Chiar dacă contraofensiva ucraineană se desfăşoară lent, Zelenski rămâne încrezător: Pas cu pas facem ca eliberarea Crimeei să fie din ce în ce mai realizabilă
Volodimir Zelenski recunoaşte că desfăşurarea contraofensivei ucrainene este mai lentă decât se prevedea. Liderul de la Kiev adaugă, însă, că armata ţării sale păstrează iniţiativa pe câmpul de luptă. Declaraţiile au fost difuzate după ce oficialităţi occidentale, citate de CNN, au pus la îndoială capacitatea Ucrainei de a recuceri toate teritoriile sale ocupate, în prezent, de Rusia.
De Redactia Observator la 09.08.2023, 08:32- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Contraofensiva este o acţiune complexă, care reprezintă o provocare pentru Ucraina, a spus preşedintele Zelenski într-o discuţie cu jurnalişti din America Latină. Totuşi, armata continuă să avanseze, chiar dacă ritmul este mai scăzut decât aşteptările. Astfel, iniţiativa strategică rămâne de partea Ucrainei. Declaraţiile preşedintelui pot reprezenta o reacţie la relatările CNN, potrivit cărora liderii occidentali primesc rapoarte tot mai pesimiste de pe câmpul de luptă.
Trupele ucrainene suferă mari pierderi iar o victorie decisivă, care să modifice echilibrul forţelor în conflict, este tot mai puţin probabilă. CNN adaugă că, după aşteptările "nerealiste" cu privire la contraofensivă, Occidentul face acum presiuni pentru ca Ucraina să accepte chiar şi cedări de teritoriu în schimbul păcii. Dar conducerea de la Kiev respinge orice asemenea cedare. Poate în mod semnificativ, Zelenski s-a referit în mesajul său zilnic la reintegrarea Crimeei, pe care Moscova a anexat-o încă din 2014 fără ca acest act să fie recunoscut internaţional.
Volodimir Zelenski: Pas cu pas, acţionăm pentru ca eliberarea Crimeei să fie tot mai realizabilă şi bine gândită.
Bilanţul bombardamentului rusesc asupra oraşului Pokrovsk din Donbas a ajuns la nouă morţi şi aproape 90 de răniţi. Rachetele lansate în două valuri au distrus sau avariat 12 blocuri de locuinţe, un hotel, sediile procuraturii locale şi fondului de pensii, o farmacie, magazine, cafenele şi maşini. Armata ucraineană a respins afirmaţiile ruşilor potrivit cărora atacul ar fi vizat comandamentul forţelor ucrainene de pe frontul din sud, care ar fi fost instalat într-una din clădiri.
Un purtător de cuvânt militar a amintit că Rusia a mai pretins, de câteva ori, că a distrus acel comandament care, totuşi, îşi continuă activitatea. Ucraina anunţă, pe de altă parte, o victorie pe frontul cibernetic: a blocat încercarea hackerilor ruşi de a pătrunde în sistemul informatic al forţelor armate. Ruşii urmăreau, astfel, să obţină informaţii despre acţiunile militare dar şi să planteze virusuri în sistem. La rândul lor, separatiştii pro-ruşi din Donbas acuză forţele ucrainene de un bombardament asupra oraşului Doneţk, soldat cu trei morţi şi 10 răniţi.