Antena LIVE

Curs valutar

China a înconjurat Taiwanul cu avioane și nave militare. Taipeiul şi-a activat sistemele de apărare

China a lansat luni manevre militare cu avioane şi nave în jurul Taiwanului, care, la rândul său, a asigurat că a desfăşurat "forţe adecvate" pentru a răspunde. Operaţiunile au loc "în zone din nordul, sudul şi estul insulei Taiwan", a declarat căpitanul Li Xi, purtător de cuvânt al comandamentului de est al armatei chineze.

De la 14.10.2024, 09:44
WhatsApp
China a înconjurat Taiwanul cu avioane și nave militare. Taipeiul şi-a activat sistemele de apărare Profimedia

Aceste exerciţii, numite Joint Sword-2024B, urmăresc "să testeze capacităţile operaţionale comune" ale trupelor, a anunţat luni dimineaţa Ministerul chinez al Apărării, relatează AFP, potrivit Agerpres. Operaţiunile au loc "în zone din nordul, sudul şi estul insulei Taiwan", a declarat căpitanul Li Xi, purtător de cuvânt al comandamentului de est al armatei chineze. Manevrele "se concentrează pe patrule de pregătire pentru luptă mare-aer, blocada porturilor şi zonelor-cheie", "asaltul unor ţinte maritime şi terestre", precum şi "dobândirea în comun a unei superiorităţi globale", a adăugat Li.

Ministerul taiwanez al Apărării a condamnat într-o declaraţie "comportamentul iraţional şi provocator", asigurând că "a desfăşurat forţe adecvate pentru a răspunde în mod corespunzător în scopul de a proteja libertatea şi democraţia, precum şi pentru a apăra suveranitatea" Taiwanului. "În faţa ameninţării inamice, toţi ofiţerii şi soldaţii ţării sunt pregătiţi (...) Suntem hotărâţi şi încrezători (că suntem în măsură) să asigurăm apărarea securităţii naţionale", a continuat aceeaşi sursă.

Armata taiwaneză, "în alertă"

China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său care urmează să fie reunificat într-o zi şi nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei militare pentru a recâştiga controlul. Ea a crescut presiunea asupra Taiwanului în ultimii ani întărindu-şi activitatea militară în jurul insulei, menţinând o prezenţă aproape constantă cu ajutorul avioanelor şi navelor militare. Beijingul a organizat trei serii de manevre de mare amploare în ultimii doi ani, implicând forţele sale aeriene şi marina pentru a încercui insula, care este gestionată autonom. Duminică, armata taiwaneză a afirmat că este "în alertă" după ce a detectat portavionul chinez Liaoning în sudul insulei.

Pe acelaşi subiect

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei sunt execrabile din 2016 şi sosirea la preşedinţia taiwaneză a lui Tsai Ing-wen, apoi a succesorului său Lai Ching-te în 2024. 

Învestit în luna mai, Lai Ching-te s-a angajat joi, cu ocazia Zilei Naţionale a Taiwanului, să "reziste anexării chineze" a insulei sau "încălcării suveranităţii" acesteia. 

SUA se pregătesc pentru o eventuală invadare a Taiwanului de către China

SUA se pregătesc pentru o eventuală confruntare cu China. Celebra unitate de elită a Marinei americane, Seal Team 6, se antrenează pentru misiuni de ajutorare a Taiwanului în cazul în care China va invada, informa, luna trecută, Financial Times.

Seal Team 6 construieşte şi execută diferite scenarii de luptă în exerciţiile pe care le desfăşoară la Dam Neck, baza generală a Seal, aflată la aproximativ 250 de kilometri de Washington. Complexitatea antrenamentelor a crescut în ultimii ani, în special începând cu 2021 atunci când Phil Davidson, comandantul SUA pentru regiunea Indo-Pacific la acea dată, a avertizat că o invadare a Taiwanului de către China este posibilă într-o perioadă de 6 ani. La nivel oficial, autorităţile americane dau răspunsuri evazive atunci când se pune în discuţie un eventual conflict cu China, dar Armata americană ar fi accelarat pregătirile şi se antrenează pentru diferite scenarii. Întrebat de jurnaliştii de la Financial Times despre ce fel de antrenamente execută Seal Team 6, un purtător de cuvânt din cadrul Comandamentului pentru Operaţiuni Speciale a declarat că echipele Seal "se pregătesc și se antrenează pentru o gamă largă de situații neprevăzute".

Ce este Seal Team 6

Seal Team 6 a devenit cunoscută odată cu operaţiunea de lichidare a lui Osama bin Laden, operaţiune executată în totalitate de militarii acestei unităţi. Seal Team 6 este unitatea de elită a Marinei americane, misiunile pe care le execută fiind clasificate. Un corespondent al Seal Team 6 în armata terestră ar fi Delta Force, o altă unitate de elită, dar mulţi experţi consideră Seal Team 6 a fi superioară din pricina complexităţii acţiunilor de luptă pe care le desfăşoară. Un alt "episod" celebru în care a fost implicată Seal Team 6 a fost eliberarea căpitanului Richard Phillips, luat prizonier de piraţii somalezi în 2009. Atât după lichidarea lui Bin Laden, cât şi după operaţiunea de salvare a căpitanului Phillips, Hollywood-ul a realizat producţii de box-office, dar în niciuna dintre acestea numele "Seal Team 6" nu a apărut explicit. În Seal Team 6 sunt acceptaţi doar militarii cu experienţă în teatrele de război, dar şi aceştia sunt primiţi după o selecţie draconică. "Săptămâna Iadului", aşa cum a fost supranumită de instructorii Seal, este testul final pe care majoritatea candidaţilor îl pică. În timpul acestei săptămânii, militarii sunt supuşi la cea mai grele teste fizice, în cele mai grele condiţii posibile şi nu de puţine ori s-au înregistrat spitalizări sau chiar decese. Numărul militarilor care au decedat în timpul "Săptămânii Iadului" este clasificat.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

exercitii militare taiwan taipei beijing asalt
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024