Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Jurnalist român, ameninţat cu moartea de bloggerii militari ruşi pentru că a făcut un reportaj în Kursk: "Dosarul penal nu e la fel de eficient ca o rachetă Iskander"

Război în Ucraina. Un jurnalist român a intrat în vizorul bloggerilor militari ruşi şi a fost ameninţat cu moartea pentru că a intrat pe teritoriul Rusiei şi a relatat situaţia din Kursk. Ruşii au mai ameninţat jurnalişti CNN, Deutsche Welle sau Rai. Românul ar putea fi al optulea jurnalist străin pentru care ruşii deschid dosar penal pentru trecere ilegală a frontierei.

de Redactia Observator

la 28.08.2024 , 22:27

Jurnalist român, ameninţat cu moartea de bloggerii militari ruşi pentru că a făcut un reportaj în Kursk: "Dosarul penal nu e la fel de eficiente ca o rachetă Iskander"
- Telegram / Dva Majors

"Un alt reprezentant al unei țări NATO a încălcat granița de stat a Federației Ruse. Corespondentul site-ului român HotNews, Mircea Barbu, a făcut un reportaj de propagandă despre ocuparea a unei părți din regiunea Kursk de către Forțele Armate ale Ucrainei. Este semnificativ faptul că jurnalistul acestei publicații explică cititorilor că este imposibil să dezvăluie numele așezărilor în reportaj "deoarece călătoria reprezintă o trecere neautorizată a frontierei de stat dintre Rusia și Ucraina". Nici măcar nu își mai ascund intenția directă acum.

Este evident că astfel de rapoarte sunt deja de natură demonstrativă și au scopul de a cauza prejudicii reputației Rusiei. Dosarale penale nu mai sunt la fel de eficiente ca rachetele Iskander sau bombele cu planare FAB-500. "Jurnaliştii" Reuters, morți în RPD (n.r. Republica Populară Donețk), au aflat deja de săptămâna trecută că pedeapsa e inevitabilă. Aceștia nu sunt de fapt jurnaliști. Aceștia sunt mercenari informaționali", relatează canalul militar rus Dva Majors, urmărit de peste 1,1 milioane de oameni.

Şi alţi jurnalişti străini au fost ameninţaţi

Articolul continuă după reclamă

Pe 24 august, armata rusă a lovit cu o rachetă Iskander un hotel din orașul Kramatorsk, din Donețk unde era cazat un grup de șase jurnalișți și colaboratori ai agenției Reuters. Ryan Evans, un fost soldat britanic devenit consilier de securitate a murit. Doi dintre jurnalişti agenţiei Reuters au fost răniți, dintre care unul e în stare gravă.

Începând cu 17 august, Rusia a deschis dosare penale pe numele a șapte jurnaliști pe care îi acuză că au trecut granița ilegal din Ucraina în regiunea rusă Kursk. Este vorba de Nick Connolly, jurnalist de la Deutsche Welle care lucrează în Ucraina, Natalia Nagornaia, jurnalistă de la canalul de televiziune ucrainean 1+1, Nick Paton Walsh, jurnalist de la postul american de televiziune CNN, Stefania Battistini şi Simone Traini, două jurnaliste italiene de la postul public de televiziune RAI, Diana Butsko şi Olessia Borovik, două jurnaliste ucrainene.

Aceşti jurnalişti au relatat în special din oraşul rus Sudja, situat la aproximativ zece kilometri de graniţa cu Ucraina şi pe care Kievul pretinde că l-a cucerit complet. Jurnaliştii vizaţi de aceste investigaţii nu se află în Rusia, dar riscă până la cinci ani de închisoare, conform Codului Penal rus.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Jurnalist român, ameninţat cu moartea de bloggerii militari ruşi pentru că a făcut un reportaj în Kursk: "Dosarul penal nu e la fel de eficient ca o rachetă Iskander"