Antena LIVE

Curs valutar

China adăpostește o navă ce ar fi implicată în transportul armelor din Coreea de Nord în Rusia - Reuters

China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit văzute de Reuters. Dovezile sunt de natură să susţină îngrijorările tot mai mari ale SUA cu privire la sprijinul pe care Beijingul îl acordă Moscovei în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, informează News.ro.

De la 25.04.2024, 12:04
WhatsApp
China adăpostește o navă ce ar fi implicată în transportul armelor din Coreea de Nord în Rusia - Reuters Profimedia Images (arhivă)

Grupul britanic de reflecţie britanic Royal United Services Institute (RUSI) susţine că nava rusă Angara, care din august 2023 a transportat în porturile ruseşti mii de containere despre care se crede că ar conţine muniţii nord-coreene, este ancorată din februarie pe un şantier naval chinezesc din provincia Zhejiang (est).

Ce arată imaginile din satelit

Imaginile din satelit obţinute de RUSI în ultimele luni de la companii, inclusiv de la firma de imagistică terestră Planet Labs PBC, cu sediul în San Francisco, au arătat că nava Angara a acostat la şantierul naval Zhoushan Xinya din Zhejiang, care pe site-ul său web spune că este cea mai mare companie privată de reparaţii navale din China.

Nava a fost identificată după transponderul său unic de identificare automată (AIS), care a fost pornit pentru scurt timp, probabil din motive de siguranţă, în timp ce naviga într-o porţiune aglomerată a Strâmtorii Coreea, în drum spre China.

Pe acelaşi subiect

RUSI a declarat că, înainte de a ajunge în China, la 9 februarie, aparent pentru reparaţii sau întreţinere, nava Angara a acostat în ianuarie în porturile nord-coreene şi ruseşti cu transponderul oprit. Acesta a încetat din nou să mai transmită la scurt timp după ce a ajuns în China.

Cel puțin 11 călătorii către Rusia

Nava, sancţionată de SUA în mai 2022, a efectuat cel puţin 11 livrări între portul nord-coreean Rajin şi porturile ruseşti începând din august 2023, potrivit RUSI, care a urmărit mişcările sale în cadrul unui proiect de utilizare a datelor din surse deschise pentru a monitoriza reţelele de evaziune a sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

Ambasada Chinei la Washington a declarat că nu cunoaşte detaliile legate de Angara, dar a reamintit că Beijingul "se opune întotdeauna sancţiunilor unilaterale şi jurisdicţiei de lungă durată care nu au nicio bază în dreptul internaţional sau mandat din partea Consiliului de Securitate".

Ministerul de Externe al Chinei a declarat, de asemenea, că nu are informaţii despre acest subiect.

Joseph Byrne, cercetător la RUSI, este de părere că guvernul chinez ar trebui să ştie că nava sancţionată de SUA este ancorată în şantierul său naval. "Dacă o lasă (pe Angara) să plece din port neinspectată şi proaspăt reparată, atunci arată că probabil China nu va lua nicio măsură împotriva acestor nave ruseşti", a declarat Byrne.

Provocări pentru SUA

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că este la curent cu "rapoarte credibile, din surse deschise" potrivit cărora nava Angara este în prezent ancorată într-un port chinezesc şi spune că problema a fost ridicată autorităţilor chineze. "Facem apel la toate statele membre să îşi îndeplinească obligaţiile care le revin în conformitate cu Rezoluţia 2397 a Consiliului de Securitate al ONU", a declarat oficialul, referindu-se la o rezoluţie a Naţiunilor Unite care restricţionează comerţul cu Coreea de Nord şi cere statelor ONU să radieze din registru orice navă implicată în activităţi ilicite.

Prezenţa navei în portul chinezesc subliniază provocările cu care se confruntă Statele Unite şi aliaţii săi în încercarea de a sugruma sprijinul militar şi economic pentru Rusia. În condiţiile în care Ucraina se află sub un nou asalt rusesc şi este în criză de muniţie, oficialii americani au emis avertismente din ce în ce mai dure cu privire la ceea ce ei spun că este ajutorul acordat de China pentru a reconstrui armata rusă, după eşecurile sale iniţiale din războiul din Ucraina.

Este de aşteptat ca problema acestui sprijin să fie în fruntea agendei secretarului de stat Antony Blinken, care săptămâna aceasta se află în China.

Un diplomat de rang al Departamentului de Stat, Kurt Campbell, a declarat luna aceasta că Washingtonul nu va "sta cu mâinile în sân" dacă Beijingul îşi va spori sprijinul pentru Moscova.

"Când secretarul Blinken se va întâlni cu omologii săi din RPC în această săptămână, el va aborda o serie de preocupări, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi legăturile dintre Rusia şi RPDC", a confirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, referindu-se la China şi respectiv Coreea de Nord după iniţialele numelor lor oficiale.

Ce clienți are șantierul naval chinez

Ministerul de Externe al Rusiei şi Şantierul Naval Zhoushan Xinya nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la Angara.

Site-ul web al companiei spune că clienţii săi provin din Asia, Europa şi SUA şi că are o "cooperare strategică" cu companii de transport maritim globale, inclusiv Maersk şi Evergreen Marine Corp din Taiwan, precum şi parteneriate cu companii tehnologice europene.

Statele Unite şi zeci de alte ţări au declarat la începutul acestui an că transferurile de arme nord-coreene către Rusia încalcă "flagrant" mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU. Washingtonul a cerut în mod repetat Chinei să nu ajute efortul de război al Moscovei. Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022,  a avut loc la doar câteva săptămâni după ce Rusia şi China au declarat un "parteneriat fără limite".

Săptămâna trecută, Blinken a criticat sprijinul chinezesc pentru industria de apărare a Rusiei, afirmând că Beijingul este în prezent principalul contributor la războiul Moscovei din Ucraina, prin furnizarea de componente critice pentru armament.

Atât Rusia, cât şi Coreea de Nord au respins în mod repetat criticile privind presupusele livrări de arme. Moscova afirmă că va dezvolta legături cu orice ţară doreşte, iar cooperarea sa cu Phenianul nu contravine acordurilor internaţionale.

Campbell a declarat luni, în cadrul unui eveniment desfăşurat la Washington, că parteneriatul din ce în ce mai mare al Chinei şi Coreei de Nord cu Rusia este "antitetic" cu interesele de securitate ale SUA în Europa şi în zona Indo-Pacific.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nava rusia china coreea de nord
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024