”Chicken game” între avioanele de luptă ale Chinei și cele ale SUA. Acțiunile Beijingului sunt la limita războiului, avertizează experții
Analiștii internaționali atrag atenția asupra manevrelor tot mai agresive ale avioanelor chinezești deasupra Oceanului Pacific, care au pus în pericol aeronave australiene și canadiene. Ei explică faptul că, în acest fel, Beijingul este mai ferm în ceea ce privește revendicările sale teritoriale, chiar dacă în acest fel există riscul apariției unor incidente care să ducă la război, notează CNN.
De Redactia Observator la 10.06.2022, 15:25Această amenințare ar putea fi una dintre temele principale ale summitului Shangri-la Dialogue, care va începe astăzi în Singapore. Atenția participanților și a presei internaționale va cădea asupra lui Lloyd Austin, secretarul american al apărării, și Wei Fenghe, omologul său chinez. Oficialii de la Washington au confirmat că prioritatea lor este stabilirea unor mecanisme de comunicare stabile între cele două părți, asta pentru a putea evita un conflict direct.
"Una dintre regulile de bază pe care intenționăm să le stabilim cu China este că ne vom caracteriza poziția și ei își pot caracteriza poziția", a declarat un oficial american. "Cred că depunem toate eforturile pentru a ne asigura că aceasta este o întâlnire profesionistă, substanțială".
Acțiunile Chinei se află într-o zonă gri
Experții avertizează că acțiunile chinezilor se plasează într-o zonă gri, în care acțiunile militare sunt folosite pentru atingerea unor scopuri politice dar fără a se ajunge la război. Se plasează în această categorie acțiunile Beijingului în Marea Chinei de Sud, acolo unde a făcut investiții masive pentru a-și susține pretențiile teritoriale, asta în ciuda deciziilor date de tribunalele internaționale.
Pe lângă aceste investiții, China recurge și la o serie de acțiuni la limită în relația cu celelalte puteri din regiune. În luna mai, un avion de luptă chinez J-16 se presupune că a tăiat și a lansat mici benzi mici de aluminiu, folosite pentru a ademeni rachete ghidate de radar, în calea unui avion australian de recunoaștere P-8, lângă Marea Chinei de Sud. Acest incident, clasificat ca fiind "foarte periculos" de Canberra, care a spus că metalul a intrat în motorul avionului, a fost urmat de afirmații similare din partea Canadei. În timp ce aceste incidente au alarmat SUA și pe aliații săi, Beijingul insistă că națiunile străine sunt de vină și a reacționat furios.
"Cu avionul australian care amenința grav suveranitatea și securitatea Chinei, armata chineză a răspuns cu măsuri profesioniste, sigure, rezonabile și legale. De atunci, partea australiană a confundat binele și răul și a răspândit în mod repetat dezinformări pentru a susține și a crea o confruntare", a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al apărării.
Oriana Skylar mastro, expertă în modul în care acționează armata chineză, subliniază faptul că Beijingul este încrezător în șansele sale în ceea ce privește jocurile pe care îl joacă în Pacific și că pleacă de la ideea că nu poți fi împins într-un război pe care nu vrei să îl porți.
Aceasta mai subliniază că aceste manevre periculoase ale piloților chinezi vizează doar avioanele aliaților Statelor Unite ale Americii din Pacific, ceea ce ar putea indica o posibilă încercare de a restrânge colaborarea acestora.
"Vizarea aliaților SUA, cum ar fi Canada și Australia, ar putea fi o modalitate de a cerceta punctele slabe ale unor astfel de coaliții și de a sensibiliza publicul din țările respective cu privire la pericolele cooperării militare împotriva Chinei", a explică Timothy Heath , expert al think tank-ului RAND Corp.