Antena LIVE

Curs valutar

Ce s-a descoperit pe o insulă tropicală, care nu poate fi vizitată de turişti

Diego Garcia, o insulă din Oceanul Indian, este un paradis exotic cu plaje cu nisip alb, înconjurată de ape cristaline. Dar nu este o destinație turistică. Accesul este strict interzis majorității civililor – fiind locul unei baze militare ultra-secrete a Regatului Unit și Statelor Unite. Insula, care este administrată de Londra, se află în centrul unei dispute teritoriale de lungă durată între Regatul Unit și Mauritius, iar negocierile s-au intensificat în ultimele săptămâni.

De la 30.09.2024, 17:24
WhatsApp
Ce s-a descoperit pe o insula tropicală, care nu poate fi vizitată de turişti BBC

Diego Garcia se află la o distanţă de ce aproximativ 1.600 km de cel mai apropiat ţărm. Nu există zboruri comerciale şi nici pe cale maritimă nu este uşor de ajuns acolo. Pentru a călca propriu-zis pe insulă este nevoie de un permis, acordat doar persoanelor cu legături cu personalul militar sau cu autoritățile britanice care administrează teritoriul. O echipă BBC a obținut acces fără precedent pe insulă, iar reportajul dezvăluie multe aspecte necunoscute publicului larg.

Diego Garcia este una dintre cele aproximativ 60 de insule care formează Arhipelagul Chagos sau Teritoriul Britanic al Oceanului Indian – ultima colonie stabilită de Regatul Unit, separată de Mauritius în 1965. Ca reper, se află la jumătatea distanței între Africa de Est și Indonezia.

Insula este de o frumusețe naturală uluitoare, de la vegetația luxuriantă până la plajele albe imaculate, și găzduiește, de asemenea, cel mai mare artropod terestru din lume – crabii de cocotier. Însă, în ciuda atmosferei exotice, există constant memento-uri că aici se află totuşi o bază militară. În fiecare dimineaţă se efectuează exerciţii militare, iar soldaţii americani și britanici urmăresc cu atenție toate mișcările din curte.

Insula exotică cu un trecut brutal

Pe acelaşi subiect

Dar există și indicii care arată trecutul sângeros al insulei. Când Regatul Unit a preluat controlul Insulelor Chagos – Diego Garcia fiind cea mai sudică – de la fosta colonie britanică Mauritius, a dispus evacuarea rapidă a celor 1.000 de locuitori pentru a face loc bazei militare. Pe insulă au fost aduşi sclavi din Africa, Mozambic şi Madagascar pentru a lucra pe plantaţiile britanice. Aceştia s-au dezvoltat într-o populaţie aparte cu limbă şi obiceiuri specifice. În 1965, Marea Britanie a creat Teritoriul Britanic Maritim în care este inclus arhipelagul, iar insula a fost închiriată până în 2036 Statelor Unite care au trimis aici 3.000 de soldaţi.

Matthew Savill, un director în cadrul think tank-ului Rusi, a declarat că Diego Garcia este o bază „extrem de importantă datorită poziției sale în Oceanul Indian și a facilităților pe care le are: port, depozit și aerodrom”.  Cea mai apropiată facilitate britanică se află la aproximativ 3.400 km distanță, iar pentru SUA, la aproape 4.800 km, insula fiind, de asemenea, un loc important pentru „observația spațială”. 

Baza este, de asemenea, unul dintre „puținele locuri disponibile la nivel mondial pentru a reîncărca submarine” cu arme precum rachetele Tomahawk, iar SUA a poziționat o cantitate mare de echipamente și stocuri acolo pentru situații de urgență. 

Walter Ladwig III, conferențiar senior la King’s College London, a transmis că baza îndeplinește „o mulțime de roluri importante” - dar că „există un anumit nivel de secretomanie care pare să depășească ceea ce vedem în alte locuri”. 

