Cel puţin 10 persoane sunt dispărute sub dărâmături în Turcia, după ce o clădire cu două etaje s-a prăbuşit
O clădire cu două etaje, în care se aflau mai multe magazine s-a prăbușit marți în estul Turciei, îngropând cel puțin 10 persoane sub dărâmături.
De Redactia Observator la 09.11.2021, 21:46Incidentul s-a produs pe o stradă aglomerată din orașul Malatya, în timpul orelor de vârf, în timp ce angajaţii se pregăteau de închiderea magazinelor, clienţii fiind în drum spre casă de la serviciu, scrie RFI.
Martorii spun că prăbuşirea clădirii s-ar fi produs din cauza ultimelor reparațiilor de renovare, care au dus la deteriorarea uneia dintre coloanele de susținere. "Am auzit mai întâi un trosnet și apoi clădirea s-a prăbușit. A apărut un nor de praf. A fost ca ziua judecății", a declarat Turhan Cobanoglu.
Serviciul de urgență al AFAD din Turcia a anunțat că 13 persoane au fost transportate de urgență la spital, în timp ce salvatorii căutau semne de viață sub grămezile moloz.
Doi dintre cei salvați au suferit răni grave
- "Am crezut că e cutremur". Un bloc de 22 de etaje, nou construit, s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din...
- Doi tineri de 21, respectiv 27 de ani, găsiți morți într-o clădire din Cluj-Napoca. Unul dintre ei era dat...
- Final fericit pentru motanul Marius, blocat timp de 11 zile într-o clădire pe cale să se prăbuşească. Zeci de...
Oficialii au emis rapoarte contradictorii despre câți oameni se credea că se aflau în diferitele restaurante și magazine atunci când clădirea s-a prăbușit la ora locală 16:50.
Primarul Osman Guder a declarat pentru presa locală că numărul persoanelor rămase blocate ar fi între 20 și 25. Principalul președinte al partidului de opoziție CHP din Malatya, Enver Kiraz, a crescut numărul pesoanelor blocate până la 30. "La primul etaj era un restaurant cu pui, un vânzător de nuci uscate și o brutărie. Iar la etajul doi era o cafenea", a declarat Kiraz la AFP.
Imaginile din presa turcă i-au arătat pe salvatori folosind excavatoare pentru a îndepărta bucăţi mari de moloz și încercând să asculte semne venite din parte supraviețuitorilor. Turcia a fost zguduită de o serie de dezastre -- inclusiv un val de incendii de pădure și două inundații fulgerătoare -- care au provocat aproximativ 100 de morți în acest an. Președintele Recep Tayyip Erdogan a fost supus unei presiuni politice acerbe când s-a constatat, în august, că Turcia nu mai avea avioane de stingere a incendiilor funcționale.
Inundațiile fulgerătoare au distrus case din văile de munte și au stârnit întrebări despre motivul pentru care oficialii au aprobat licențele de construcție pentru regiunile predispuse la fenomene meteorologice violente.