Antena Meniu Search
x

China trimite 30 de avioane de luptă în zona de apărare aeriană a Taiwanului

China a efectuat luni a doua cea mai mare incursiune din acest an în zona de apărare aeriană a Taiwanului, odată cu intrarea, potrivit Taipeiului, a 30 de avioane în această zonă, dintre care 20 de luptă, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 31.05.2022, 09:27

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Aceste incursiuni sunt cele mai mari din 23 ianuarie, când 39 de avioane au intrat în zona de identificare a apărării aeriene ("Adiz", conform acronimului în engleză) a insulei.

Ministerul apărării taiwanez a anunţat luni seară decolarea propriilor avioane şi desfăşurarea sistemelor de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitatea chineză.

Beijingul a început în ultimii ani campanii de incursiune în zona de apărare a Taiwanului pentru a-şi arăta nemulţumirea şi a menţine presiunea asupra aviaţiei îmbătrânite a Taipeiului, notează AFP.

Insula trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Chinei. Beijingul consideră acest teritoriu al său şi a promis că îl va recupera cu forţa dacă va fi necesar.

Pe acelaşi subiect

SUA ameninţă că va interveni dacă tensiunile escaladează

Statele Unite au acuzat Beijingul săptămâna trecută de escaladarea tensiunilor asupra Taiwanului, secretarul de stat american Antony Blinken menţionând în mod explicit incursiunile aeriene, ca exemplu, a spus el, al unei "retorici şi activităţi tot mai provocatoare".

Cu câteva zile mai înainte, preşedintele american Joe Biden a asigurat că Washingtonul este pregătit să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei.

Dar Casa Albă a insistat mai târziu că politica sa de "ambiguitate strategică" cu privire la posibilitatea sau nu a unei intervenţii nu s-a schimbat.

Zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului este mult mai mare decât spaţiul său aerian şi se intersectează în anumite puncte cu zona de identificare a apărării aeriene a Chinei şi chiar cu teritoriul său.

Aproape 1.000 de incursiuni militare chineze asupra Taiwanului 

Anul trecut, Taiwanul a înregistrat un record de 969 de incursiuni aeriene militare chineze, potrivit bazei de date AFP, mai mult decât dublu faţă de 380 de incursiuni în 2020.

Numai în ziua de 4 octombrie 2021, 56 de aeronave au intrat în Adiz a Taiwanului şi 196 pentru întreaga lună octombrie, care începe cu sărbătoarea naţională a Chinei.

Taiwanul a raportat 465 de incursiuni de la începutul anului, o creştere de aproape 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » China trimite 30 de avioane de luptă în zona de apărare aeriană a Taiwanului