Zvonuri privind închisori CIA pe insula Diego Garcia

Au existat, de asemenea, zvonuri cu privire la faptul că insula Diego Garcia este folosită de CIA pentru a ţine şi a interoga suspecții de terorism. Guvernul britanic a confirmat în 2008 că pe insulă s-au efectuat mai multe zboruri care transportau suspecți de terorism, în 2002. „Deținuții nu au părăsit avionul, iar guvernul SUA ne-a asigurat că niciun deținut american nu a fost vreodată ținut pe insula Diego Garcia”, a declarat fostul secretar britanic de Externe David Miliband.

În aceeași zi, fostul director al CIA, Michael Hayden, a spus că informațiile furnizate anterior „în bună credință” Regatului Unit cu privire la zborurile de predare - care afirmau că acestea nu au aterizat acolo - s-au dovedit a fi „greșite”. „Niciuna dintre acele persoane nu a fost vreodată parte a programului CIA. Una a fost, în cele din urmă, transferată la Guantanamo, iar cealaltă a fost extrădată în țara sa de origine. Acestea au fost operațiuni de predare, nimic mai mult”, a spus el, negând rapoartele că CIA ar fi avut o facilitate de detenție pe Diego Garcia.

Ani mai târziu, Lawrence Wilkerson, șeful de cabinet al fostului secretar de stat american Colin Powell, a declarat pentru Vice News că potrivit unor surse, insula Diego Garcia a fost folosită ca un loc „unde oamenii erau temporar găzduiți și interogați din când în când”.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

insula baza militara sua marea britanie
Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Insula exotică superbă, dar care este interzisă publicului. Ce secrete ascunde...
Fanatik.ro
Publicat 30.09.2024
„Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”. Cum umilește...
spotmedia.ro
Publicat 30.09.2024
Cum au ascuns chinezii că li s-a scufundat cel mai nou submarin nuclear
spotmedia.ro
Publicat 27.09.2024
Cele trei ZODII norocoase care se pot îmbogăți de pe urma moștenirilor. Mihai...
Gandul
Publicat 28.09.2024
Partea nevăzută a vieții unor români din Suedia. „A început să arunce...
Adevărul
Publicat 30.09.2024
Cum arată copiii Andreei Samson de la Asia Express. Actrița avea un bebeluș...
A1
Publicat 25.09.2024
Horoscopul zilei de 1 octombrie 2024. Leii se gândesc la fericirea lor. Află ce...
CaTine
Publicat 30.09.2024
A venit iarna în România! Imagini cu stratul de zăpadă care s-a depus deja în...
spynews.ro
Publicat 30.09.2024
Un fanatic al fotbalului ridică în picioare stadioane, dar nu cu mingea »...
GSP
Publicat 29.09.2024
Horoscop octombrie 2024. Schimbări dramatice, decizii importante, șanse unice...
Click.ro
Publicat 29.09.2024
Ce mașini nu ar cumpăra un mecanic niciodată. Ce probleme au aceste vehicule...
Useit
Publicat 30.09.2024
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la...
Redacţia.ro
Publicat 27.09.2024
VIDEO. A nins în România. Drumarii intervin cu utilaje şi dau cu material...
libertatea.ro
Publicat 30.09.2024
Hailey Bieber a mers la biserică îmbrăcată cu o haină luxoasă de 5700 de...
ZU
Publicat 30.09.2024
Ciorbă de fasole. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 30.09.2024
Cum gătești dovleacul pentru copii. Trucuri simple și rapide
Deparinti
Publicat 30.09.2024
Motivul pentru care un primar l-a amendat de 28 de ori pe un milionar român:...
ziare.com
Publicat 30.09.2024
Kate del Castillo face istorie la Hollywood, însă rămâne fidelă principiilor...
Happy
Publicat 30.09.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Pozițiile corecte pentru un somn odihnitor. Cum este indicat să dormi
Medicool
Publicat 30.09.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024