în vederea consolidării securității energetice, în domenii precum: eficiența energetică și promovarea surselor de energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv sursele regenerabile de energie; aprovizionarea cu produse petroliere și cu gaze naturale; producerea și transportul de hidrogen produs din surse regenerabile, dezvoltarea de noi tehnologii energetice cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.”
Acord între MASDAR (Abu Dhabi Future Energy Company) și Hidroelectrica
Tot în domeniul energiei, a fost semnat un Acord de asociere de participațiune între MASDAR (Abu Dhabi Future Energy Company), companie de energie regenerabilă deținută de guvernele Emiratelor Arabe Unite, și Hidroelectrica, pentru producția de energie regenerabilă. Prin acest Acord, părțile vor înființa o societate mixtă în scopul dezvoltării, investiției, construcției și exploatării în domeniu în România, cu obiectivul de a accelera implementarea proiectelor de energie regenerabilă, a mai anunțat administrația prezidențială.
Totodată, a fost semnat și un Memorandum de Înțelegere între SN Nuclearelectrica și Emirates Nuclear Energy Corporation, care vizează „evaluarea parteneriatelor potențiale în domeniul proiectelor din România, Emiratele Arabe Unite și posibil în regiunea Europei Centrale și de Est, inclusiv cele privind reactoarele modulare mici (SMR), participarea la lanțul de furnizori pentru susținerea operării centralelor nuclearoelectrice, dezvoltarea capabilităților în domeniul managementului de proiect, dezvoltarea capabilităților de planificare, pregătire și formare a resursei umane specializate.”
Relații mai strânse în domeniul securității cibernetice între Emiratele Arabe Unite și România
În domeniul securității cibernetice a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea între Directoratul Național de Securitate Cibernetică din România și Consiliul pentru Securitate Cibernetică din Emiratele Arabe Unite. Cele două instituții își propun să coopereze în vederea consolidării eforturilor reciproce pentru detectarea, prevenirea, eliminarea efectelor atacurilor informatice și îmbunătățirii cooperării în răspunsul la incidentele privind securitatea cibernetică, a explicat partea română.
De asemenea, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperarea în domeniul educației universitare. Cele două ministere de profil vor promova schimbul de informații și bune practici în ceea ce privește asigurarea calității în educație și recunoașterea reciprocă a calificărilor și vor susține dezvoltarea de parteneriate între instituțiile educaționale din cele două state, a mai spus Administrația prezidențială.
În plus, cele două structuri de protecție civilă ale României și Emiratelor Arabe Unite au semnat un Memorandum de înțelegere, reprezentând „un demers solid de intensificare a bunei cooperări existente între cele două state, precum și pentru crearea unor noi premise pentru îmbunătățirea sistemelor de răspuns la situații de urgență.” Documentul de cooperare va oferi părților semnatare un cadru legal pentru întărirea cooperării în plan bilateral, inclusiv prin schimburi periodice de informații și experiențe, lecții învățate și bune practici cu privire la managementul situațiilor de urgență, îmbunătățirea rezilienței organizaționale și societale, respectiv pentru creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la riscurile existente și emergente, a precizat Administrația prezidențială.
Din delegația oficială care l-a însoțit pe președintele României au făcut parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, și directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean.