Cea mai mare furtună formată vreodată în Mediterana a lovit Grecia
Grecia este în alertă. Ciclonul Zorba a lovit deja continentul, iar rafalele de vânt sunt aşteptate să atingă şi 120 de kilometri pe oră.
De Redactia Observator la 29.10.2018, 15:29- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Grecia este în alertă. Ciclonul Zorba a lovit deja continentul, iar rafalele de vânt sunt aşteptate să atingă şi 120 de kilometri pe oră. Cea mai mare furtună formată vreodată în Marea Mediterană a lovit şi destinaţii turistice frecventate de români, precum insulele Creta, Zakynthos sau Evia.
Sudul Peloponezului a simţit primul puterea naturii. Forţa cu care înaintează ciclonul le-a amintit grecilor de faimosul personaj Alexis Zorba, după care l-au şi botezat.
Dar autorităţile avertizează că nu este loc de glumă. În cursul serii, Zorbas, căruia meteorologii i-au dat denumirea ştiinţifică Medicane va atinge, pe alocuri, puterea unui uragan.
Preventiv, autorităţile au emis cod roşu de vânt şi le-au transmis localnicilor să iasă din case doar dacă este absolut necesar. În Atena, unde trăiesc mii de români, ciclonul a lovit, de asemenea.
VERONICA TODOR, corespondentul Observator în Grecia: S-au dat avertizări, iar armata este în alertă. De două zile, pe străzile din Atena unde sunt copaci în pericol de a cădea peste case, de a rupe liniile de curent, au fost tăiaţi.
Atenţionare de la MAE
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru românii aflaţi în zonele vizate de furia naturii.
Tudorel Merisan, român stabilit în Creta: "Păi în Creta, să se ridice valuri de 12 metri este o problemă foarte mare pentru că sunt magazine pe mal şi e zonă turistică. Sezonul turistic e încă în floare şi s-au alarmat, într-adevăr autorităţile."
Înainte să ajungă în Grecia, Zorbas a îngenunchiat Sicilia. Cele mai mari pagube sunt în zonele de coastă. Valurile au atins 7 metri înălțime şi au inundat străzile și casele din cartierele de pe litoral. În Catania, bărcile din port au fost distruse.