Cele mai multe state europene menţin închise pârtiile de schi în această iarnă
Din păcate, nu putem merge la schi în vestul Europei. Pandemia a blocat tot. Austria, Franţa şi Germania au închis deja pârtiile de schi şi impun restricţii dure în staţiunile montane, pentru a preveni răspândirea virusului. Doar Elveţia, care e scutită de presiunea Uniunii Europene, a dat undă verde pe pârtii.
De Redactia Observator la 03.12.2020, 21:44- Austria, Franţa şi Germania au închis deja pârtiile de schi.
- Elveţia a dat liber la schi, nefiind sub presiunea Uniunii Europene.
În Alpii elveţieni pare că nimic nu s-a schimbat de anul trecut. Singurele măsuri obligatorii sunt distanţarea şi purtarea măştii. Elveţia încearcă să-şi salveze turismul pe ultima sută de metri. Românii care merg acolo intră în carantină la întoarcere, Elveţia fiind pe lista galbenă.
Pe de altă parte, Germania, Italia şi Franţa au închis pârtiile şi încearcă să-şi ţină cetăţenii acasă.
Jean Castex, premierul Franţei: Scopul nostru este să evităm ca cetăţenii francezi să se infecteze în staţiunile de schi. O să facem asta prin impunerea unor controale aleatorii la graniţe.
Franţa va redeschide staţiunile montane doar de Crăciun, însă fără telescaune şi telecabine, iar restaurantele şi barurile rămân închise.
În semn de protest, sute de angajaţi din industria HoReCa au ieşit în stradă, iar primarul unei staţiuni a arborat steagul Elveţiei la ferestre.
Şi Austria închide tot. Iubitorii de schi se vor putea întoarce pe pârtii abia în Ajunul Crăciunului. Însă telecabinele vor funcţiona la capacitate redusă, iar restaurantele, barurile şi hotelurile vor fi închise până la în ianuarie.
Cancelarul Germaniei a cerut acord european pe problema staţiunilor de schi
În plus, de sărbători, austriecii impun carantina pentru cei care vin din ţările cu peste 100 de cazuri la 100.000 de locuitori.
Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: Schiatul este un sport, un sport care are loc afară şi care este individual. Aşa că din punct de vedere epidemiologic, trebuie evaluat diferit faţă de serviciile de catering, despre care ştim că sporesc riscul de infectare.
Restricţiile din staţiuni vin după apelul cancelarului Angela Merkel care a dorit un acord european în acest sens.