Cel puţin 9 morţi în urma ciclonului Sitrang, în Bangladesh: "Părea că marea vine să ne ia. Tot ce am putut face a fost să ne rugăm"
Un ciclon a traversat marţi coasta Bangladeshului lăsând în urmă cel puţin nouă morţi, case distruse, copaci dezrădăcinaţi şi drumuri, linii de înaltă tensiune şi de comunicaţii întrerupte, au anunţat autorităţile, potrivit agerpres.
De Redactia Observator la 25.10.2022, 11:02Evacuările în masă dispuse înainte ca ciclonul Sitrang să atingă zona de uscat pe coasta de vest au contribuit la salvarea de vieţi, însă numărul victimelor şi amploarea pagubelor vor fi cunoscute după ce reţelele de comunicaţie vor fi cu restabilite, au indicat autorităţile.
"A fost groaznic, părea că marea venea să ne ia cu ea", a declarat pentru Reuters Mizanur Rahman din districtul Bhola după ce comunicaţiile au fost restabilite în cartierul său. "Am petrecut o noapte fără somn; tot ce am putut face a fost să ne rugăm", a adăugat el.
Reţelele de electricitate şi de telefonie au fost întrerupte
Ciclonul a lovit Golful Bengal cu rafale de vânt de până la 88 km/h şi valuri de furtună de aproximativ 3 metri înălţime, care au inundat zonele costiere joase. Reţelele de electricitate şi de telefonie au fost în mare parte întrerupte, iar regiunile de pe coastă au fost scufundate în întuneric, au precizat autorităţile.
Nu au fost raportate pagube majore în taberele de refugiaţi din sud-estul Bangladesh-ului, unde peste un milion de refugiaţi rohingya din ţara vecină Myanmar trăiesc în adăposturi precare.
Autorităţile au sfătuit un număr de circa 32.000 de refugiaţi rohingya care s-au mutat din tabere pe o insulă cu risc de inundaţii din Golful Bengal să rămână în spaţii interioare.
"Am simţit forţa vântului puternic, dar am fost cruţaţi", a declarat pentru Reuters, prin telefon, refugiatul rohingya Mohammed Arman.
9 victime în urma ciclonului Sitrang
Ploi abundente au căzut pe străzile capitalei, Dacca, provocând unele inundaţii şi perturbări ale traficului care i-au afectat pe navetişti.
Ciclonul a lovit, de asemenea, statul Bengalul de Vest din estul Indiei. Asia de Sud a cunoscut în ultimii ani o multiplicare a episoadelor de fenomene meteorologice extreme care au provocat pagube extinse. Ecologiştii avertizează asupra faptului că schimbările climatice ar putea conduce la un număr mai mare de dezastre, cu precădere în regiuni precum Bangladesh, o ţară cu populaţie densă.
Farah Kabir, director al filialei din Bangladesh a grupului ActionAid, a declarat că în 2022 s-au înregistrat urgenţe climatice, cum ar fi inundaţii şi secete "de o amploare fără precedent".
"Criza climatică este în creştere, iar aici, în Bangladesh, noi îi simţim ferocitatea", a precizat el. "Când fenomene meteorologice extreme, precum ciclonul Sitrang, lovesc, comunităţile sunt devastate. Avem nevoie urgent de acces la fonduri care sprijină comunităţile afectate de realitatea crizei climatice", a adăugat Kabir.
În 2020, ciclonul Amphan, al doilea "super ciclon" înregistrat vreodată în Golful Bengal, a ucis peste 100 de persoane în Bangladesh şi India şi a lăsat în urmă milioane de sinistraţi.