Antena LIVE

Cel puţin 33 de ruşi ar fi murit în atacul asupra navei Novocerkassk. Ucrainenii spun că au scufundat uriaşa navă de război a Rusiei

Război în Ucraina. Cel puțin 19 marinari ruși au fost răniți și alţi 33 sunt daţi dispăruți, consideraţi morţi, după ce Ucraina a lovit cu rachete Storm Shadow nava rusească de asalt amfibiu Novocerkassk în portul Feodosia din Crimeea.

De la 27.12.2023, 15:56
Cel puţin 33 de marinari ar fi murit în atacul asupra navei Novocerkassk. Ucrainenii spun că au scufundat uriaşa navă de război a Rusiei Telegram

Kievul a anunţat marţi dimineaţă că a distrus una dintre navele importante de război ale Moscovei în portul Feodosia, din Crimeea. Astra, un canal rusesc independent de ştiri, de pe aplicaţia Telegram, a scris miercuri că la bordul navei se aflau 77 de marinari la momentul atacului de pe 26 decembrie. Pe lângă cei 33 de marinari dispăruți, suspectaţi a fi morţi, 19 marinari au fost răniți.

"Nivelul daunelor cauzate navei Novocerkassk este de dimensiuni cosmice. Până și epava sa este aproape inexistentă. Potrivit surselor ucrainene, nava era plină de drone Shahed, Rusia era gata să le transporte în continuare. În cele din urmă, au explodat unde trebuia", a scris analistul Sergej Sumlenny.

"Războinicii ucraineni au transformat nava de debarcare rusă Novocerkassk - acum este un submarin" este gluma publicată de Ministerul ucrainean al Apărării. 

Pe acelaşi subiect

Cel puţin 33 de marinari ar fi murit în atacul asupra navei Novocerkassk

Cel puţin 33 de marinari ar fi murit, marţi, în atacul efectuat de armata ucraineană împotriva navei de debarcare a flotei ruse de la Marea Neagră Novocherkassk, potrivit canalului de Telegram Astra. În plus, alte 19 persoane aflate pe navă ar fi fost rănite ca urmare a impactului unei rachete de tip Storm Shadow lansată de Forţele Armate Ucrainene. Separat, o angajată a portului a murit, iar alţi 4 civili au fost răniți.

Potrivit Astra, care citează surse, în momentul atacului, la bordul navei Novocerkassk se aflau 77 de marinari, printre ei şi tineri recruţi. Un alt canal rusesc de Telegram, Agentstvo, a relatat că la bordul navei Novocerkassk se aflau marinari în momentul atacului, fără a oferi detalii clare. 

Dmytro Pletenchuk, un purtător de cuvânt al Marinei Ucrainene, a transmis miercuri că nava de debarcare Novocerkassk trebuia să aibă personal la bord, chiar și atunci când era în port. Rezultatul atacului asupra navei este încă în curs de stabilire, potrivit acestuia. 

Marţi, Ministerul Apărării rus a recunoscut doar un deces şi patru răniţi în atacul care a avut loc în portul Feodosia din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014. Singura persoană identificată oficial ca decedată este Nadejda Tolscina, angajată a serviciului de securitate portuară.

Ucrainenii spun că nava a fost scufundată, deşi Moscova nu recunoaşte decât avarii

Astra şi alte mass-media independente susţin că nava a fost scufundată, deşi pentru moment Moscova nu recunoaşte decât pagube, în legătură cu care ministrul apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele rus Vladimir Putin.

"Felicitări Forţelor noastre armate pentru că au adăugat încă o navă la flota rusă de submarine din Marea Neagră. Ocupanţii săi nu vor găsi un loc fericit şi liniştit în Ucraina", a scris marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe canalul său de Telegram.

Filmul atacului din Portul Feodosia din Crimeea

Mai multe explozii au zguduit portul Feodosia din Crimeea pe 26 decembrie, în jurul orei 03:00 dimineaţa. Surse ucrainene au relatat că o navă despre care se presupune că transporta muniție de fabricație iraniană a fost aruncată în aer, iar un incendiu a izbucnit în port.

Generalul Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, a confirmat că avioane ucrainene au aruncat în aer nava de debarcare Novocerkassk. Ulterior s-a aflat că uriaşa navă de război a fost lovită de rachete de croazieră lansate de aeronave ale Forțelor Aeriene Ucrainene.

Ministerul rus al Apărării susţine că Novocerkassk a fost avariată în timp ce respingea un atac al Forțelor Armate Ucrainene. Potrivit Moscovei, în timpul bătăliei două avioane de vânătoare ucrainene Su-24 care lansau rachete au fost distruse de sistemele de apărare aeriană. Forțele aeriene ucrainene au negat acest lucru.

Nu este prima dată când ucrainenii lovesc puternic flota rusă din Marea Neagră. În aprilie anul trecut, Rusia a recunoscut, de asemenea, un singur deces şi 27 dispăruţi în scufundarea navei amiral a flotei ruse la Marea Neagră, Moskva, care a fost lovită de o rachetă ucraineană. Ucraina reuşise deja să distrugă o altă mare navă de debarcare a flotei ruse de la Marea Neagră, Saratov, în atacul din 24 martie 2022 împotriva portului Berdiansk (Marea Azov), în care a fost avariată inclusiv nava Novocerkassk.

Ultima lovitură majoră aplicată armadei ruse a avut loc în septembrie, când Kievul a atacat cu rachete de croazieră portul Sevastopol din Crimeea, avariind o navă de debarcare şi un submarin rus care se aflau la reparat pe un şantier naval.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina nava crimeea
Întrebarea zilei
Mergeţi cu plăcere la job?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul care poate trata depresia. Oamenii de știință au făcut o descoperire...
Fanatik.ro
Publicat 15.05.2024
Acestea sunt cele mai periculoase orașe din lume. Infractorii mișună pe străzi
Fanatik.ro
Publicat 14.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
În spatele ușilor închise. China mărește AJUTORUL pentru industria de...
Gandul
Publicat 14.05.2024
Momente emoţionante la tribunal: un bărbat înjunghiat de fiica vitregă a cerut...
Adevărul
Publicat 13.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 16 mai 2024. Gemenii au de dus o conversație importantă....
CaTine
Publicat 15.05.2024
Carmen Grebenișan, totul despre partaj! Influencerița a spus lucrurilor pe nume:...
spynews.ro
Publicat 14.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest...
Click.ro
Publicat 13.05.2024
Cum poți restricționa pe cineva pe Facebook Messenger fără să își dea...
Useit
Publicat 15.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie....
Redacţia.ro
Publicat 14.05.2024
Vedeta care a organizat „petrecerea goală” de la Moscova, consiliată de...
libertatea.ro
Publicat 14.05.2024
Tot ce trebuie să știi despre Tyla, cântăreața care domină listele cu cele...
ZU
Publicat 14.05.2024
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Hello taste
Publicat 15.05.2024
Ce este sindromul copilului mijlociu și cum să îi protejezi personalitatea
Deparinti
Publicat 14.05.2024
Român terorizat de vecinul interlop: "Să-ți fie frică să suni la...
ziare.com
Publicat 15.05.2024
De ce Thalía continuă să o sune pe mama sa, care a decedat în urmă cu 13 ani....
Happy
Publicat 14.05.2024
Proprietățile medicinale ale apei cu castraveți. Cum îți poate completa dieta
Medicool
Publicat 14.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024