Cea mai mare problemă a Ucrainei în războiul cu Rusia. De ce se tem aliaţii Kievului
Război în Ucraina. Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat miercuri că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul în lupta sa cu Rusia este faptul că aliaţii săi se tem să aprobe noi politici de sprijinire a Ucrainei de teama unei escaladări, relatează Reuters.
De Redactia Observator la 29.08.2024, 10:06Observaţia ministrului de externe Dmitro Kuleba a venit la o zi după ce ministrul rus de externe a declarat că Occidentul „se joacă cu focul” luând în considerare posibilitatea de a permite Kievului să lovească adânc în Rusia şi a avertizat cu privire la riscurile celui de-al Treilea Război Mondial.
„Încă de la începutul invaziei la scară largă, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este dominaţia conceptului de escaladare în procesele decizionale din rândul partenerilor noştri”, a declarat Kuleba.
La mai bine de 2 ani şi jumătate de la invazia la scară largă a Rusiei, Kievul face presiuni asupra Occidentului pentru a-i oferi arme cu rază lungă de acţiune - şi autorizaţia - pentru a lovi ţinte aflate în interiorul teritoriului rus. De asemenea, Ucraina doreşte să fie ajutată de aliaţi să doboare rachetele care se apropie.
Kuleba a făcut acest comentariu în timpul unei discuţii cu ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, care a fost urmărită în direct de publicul din Polonia. „Războiul este întotdeauna despre o mulţime de chestiuni concrete: bani, arme, resurse, dar problemele reale sunt întotdeauna aici, în cap”, a spus el. „Majoritatea partenerilor noştri se tem să discute despre viitorul Rusiei... Acest lucru este foarte supărător, deoarece dacă nu vorbim despre viitorul sursei de ameninţare, atunci nu putem construi o strategie”, a subliniat şeful diplomaţiei ucrainene.
- Kremlinul avertizează Europa că va plăti mai mult pentru gaze, dacă Ucraina nu prelungeşte acordul de tranzit
- Jurnalist român, ameninţat cu moartea de bloggerii militari ruşi pentru că a făcut un reportaj în Kursk:...
- Expert, despre miza arestării lui Pavel Durov în Franţa: "Reprezintă o ecuaţie nerezolvată"
- Rusia acuză că SUA transportă biomateriale din Ucraina prin R. Moldova şi România. Reacţie fermă de la...
Ucraina, "dependentă" de ajutorul Occidentului
Ucraina s-a bazat foarte mult pe Occident pentru a-i furniza arme, mijloace şi asistenţă financiară pentru a rezista în faţa Rusiei şi a riposta împotriva trupelor Moscovei. Kievul a lansat o ofensivă transfrontalieră majoră în regiunea Kursk din Rusia pe 6 august, în ceea ce liderul rus Vladimir Putin a numit o „provocare masivă”.
În timpul întâlnirii cu Kuleba, ministrul polonez de externe Sikorski a declarat că, în timp ce Rusia foloseşte arme cu rază lungă de acţiune împotriva Ucrainei, aliaţii ar trebui „să lase Ucraina să lupte cu orice are, cu orice i-au furnizat” şi a îndemnat să i se dea „mai mult”.
El a mai spus că oamenii candidatului republican la preşedinţia SUA Donald Trump au o idee despre cum să pună capăt războiului. „Unii dintre aceşti oameni spun că planul este de a accelera sfârşitul războiului prin ameninţarea lui Putin cu escaladarea”, a punctat Sikorski.
Ministrul polonez de externe a sugerat folosirea şi altor stimulente pentru a opri războiul. „Ajutaţi-ne să convingem unii dintre aliaţii noştri europeni să nu extindă împrumutul doar pe baza activelor ruseşti îngheţate, ci să ne lase să confiscăm activele agresorului şi să le dăm victimei agresiunii”, a spus el.