Cerul Elveţiei, luminat de zeci de mii de fulgere în nici 24 de ore. O femeie lovită de trăsnet luptă pentru viaţă, grav rănită
O furtună puternică a lovit Elveţia în miezul verii, serviciile meteorologice din ţara europeană raportând zeci de mii de fulgere înregistrate în doar 24 de ore. O femeie e grav rănită după ce a fost lovită de trăsnet, iar în unele părţi ale ţării grindina a reprezentat un real pericol. Între timp, anticiclonul Cerberus a ajuns în România. Termometrele vor arăta 50 de grade în plin soare și la nivelul solului, zilele următoare.
De Redactia Observator la 12.07.2023, 16:52Serviciile meteorologice elveţiene au raportat zeci de mii de fulgere în mai puţin de 24 de ore până miercuri dimineaţă, pe măsură ce un sistem de furtună s-a deplasat pe teritoriul acestei ţări muntoase, informează DPA.
Zeci de mii de fulgere au lovit Elveţia
SRF Meteo a raportat peste 70.000 de fulgere în întreaga ţară, în timp ce Meteonews Elveţia, peste 50.000. În cantonul Fribourg, o femeie a fost lovită de fulger şi este grav rănită. Poliţia nu a oferit alte detalii, relatează Agerpres.
Au fost semnalate rafale de vânt de peste 140 de kilometri pe oră, iar în unele părţi ale ţării au fost înregistrate puternice căderi de grindină. Din motive de securitate, check-in-ul pe aeroportul din Zurich a fost întrerupt pentru aproximativ o oră marţi seara.
- Anticiclonul Cerberus "topeşte" ţările din bazinul Mării Mediterane. Italia, Spania şi Grecia, toropite de...
- Valul de caniculă din Sahara va aduce temperaturi resimţite de 45 de grade. Vremea se schimbă radical de vineri
- Anticiclonul Cerberus a ajuns în România. Termometrele vor arăta 50 de grade în plin soare și la nivelul...
Chur, un oraş de pe malul Rinului aflat în cantonul Graubünden, a raportat marţi cea mai ridicată temperatură a anului în Elveţia, de 37,6 de grade Celsius.
Anticiclonul Cerberus a ajuns în România
Anticiclonul Cerberus, care a produs atât de multe probleme în jumătatea de sud a Europei, va rămâne activ şi în perioada următoare. Aerul fierbinte provenit din nordul Africii aduce temperaturi extrem de ridicate în România, chiar şi pentru luna lui Cuptor.
Valul de căldură a pătruns și în țara noastră. Cel puțin 35...36 de grade Celsius vor indica la umbră termometrele în Capitală, în perioada următoare, iar în Lunca Dunării va fi și mai cald. De altfel, avem în vigoare o atenționare cod galben de caniculă, care vizează jumătatea de sud-vest a țării, acolo unde, în orele următoare, aerul va deveni irespirabil. De mâine până duminică, arșița va cuprinde toată jumătatea de sud a României. Potrivit meteorologilor, temperaturile ar putea ajunge chiar la 40...41 de grade Celsius, iar în plin soare și la nivelul solului, vom avea cu zece grade mai mult.
Sudul Europei, devastat de fenomene meteorologice extreme
Din Portugalia până în Turcia, milioane de europeni suferă din cauza căldurii extreme. Cauza este un anticiclon venit din Sahara, care a primit numele Cerberus. Efectele sunt temperaturi de peste 40 de grade Celsius şi un aer uscat. Cele mai afectate state sunt Turcia, Grecia, Italia, Spania şi Portugalia. Ministerul de Externe de la București a emis o atenționare de călătorie pentru Spania, acolo unde termometrele vor arăta şi 44 de grade Celsius, în următoarele zile. Turiştii veniţi pentru o vacanţă de neuitat în Spania şi-au văzut planurile date peste cap de caniculă.
Şi italienii se topesc la soare. Temperatura va depăşi 40 de grade în Sicilia şi Sardinia. Dar avertismente de caniculă au fost emise şi pentru nouă mari centre turistice, între care Roma, Florenţa şi Torino. Aici mercurul a urcat numai până spre 38 de grade, destul ca o turistă britanică să leşine chiar în faţa Colosseumului. O alertă de călătorie a fost emisă de ministerul român de Externe şi pentru Grecia, destinaţia de vacanţă preferată de români în vacanţa de vară, pentru caniculă şi risc crescut de incendii în următoarele 6 zile.
Grindină uriașă în Franța
Peste 40 de grade au fost înregistrate şi în Franţa, chiar aproape de munţii Alpi. Dar aici, anticiclonul Cerberus nu a adus doar căldură ci şi furtuni violente însoţite de grindină. Rafalele de vânt au trecut de 100 de kilometri pe oră.
Ploile abundente au provocat un dezastru şi în Vermont, în nord-estul Statelor Unite. Inundaţiile calificate drept "istorice" sunt cele mai grave de la uraganul Irene, din 2011. Din fericire, acum nu au fost victime, dar peste o sută de oameni au fost salvaţi cu bărcile din casele cuprinse de ape. În schimb, în mai multe state din sudul ţării, oamenii ar primi bucuroşi ploaia ca să se mai răcorească. Dar seceta însoţeşte un val de căldură extremă cu temperaturi de peste 38 sau chiar 40 de grade Celsius. În Arizona, Phoenix este aproape un "oraş-fantomă" după 12 zile consecutive în care mercurul a urcat peste 43 de grade. Cercetătorii spun că fenomenele extreme - căldură, secetă sau furtuni violente - sunt efectul schimbărilor climatice care par să nu mai poată fi oprite.